• ΥΓΕΙΑ

    Τρίτη δόση: Ανοίγει την Κυριακή η πλατφόρμα για τους άνω των 50

    • NewsRoom
    Τρίτη δόση εμβολίου: Σχεδόν 130.000 ραντεβού – Τι απάντησε ο Θεμιστοκλέους για πιθανή επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού

    Μάριος Θεμιστοκλέους


    Ανοίγει στις 10 Οκτωβρίου η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 50 ετών, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

    Η σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας πραγματοποιήθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

    Καμπανάκι για τα παιδικά πάρτι έκρουσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, καλώντας τους γονείς να κρατούν τον αριθμό των παιδιών σε μονοψήφιο νούμερο.

    «Θέλουμε τα παιδιά να είναι κοινωνικοποιημένα», τόνισε η κα Γκάγκα, τονίζοντας, ωστόσο, «είναι καλό όταν τα παιδιά μαζεύονται στα σπίτια να μένουμε σε μονοψήφια νούμερα». «Μη μαζεύουμε 30 παιδάκια για να παίξουν γιατί είναι μεγάλος παράγοντας διασποράς»,. είπε επισημαίνοντας πως τα μικρά παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα.

    Όπως υπογράμμισε είναι ζητούμενο η κοινωνικοποίηση των παιδιών, και αυτό συντέλεσε φυσικά στην απόφαση για άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο δεν συνεπάγεται την μη τήρηση μέτρων.

    Έχουμε μπει σε μια πιο κανονική περίοδο όπου οι εμβολιασμένοι εύλογα θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια, δήλωσε σε κάθε περίπτωση.

    Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση στους άνω των 50

    Την διενέργεια 3η δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού για τους πολίτες άνω των 50 ετών και για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα που ανήκουν στην ομάδα Α και Β με δεδομένο ότι έχουν συμπληρωθεί 6 μήνες από την διενέργεια της 2η δόσης, ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

    Όπως ανέφερε η ομάδα αυτή υπολογίζεται στην πρώτη της φάση γύρω στα 100.000 άτομα και η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για τους άνω των 50 θα ανοίξει την ερχόμενη Κυριακή 10 Οκτωβρίου τις απογευματινές ώρες.

    Σημείωσε πως η λίστα θα ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση με όσους δικαιούχους έχουν συμπληρώσει τους 6 μήνες από την 2η δόση.

    Παράλληλα, ανακοίνωσε πως η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζει τις εξορμήσεις της σε απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας. Πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει εδώ και 2 μήνες και μέσω του οποίου έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 10.000 άτομα.

    Ο ίδιος υπογράμμισε πως την επόμενη βδομάδα η επιχείρηση αυτή θα βρίσκεται στην Βόρεια Ελλάδα με κινητά συνεργεία – μεταξύ αυτών και ενός του χαμόγελου του παιδιού.

    Την Τρίτη 12/10 θα βρίσκεται σε απομακρυσμένα χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς και της Ξάνθης. Την Τετάρτη 13/10 θα είναι στην Δράμα και στην Πέλλα και την Πέμπτη 14/10 στην Φλώρινα και τις Σέρρες.

    Παπαευαγγέλου: Το 90% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι

    Οι πληρότητες των ΜΕΘ COVID στη Θεσσαλονίκη είναι στο 94%, τη στιγμή που στην επικράτεια το ποσοστό δεν ξεπερνάει το 66% όπως τόνισε η Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου. Το 90% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι, πρόσθεσε.

    Υψηλή θετικότητα στα εργαστηριακά τεστ αλλά και στα σελφ τεστ καταγράφεται στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, δηλαδή σε Πιερία, Δράμα, Κοζάνη, Ροδόπη, Καβάλα, Χαλκιδική, Ξανθή, Σέρρες, Λάρισα και Θεσσαλονίκη.

    Ο αριθμός των συνάνθρωπων μας που χάνονται καθημερινά λόγω COVID δεν έχει μειωθεί, ανέφερε παράλληλα η κ. Παπαευαγγέλου. Χθες ξεπεράσαμε τους 15.000  θανάτους από COVID.

    Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών έχουν 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους σε σχέση με τους εμβολιασμένους.

    Εξήγησε ότι ο συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον μόνο εμβολιασμένων ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρός. Ωστόσο, είπε ότι η πανδημία δεν τέλειωσε, «δεν πετάμε τις μάσκες και δεν εφησυχάζουμε» τόνισε.

    Όπως διευκρίνισε, οι φοιτητές είναι πολύ καλά εμβολιασμένοι στα περισσότερα πανεπιστήμια, είναι πάνω από το 80% και στα μελή ΔΕΠ πάνω από 90% υπάρχει καλά καθορισμένο πρωτόκολλo, ενώ με το edupass υπάρχει και η ανωνυμία του τι επέλεξες να κάνεις.

    O δείκτης θετικότητας είναι στο 1,1%  παραμένει σταθερός παρά το σημαντικό αριθμό εργαστηριακών τεστ.

    Η εικόνα στα σχολεία

    Παράλληλα, ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων στα παιδιά 4 – 18 ετών το ποσοστό των κρουσμάτων παραμένει σταθερό στο 28% του συνόλου.

    Μειωθήκαν το Σεπτέμβριο σημαντικά τα κρούσματα, συγκριτικά με τον Αύγουστο, περισσότερο στους άνω των 15 ετών.

    Κατά την πρώτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς σχεδόν 1 στα 3 κρούσματα διαγνώστηκε λόγω συμπτωμάτων, ενώ σήμερα το 84% των νέων κρουσμάτων στα παιδιά του δημοτικού 4- 11 ετών και το 75%  των εφήβων 12 – 18 ετών διαγνώστηκαν λόγω σελφ τεστ.

    Απομονώνονται δηλαδή έγκαιρα 8 στα 10 παιδιά πριν αναπτύξουν συμπτώματα, εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

    Διαβάστε επίσης:

    2.249 νέα κρούσματα, 30 θάνατοι και 335 διασωληνωμένοι το τελευταίο 24ωρο – Δείτε τη γεωγραφική κατανομή

    Pfizer: Αίτημα στις ΗΠΑ για έγκριση του εμβολίου της για παιδιά 5-11 ετών



    ΣΧΟΛΙΑ