• ΥΓΕΙΑ

    “Κοινό μέτωπο” απέναντι στο προσχέδιο νόμου για τις επιστημονικές εταιρείες


    Ισχυρό πλήγμα στη διεταιρικότητα, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν ορισμένες ομάδες ασθενών αποτελεσματικά, αποτελεί η πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για αλλαγές στη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και τις   επιστημονικές εταιρείες.

    Το νέο προσχέδιο νόμου, το οποίο αναγνωρίζει ως αυτόνομες μόνον τις εταιρείες που αντιστοιχούν σε ιατρικές ειδικότητες ή εξειδικεύσεις (εταιρείες κορμού ή Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες –ΕΙΚ) και κάθε άλλη εταιρεία χάνει την αυτονομία της και πρέπει να διασυνδεθεί με κάποια από τις εταιρείες κορμού που θα εγκρίνει τη δραστηριότητα της, πλήττει τη διεταιρικότητα  που με τόσο κόπο αναπτύχθηκε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ασθενείς.

    Στο πλαίσιο αυτό, 14 επιστημονικές εταιρείες αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους -περιλαμβανόμενων των νομικών- για να μην περιληφθεί στο νόμο αυτή η διάταξη περί διασυνδεόμενων εταιρειών και να αφεθούν απερίσπαστες να αναπτύξουν το σημαντικό επιστημονικό και κοινωνικό τους ρόλο.

    «Κάθε ασθενής απαιτεί εξατομικευμένη αντιμετώπιση, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται διαφορετικές ειδικότητες  γιατρών, για μια ολιστική αντιμετώπιση της κατάστασης της υγείας του», τόνισε ο κος Λεωνίδας Φωτιάδης, πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα «ΑΚΕΣΩ» και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας ΡευΜΑζην, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Επιστημονικής Εταιρείας για την Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ).

    «Πάντα υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης ακόμα και γι’ αυτούς τους ασθενείς, που δεν έχουν πλήρη απάντηση στη θεραπεία. Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ομάδα επαγγελματιών υγείας (ρευματολόγοι, ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές και άλλοι) που να ερευνήσουν τις αιτίες της μη καλής θεραπευτικής απάντησης αλλά και να εξατομικεύσουν τη συνολική θεραπεία ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε χρόνιου ασθενή. Αυτό είναι το σκεπτικό της νέας πρωτοβουλίας που επικεντρώνεται σ’ ένα πεδίο στο οποίο δεν έχει δοθεί έμφαση ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ, κ. Παναγιώτης Τρόντζας, αναφερόμενος στη δημιουργία πιλοτικής υπηρεσίας υποστήριξης των ασθενών που δεν έχουν πλήρη απάντηση στη θεραπεία, στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

    Όμως οι προωθούμενες αλλαγές, εντός του 2018, με πρωτοβουλία του ΚΕΣΥ  στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των επιστημονικών ιατρικών εταιρειών μπορεί να μην επιτρέψει στην ΕΠΕΜΥ και σε άλλες παρεμφερείς εταιρείες να συνεχίσουν το έργο τους.

    «Με ποιά εταιρεία θα διασυνδεθεί η ΕΠΕΜΥ που αποτελείται από Ρευματολόγους, Ορθοπαιδικούς, Δερματολόγους, Παθολόγους, Γεν. Ιατρούς και τόσους άλλους», αναφέρει το ΔΣ της ΕΠΕΜΥ.

    Πολλές ιατρικές εταιρείες αναγνωρίζουν ότι ο χώρος των ιατρικών εταιρειών, καθώς και των ιατρικών συνεδρίων χρειάζεται ορθολογικοποίηση και έλεγχο ποιότητας. Συμφωνούν, επίσης, ότι η ευθύνη της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων ιατρών στην ειδικότητα πρέπει να ανατεθεί σε στιβαρές, αξιόπιστες εταιρείες ιατρικών ειδικοτήτων.

    Ωστόσο, τονίζουν ότι η συνεχιζόμενη δια βίου ιατρική εκπαίδευση καθώς και η ενημέρωση του κοινού για θέματα υγείας,  είναι άλλο ζήτημα που πρέπει να αφεθεί ανεμπόδιστα να ασκήσουν όσοι έχουν μεράκι, γνώση, εμπειρία και διάθεση προσφοράς. Τέλος, επισημαίνουν ότι συνιστά  οπισθοδρόμηση και γραφειοκρατικοποίηση η ανάθεση αυτού του έργου στις εταιρείες κορμού ειδικοτήτων (ΕΙΚ) που δεν έχουν ουσιαστικό ενδιαφέρον.

    «Ο απαραίτητος έλεγχος ποιότητας θα μπορούσε να γίνει από την πολιτεία με τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η ιστορία κάθε εταιρείας, ο αριθμός των μελών, η διοργάνωση πανελλήνιων εκδηλώσεων τα τελευταία χρόνια, η ολοκλήρωση ερευνητικών προγραμμάτων κλπ. Προτείνουμε το ίδιο το ΚΕΣΥ να δημιουργήσει Μητρώο Ιατρικών Εταιρειών που να πιστοποιήσει ποιες εταιρείες πληρούν τα κριτήρια που θα θεσπιστούν. Και κατόπιν να αφεθούν  ανεμπόδιστα να συνεχίσουν τη λειτουργία τους χωρίς παρεμβάσεις στη δομή τους ή υπαγωγή τους ως διασυνδεόμενες στις εταιρείες των ειδικοτήτων», τονίζει το ΔΣ της ΕΠΕΜΥ.

    Οι επιστημονικές εταιρείες που αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους είναι οι παρακάτω:

    Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης

    Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών

    Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης της Θρόμβωσης και της Αντιθρομβωτικής Αγωγής (ΙΜΕΘΑ)

    Ελληνικό Κολέγιο Μεταβολικών Νοσημάτων (ΕΚΟΜΕΝ)

    Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου Για Αγγειακά Νοσήματα (ΕΜΠΑΚΑΝ)

    Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΕΕΕΠ)

    Ινστιτούτο Μελέτης Έρευνας και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα

    Επιστημονική Εταιρεία για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ)

    Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ)

    Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ)

    Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας

    Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

    Ινστιτούτο Αγγειακών Παθήσεων

    Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εγκυμοσύνη/τοκετός: Πώς μια ουρολοίμωξη (και άλλες λοιμώξεις) μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο

     

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η προετοιμασία πρέπει να ξεκινάει χρόνια πριν για όσους σκοπεύουν να γίνουν γονείς

     
     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Παγκόσμια έρευνα: Όλοι είμαστε εν δυνάμει καταθλιπτικοί



    ΣΧΟΛΙΑ