• ΥΓΕΙΑ

    Αντικαπνιστικός νόμος: Ο ρόλος των ένστολων της ΕΛ.ΑΣ

    • NewsRoom


    Μέτρα αντικαπνιστικής νομοθεσίας και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των αντικαπνιστικών ελέγχων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο αναρτήθηκε προς διαβούλευση την Τετάρτη.

    Στο πλαίσιο αυτό, καθιερώνεται το ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ μεταξύ των αρχών επιβολής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, καθώς και η επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε υπαίθριους χώρους δραστηριότητας, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων κατά κύριο λόγο. Τέλος, καθορίζεται κατά την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία τακτή προθεσμία για την απαγόρευση κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά προϊόντων καπνού μάσησης.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 17, μεταξύ των αρμόδιων αρχών που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας κατά του καπνίσματος και τη βεβαίωση των σχετικών παραβάσεων συγκαταλέγεται ρητά και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ, το οποίο μπορεί να συνδράμει πλέον και αυτοτελώς, χωρίς τη σύμπραξη των λοιπών οργάνων ελέγχου στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τον έλεγχο των παραβάσεων του αντικαπνιστικού νόμου.

    Άλλες αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας, είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α’ και Β’ βαθμού), η δημοτική αστυνομία καθώς και οι λιμενικές αρχές στην περιοχή της ευθύνης τους.

    Κάπνισμα σε υπαίθριους χώρους με παιδιά

    Με το άρθρο 18 επεκτείνεται η απαγόρευση του καπνίσματος, εκτός από τους κλειστούς δημόσιους χώρους και σε υπαίθριους χώρους δραστηριότητας, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων κατά κύριο λόγο. Το μέτρο αυτό λαμβάνεται ως πρόσθετο μέτρο προστασίας των ανηλίκων από το κάπνισμα και από τις συνέπειες έκθεσης σε αυτό, καθώς και για την αποφυγή λήψης παραδειγματισμού ή προώθησης προτύπων ατόμων που καπνίζουν.

    Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών θα καθοριστούν οι ειδικότεροι όροι.

    Καπνικά μασώμενα προϊόντα

    Με το άρθρο 19 αναβάλλεται η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της απαγόρευσης κυκλοφορίας καπνού μάσησης, καπνού που λαμβάνεται από τη μύτη και των υποκατάστατων καπνού από 10.9.2019 για τις 30.3.2020. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η ανάγκη να παραταθεί κατά έξι (6) μήνες η έναρξη ισχύος της απαγόρευσης, κρίνεται αναγκαία καθότι το καθεστώς εφαρμογής της διάταξης βρίσκεται στο στάδιο της σχετικής επεξεργασίας από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Υγείας (DG HEALTH) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



    ΣΧΟΛΙΑ