• ΥΓΕΙΑ

    Επανέρχονται σε όλο τον κόσμο τα lockdown υπό τον φόβο για αύξηση των κρουσμάτων στις γιορτές

    • NewsRoom


    Παρά την έναρξη των εμβολιασμών σε Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδά, η πραγματικότητα της πανδημίας οδηγεί τις κυβερνήσεις των χωρών σε αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Η μια μετά την άλλη χώρα επαναφέρουν ή αυστηροποιούν τα απαγορευτικά μέτρα, καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται προκαλώντας πιέσεις στα συστήματα υγείας. Μάλιστα, οι εικόνες συνωστισμού στα μέρη όπου χαλάρωσαν οι περιορισμοί προκάλεσαν ανησυχία στους επιστήμονες και τις κυβερνήσεις, αφού ήδη τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανή.

    Στη Γερμανία η καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων αποφάσισαν να επιβάλουν στη χώρα γενικευμένο αυστηρό απαγορευτικό, αφήνοντας πίσω το «μερικό lockdown». Το σύστημα υγείας εκεί φαίνεται ήδη να πιέζεται και η περίοδος των εορτών ενισχύει το αβέβαιο κλίμα για νέα έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων. Έτσι, από την Τετάρτη κλείνουν λιανικό εμπόριο, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, ενώ περιορισμοί θα ισχύουν για ιδιωτικές συναντήσεις και για τις εκκλησίες.

    Στη Βρετανία, η οποία ήταν η πρώτη που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς, η κατάσταση αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει. Οι εικόνες συνωστισμού στους εμπορικούς δρόμους αλλά και ο εντοπισμός νέας μετάλλαξης του κορονοϊού οδήγησαν την κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στο Λονδίνο και σε περιοχές της νοτιοανατολικής Αγγλίας.

    Ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε πως η αύξηση των κρουσμάτων ενδέχεται να οδηγήσει και στην κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις των Αρχών από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης σε αυτές τις περιοχές κλείνουν ξενοδοχεία, παμπ, εστιατόρια πολιτιστικοί χώροι, όπως μουσεία, θέατρα και κινηματογράφοι. Ο Χάνκοκ κάλεσε επίσης σε περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων και ζήτησε από πολίτες να μην πηγαίνουν στο Λονδίνο για ψώνια.

    Στην Ολλανδία ο Μαρκ Ρούτε ανακοινώνει καθολική καραντίνα διάρκειας 5 εβδομάδων. Κλειστά από την Τετάρτη αναμένεται ότι θα μείνουν και τα σχολεία. Τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι κλειστά από τα μέσα Οκτωβρίου. Ο Ρούτε συνέστησε στους Ολλανδούς πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να υποδέχονται το πολύ δύο πρόσωπα την ημέρα, προσθέτοντας πως τα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 19 Ιανουαρίου.

    Στην Τσεχία, ο πρωθυπουργός Άντριου Μπάμπις ανακοίνωσε την επαναφορά του μέτρου της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, όπως και το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ στη χώρα για τα Χριστούγεννα, μπροστά στη σφοδρότητα της πανδημίας Covid-19. Τα μέτρα προβλέπουν επίσης έναν περιορισμό στα 6 άτομα για τις συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ σε εξωτερικούς χώρους, από τις 18 Δεκεμβρίου.

    Για Lockdown σε όλη τη χώρα ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων ετοιμάζεται και η Ιταλία. Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ,  η κυβέρνηση εξετάζει να κηρύξει όλη τη χώρα σε «κόκκινη ζώνη» από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τουλάχιστον τις 2 Ιανουαρίου. Από την άλλη πλευρά, στην Γαλλία, η οποία βγήκε πριν λίγες ημέρες από την καθολική καραντίνα, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20.00 το βράδυ τοπική ώρα έως τις πέντε το πρωί. Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα εφαρμοστεί την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά αντιθέτως θα εφαρμοστεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

    Στο Βέλγιο, οι πολίτες καλούνται να καθίσουν στο τραπέζι με έναν ενήλικα ή δύο, εφόσον κάποιος ζει μόνος. Στην Τουρκία, η οποία οδηγείται από το ένα ρεκόρ θανάτων στο επόμενο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πενθήμερη καραντίνα από τις 31 Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου, με στόχο να ελέγξει την αναχαίτιση της πανδημίας.

    Στις ΗΠΑ, σε συναγερμό έχει τεθεί η πολιτεία της Νέας Υόρκης, στην οποία ξεκίνησαν σήμερα οι εμβολιασμοί, με τον  κυβερνήτη της Άντριου Κουόμο να ανακοινώνει ότι υπάρχει ετοιμότητα για καθολικό lockdown. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ένα νέο lockdown μπορεί να έρθει και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό τώρα, επειδή δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτόν τον ιό να συνεχίσει να εξαπλώνεται», είπε χαρακτηριστικά ο Άντριου Μαρκ Κουόμο, λίγο αφότου ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη το πρόγραμμα του εμβολιασμού στις ΗΠΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    «Βόμβα» από τον Βρετανό Υπ. Υγείας: Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του ιού, μεταδίδεται ταχύτερα

    Μαγιορκίνης: Ελαφρά υποχώρηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας

    «Λουκέτο» στο Λονδίνο από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης λόγω αύξησης των κρουσμάτων (upd)

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ