• ΥΓΕΙΑ

    Αυστρία: Ο υπουργός Υγείας αφήνει ανοικτό το θέμα λήψης περαιτέρω αυστηρών μέτρων

    • NewsRoom


    Ανοικτό άφησε το θέμα της λήψης περαιτέρω αυστηρών μέτρων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στην Αυστρία, ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, μη θέλοντας, όπως σημείωσε, να προκαταλάβει την τηλεδιάσκεψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων, που θα πραγματοποιηθεί για αυτό το θέμα το βράδυ της Παρασκευής.

    Όπως επισήμανε ο ίδιος, σε κάθε περίπτωση, υπάρχει εντατικός μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού (του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων), ενώ, ερωτηθείς, εάν τα σχολεία θα κλείσουν νωρίτερα πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ανέφερε πως τα θέματα αυτά θα συζητηθούν αύριο και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις.

    Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του κρατιδίου Μπούργκενλαντ Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ είχε ζητήσει το κλείσιμο των καταστημάτων και των σχολείων, για τα οποία οι χριστουγεννιάτικες διακοπές αποφασίστηκε ήδη να παραταθούν έως τις 11 Ιανουαρίου, ενώ από την πλευρά της, η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, τάσσεται υπέρ μίας «χριστουγεννιάτικης ανάπαυλας» για να αποτραπεί ένα τρίτο lockdown στη χώρα.

    Εάν ο αριθμός των νέων μολύνσεων από κορονοϊό στην Αυστρία δεν μειωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας σε 1.000 το εικοσιτετράωρο (από τις περίπου 2.500 που είναι τις τελευταίες ημέρες), πρέπει να υπάρξει μία «ανάπαυλα Χριστουγέννων» από τις 24 Δεκεμβρίου, κατά την οποία το εμπόριο θα είναι κλειστό τουλάχιστον για δύο εβδομάδες, επισήμανε η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η οποία είναι διακεκριμένη ιατρός ιολόγος και διετέλεσε υπουργός Υγείας στην τελευταία κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών-Λαϊκού Κόμματος.

    Από σήμερα, 17 Δεκεμβρίου, ισχύει στην Αυστρία το τρίτο διάταγμα κανονισμών για περιοριστικά μέτρα κατά της Covid-19, το οποίο ρυθμίζει — εκτός από τους ισχύοντες περιορισμούς επαφής και τους περιορισμούς εξόδου τη νύχτα — τις εξαιρέσεις για τις αργίες. Το τρίτο διάταγμα, που ισχύει έως τις 26 Δεκεμβρίου — ενώ η Κεντρική Επιτροπή της Βουλής θα συνεδριάσει στις 22 Δεκεμβρίου για να συζητήσει τους κανονισμούς για την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς — προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στο χώρο εργασίας, και αυστηρότερους κανονισμούς σε γηροκομεία και δομές φροντίδας.

    Εκτός από τις 24 και 25 Δεκεμβρίου (παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων) κατά τις οποίες αναστέλλονται, ισχύουν οι περιορισμοί εξόδου από τις 8 μ.μ. έως τις 6 π.μ. , και τις ώρες αυτές κάποιος μπορεί να βρεθεί εκτός κατοικίας μόνο για συγκεκριμένους λόγους – εργασία, βασικές ανάγκες της καθημερινής ζωής, βοήθεια και φροντίδα για άλλους ανθρώπους, καθώς και άσκηση σε καθαρό αέρα.

    Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρόσωπα που ζουν σε ένα νοικοκυριό επιτρέπεται να συναντούν πρόσωπα από άλλο ένα νοικοκυριό, και αυτό μπορεί να είναι το πολύ έξι ενήλικες και έξι παιδιά, ενώ στις 24 και 25 Δεκεμβρίου που δεν ισχύουν οι νυκτερινοί περιορισμοί, μπορούν να συναντηθούν το πολύ δέκα πρόσωπα από διαφορετικά νοικοκυριά, αλλά από τις 26 Δεκεμβρίου, οι προηγούμενοι κανόνες με τους περιορισμούς εξόδου θα ισχύουν ξανά.

    Εφέτος δεν υπάρχουν χριστουγεννιάτικες αγορές. Όλη η εστίαση παραμένει κλειστή για τους πελάτες, αλλά επιτρέπεται η παραλαβή φαγητού μεταξύ 6 π.μ. και 7 μ.μ., ενώ παραμένουν ανοικτές οι υπηρεσίες παράδοσης όλο το 24ωρο.

    Το λιανικό εμπόριο έχει ανοίξει ήδη από την περασμένη εβδομάδα, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και την πρόβλεψη ένας πελάτης ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα, ενώ ανοιχτά είναι και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών, όπως κομμωτήρια, αλλά κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυστρία: Το δεύτερο lockdown επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις οικογένειες

    Επανέρχονται σε όλο τον κόσμο τα lockdown υπό τον φόβο για αύξηση των κρουσμάτων στις γιορτές

    Αυστρία: Τα παιδιά μολύνονται το ίδιο όπως και οι ενήλικες, συμπεραίνουν επιστήμονες

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ