• ΥΓΕΙΑ

    Υπ. Υγείας: Στους 136 οι νεκροί, 17 νέα κρούσματα – «Ναι» στο άνοιγμα των σχολείων και στην υποχρεωτική χρήση μάσκας

    • NewsRoom

    Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος,


    Στους 136  έφτασαν οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ελλάδα καθώς στις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν  2 νέοι θάνατοι, όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθημερινή ενημέρωση του υπ. Υγείας.

    Από τους θανόντες, είναι 36 γυναίκες και οι υπόλοιποι 100 άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 74 έτη, ενώ το 90,4% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

    Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως εντοπίστηκαν 17 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 12 προέρχονται από γνωστή συρροή κρουσμάτων. Συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν ανέλθει σε 2.534. Από το σύνολο των κρουσμάτων,  580 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό ενώ 1.228  ασθενείς σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

    Στα 43 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, εκ των οποίων το 89% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη, ενώ 65 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από αυτές.

    Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 66.094  έλεγχοι σε κλινικά δείγματα.

    Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρα, η επιστημονική επιτροπή έδωσε την άδειά της για το άνοιγμα των σχολείων, σταδιακά, υπό προϋποθέσεις και με επανεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να συστήσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε καταστήματα, κλειστούς χώρους και μέσα μεταφοράς.

    Σχετικά με τα συμπτώματα τόνισε ότι στα ήδη γνωστά που ήταν οι δυσκολίες στην αναπνοή, το λαχάνιασμα και ο βήχας, προστίθενται ακόμη και οι κρυάδες, τα ρίγη, μυαλγίες, κεφαλαλγίες, πονοκέφαλος και πονόλαιμος. Τα συμπτώματα εμφανίζονται από 2 μέχρι 14 ημέρες μετά την έκθεση στην νόσο με πιθανότερες τις 3-7 ημέρες.

    Ο κ. Τσιόδρας, τόνισε ότι το στάδιο που θα μπούμε διαδοχικής άρσης των μέτρων είναι ιδιαίτερα δύσκολο και είναι ευθύνη όλων μας να συνεχίσουμε να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής και τους κανόνες αποστάσεων.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την περίπτωση ασθενούς που ενώ είχε ξεπεράσει τη νόσο και είχε αρνητικά τεστ μετά είχε και πάλι συμπτώματα και ήταν και πάλι θετική, σημείωσε, ότι δεν θεωρεί ότι ήταν επαναλοίμωξη, αλλά έχει να κάνει με γενετικό υλικό του ιού που μπορεί να μην είχε παρουσία στα αρνητικά τεστ, αλλά εμφανίστηκε και πάλι μετά. Σημείωσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν καταγραφεί περιστατικά που ο ιός παραμένει ακόμη και ένα μήνα, στον οργανισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να μολύνει καθώς όπως έχουν αποδείξει πειράματα μετά τις δέκα ημέρες η μολυσματικότητα του ιού είναι πολύ χαμηλή.

    Το μεγάλο στοίχημα είναι να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής

    Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως η σταδιακή άρση των μέτρων θα γίνει κατά φάσεις με χρονικό περιθώριο μεταξύ τους, ενώ σε περίπτωση υποτροπής των αριθμών της πανδημίας μπορεί να οδηγήσει στην επαναφορά τους.

    Τόνισε ότι η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή και το νέο στοίχημα είναι να κυκλοφορούμε αλλά να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και προστασίας της υγείας μας και της υγείας των άλλων. Όπως είπε μέχρι να αρθούν τα μέτρα τηρούνται ευλαβικά ενώ για την Πρωτομαγιά υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για εκδρομές γιατί ακόμη θα είναι σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα.



    ΣΧΟΛΙΑ