• ΥΓΕΙΑ

    Εγκυμοσύνη/τοκετός: Πώς μια ουρολοίμωξη (και άλλες λοιμώξεις) μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο

    έγκυος


    Οι έγκυες γυναίκες που έχουν κάποιου είδους λοίμωξη όταν μπαίνουν στο μαιευτήριο για τοκετό ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε αυτό, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

    Στο πλαίσιο μεγάλης μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας «Stroke», οι ερευνητές επιχείρησαν  να προσδιορίσουν εάν οι λοιμώξεις συμβάλλουν στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της περιγεννητικής περιόδου, δηλαδή λίγο πριν ή μετά τον τοκετό.

    Όπως δήλωσε η επικεφαλής συντάκτρια, Δρ. Eliza Miller, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia, «εφαλτήριο» για την έρευνα στάθηκε το γεγονός ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μία από τις κύριες αιτίες της μητρικής θνησιμότητας στη χώρα (Αμερική).

    Παρότι τα εγκεφαλικά επεισόδια στις μητέρες είναι σπάνια – μόνο περίπου 30 στις 100.000 εγκυμοσύνες – φέρουν υψηλό ποσοστό θανάτου.

    Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι  ερευνητές μελέτησαν δεδομένα περίπου 2,8 εκατομμυρίων γυναικών που γέννησαν σε νοσοκομεία στην Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη και τη Φλόριντα, από το 2007 έως το 2011, συμπεριλαμβανομένων 455 ασθενών που υπέστησαν εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είχαν 1,74 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο εάν, τη στιγμή που έμπαιναν στο νοσοκομείο για τον τοκετό είχαν οποιοδήποτε είδος λοίμωξης, όπως του ουροποιητικού (π.χ. ουρολοίμωξη), του γαστρεντερικού, του αναπνευστικού (π.χ. κρυολόγημα) ή κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη καθώς και σήψη, μια απειλητική για τη ζωή μόλυνση στην κυκλοφορία του αίματος.

    Σύμφωνα με την Miller, οι γυναίκες με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ήταν 2,56 φορές πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο ενώ, όπως είναι φυσικό, οι γυναίκες με σηψαιμία διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο (10,4 φορές).

    «Η σχέση μεταξύ των λοιμώξεων και του εγκεφαλικού επεισοδίου αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο και αυτή η μελέτη εξετάζει βαθύτερα τη φλεγμονή ως πιθανό παράγοντα ενεργοποίησης. Ωστόσο υπάρχει έλλειψη σαφούς σχέσης αιτίου-αποτελέσματος», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

    Παράλληλα, προειδοποιούν ότι,  παρόλο που το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σπάνιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες και οι γιατροί τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αναγνώριση των προειδοποιητικών συμπτωμάτων.

    «Από τη σκοπιά του γιατρού, μια λοίμωξη θα πρέπει να σημαίνει μια μικρή “κόκκινη σημαία”, ειδικά όταν πρόκειται για γυναίκες  που βρίσκονται ήδη σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως  για παράδειγμα, εκείνες με προεκλαμψία, ένα είδος σοβαρής υπέρτασης που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες από την πλευρά τους, είναι σημαντικό να μην αγνοούν έναν έντονο πονοκέφαλο ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου κατά την περίοδο γύρω από τον τοκετό και να ζητούν ιατρική βοήθεια», καταλήγουν.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Έρευνα σοκ: Χιλιάδες υπερτασικοί με φυσιολογικές τιμές πίεσης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κολπική αιμορραγία: Πότε είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε ειδικό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δασυτριχισμός:  Η αυξημένη τριχοφυΐα στις γυναίκες και οι σοβαρές παθήσεις που μπορεί να κρύβει



    ΣΧΟΛΙΑ