• ΥΓΕΙΑ

    Αντικαπνιστικός νόμος: Σε ποιους χώρους απαγορεύεται το κάπνισμα

    καπνισμα


    Εγκύκλιο με θέμα την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας απέστειλε προς τις Περιφέρειες της χώρας και τους φορείς του Δημοσίου, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με στόχο τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, μέσω της αποτροπής των δυσμενών επιδράσεων του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού.

    Όπως αναφέρει, “το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της επίτευξης του βασικού στόχου της προστασίας και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο μέσω της προσπάθειας για την καταπολέμηση τόσο του φαινομένου της εξάρτησης από το κάπνισμα όσο και των αρνητικών συνεπειών της χρήσης προϊόντων καπνού στο σύνολο του πληθυσμού. Βασικός πυλώνας είναι ο τομέας της πρόληψης μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου καθώς και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού ( π.χ. ανήλικων) σχετικά με τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος”.

    Οι απαγορευμένοι χώροι

    Πέραν των απαραίτητων ενεργειών ενημέρωσης του κοινού, βασικό στοιχείο αποτελεί και η υπενθύμιση της κείμενης νομοθεσίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η εντατικοποίηση των ελέγχων αναφορικά με την ορθή και αυστηρή τήρηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου κατά προτεραιότητα:

    Ι. Σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., ΕΛ.ΤΑ. κ.λ.π).

    1. Σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως: Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, Ιδιωτικά Ιατρεία–Οδοντιατρεία, Φαρμακεία, Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) κ.α.

    III. Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: Σχολεία, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα, Φροντιστήρια.

    1. Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.
    2. Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.
    3. Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς επίσης

    α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, (β) στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, (δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά προσδιορίζονται για τους καπνιστές, (ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, (στ) στα παντός είδους κυλικεία, (ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων, η) στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

    Οδηγίες προς τους αρμόδιους φορείς

    Αναφορικά με την ΚΥΑ (104720 -ΦΕΚ 1315/τ. ΄Β/ 2010) που καθορίζει τα όργανα, τις διαδικασίες ελέγχου πιστοποίησης των παραβάσεων και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων καθώς και των κριτηρίων προσδιορισμού του ύψους του προστίμου, της διαδικασίας είσπραξης των προστίμων καθώς και άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή του νόμου, η εγκύκλιος αναφέρει ότι  τα συγκεντρωτικά στοιχεία που προβλέπεται να υποβάλλονται στο Υπουργείο Υγείας είναι εξαιρετικά ανεπαρκή και δεδομένου ότι κατά τη διεξαγωγή του Υγειονομικού Ελέγχου πραγματοποιείται παράλληλα και ο έλεγχος της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας καλεί τους φορείς να αποστέλλουν τα στοιχεία σύμφωνα με το νόμο (3730/2008).

    Επιπρόσθετα, το υπουργείο Υγείας ζητά από τους φορείς να του γνωστοποιούν τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη η εφαρμογή της νομοθεσίας (εντατικοποίηση ελέγχων, επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων κλπ.).

    Τέλος, καλεί τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς να διενεργούν συνεχείς και αδιάλειπτους ελέγχους, να ενημερώνουν την Υπηρεσία και να υποβάλουν προτάσεις για την ορθότερη εφαρμογή της νομοθεσίας.

    Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε με τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργού να αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος.

    Αποστολή της Επιτροπής θα είναι η άμεση κατάρτιση σχεδίου δράσης για τη μείωση του καπνίσματος και η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.



    ΣΧΟΛΙΑ