• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    «Τρύπα» 80 εκατ. άνοιξε η πανδημία στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες – Αναζητείται «σωσίβιο» στα ευρωπαϊκά κονδύλια

    • Contributor
    ixthiokalliergeia


    Βαριές απώλειες προκαλεί στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες η πανδημία, με τη συνολική ζημιά να υπολογίζεται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ για την φετινή χρονιά.

    Το ποσό αυτό υπολογίσθηκε με την παραδοχή πως οι πωλήσεις του κλάδου θα υποχωρήσουν κατά 20% στο σύνολο του έτους.

    Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και εκπρόσωποι του χώρου βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και αναζητούν τρόπους για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

    Επί τάπητος βρίσκεται η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Αλιείας, το οποίο μετά την πρόσφατη τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας από την ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κονδύλιά του για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν απώλειες πωλήσεων εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας.

    Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίζεται θετικό στο ενδεχόμενο και μάλιστα έχει δεσμευθεί να εξετάσει το θέμα, ωστόσο υπάρχουν διάφορα ζητήματα που χρειάζεται να διευκρινισθούν, μεταξύ των οποίων ο «μηχανισμός» υπολογισμού της αποζημίωσης, η μέση τιμή αποζημίωσης αλλά και πόσα χρήματα είναι διαθέσιμα από το Ταμείο Αλιείας. Το θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που δρομολογείται για την επόμενη εβδομάδα ανάμεσα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους και παράγοντες του κλάδου.

    Κύκλοι της ιχθυοκαλλιέργειας που παρακολουθούν στενά την υπόθεση επισημαίνουν πως η λύση του Ταμείου Αλιείας είναι η πλέον κατάλληλη για την παρούσα συγκυρία καθώς μπορεί να ανακουφίσει τον κλάδο, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

    «Δεν πρόκειται ούτε για έκτακτο κονδύλι ούτε για κρατικά χρήματα, αλλά από τον προϋπολογισμό που είχε το Ταμείο Αλιείας της ΕΕ», σημειώνουν χαρακτηριστικά για να συμπληρώσουν πως τα συγκεκριμένα χρήματα θα δώσουν βαθιά ανάσα στον κλάδο, αφαιρώντας ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη παρούσα φάση.

    Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν πάντως την ανάγκη να παρθούν άμεσα οι αποφάσεις, ώστε να προχωρήσουν τα γραφειοκρατικά ζητήματα και να αρχίσουν να «τρέχουν» το συντομότερο οι αποζημιώσεις.

    Σύμφωνα με τους ίδιος κύκλους, οι Έλληνες παραγωγοί αδυνατούν αυτή τη στιγμή να καταστρώσουν παραγωγικό πλάνο για τη νέα χρονιά, αφού είναι αβέβαιο πόση από την υφιστάμενη παραγωγή θα διαθέσουν.

    «Όσο έχουμε ψάρια στους κλωβούς, δεν μπορούμε να βάλουμε καινούριο γόνο με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η παραγωγή του 2021», επισημαίνουν.

    Σπεύδουν να προσθέσουν πως εάν συνεχισθεί η μειωμένη ζήτηση και η πτώση των πωλήσεων είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις τότε, τα χρήματα της αποζημίωσης δεν αρκούν για να επουλώσουν τις πληγές ενώ κάποιες επιχειρήσεις δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν θέματα επιβίωσης.

    Για αυτό, και πέρα από τις παραπάνω αποζημιώσεις, οι παραγωγοί έχουν ζητήσει να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια κίνησης, όπως προβλέπεται για όλους τους υπόλοιπους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία.

    Η κρίση χτύπησε τον κλάδο, τη στιγμή που διένυε μια από τις καλύτερες φάσεις των τελευταίων χρόνων.

    Η νέα χρονιά είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις, με τις τιμές παραγωγού να φθάνουν στα επίπεδα των 4,5 ευρώ το κιλό έναντι 4 ευρώ την περσινή χρονιά και όλα έδειχναν πως θα διέγραφε έντονα ανοδική πορεία.

    Το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας ήρθε να ανατρέψει τα πάντα και να απλώσει ένα πέπλο αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία των πωλήσεων (αυτή τη στιγμή μετά την αρχική βουτιά άνω του 80%, οι πωλήσεις εκτιμάται ότι η κάμψη κυμαίνεται μεταξύ 30% και 35%).

    Το μόνο σίγουρο είναι πως η επόμενη μέρα αναμένεται με αρκετές προκλήσεις και όξυνση του ανταγωνισμού στις τιμές κυρίως από την Τουρκία που θα επιδιώξει να αυξήσει περαιτέρω τις εξαγωγές λόγω της υποχώρησης της τουρκικής λίρας και των προβλημάτων στην οικονομία της.

    Για το επόμενο διάστημα εκτιμάται πως θα χρειαστεί αρκετή ψυχραιμία για να διαχειριστούν οι Έλληνες παραγωγοί τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν.

    Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι από τους δυναμικούς και εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, εξάγοντας πάνω από το 80% της ετήσιας παραγωγής του. Υπολογίζεται ότι κάθε εβδομάδα διοχετεύονται περίπου 1.500 ελληνικού ψαριού στις διεθνείς αγορές.



    ΣΧΟΛΙΑ