• Οικονομία

    «Πονοκέφαλος» Σταϊκούρα – Σκυλακάκη για την υστέρηση των εσόδων

    • Βασίλης Τσεκούρας
    Επιδότηση παγίων δαπανών: Με κρατικά κουπόνια η πληρωμή φόρων και εισφορών

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο, καθώς τα έσοδα του Ιανουαρίου έχουν δείξει υστέρηση έναντι του στόχου.

    Στο Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν καθημερινά την πορεία των εσόδων, καθώς έντονη είναι η ανησυχία για την φορολογική κόπωση των πολιτών, ενώ φαίνεται πως τα περιοριστικά μέτρα θα γίνουν ακόμα πιο αυστηρά.

    Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι τα έσοδα Ιανουαρίου μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η μείωση των εσόδων, σε συνδυασμό με το έλλειμμα μαμούθ του 2020, δεν σημαίνει ότι θα «φρενάρουν» τη στήριξη της οικονομίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

    «Τα 7,5 δισ. που είχαμε υπολογίσει μάλλον θα ξεπεραστούν, αλλά είμαστε έτοιμοι να δώσουμε όσα χρειαστεί και για όσο χρειαστεί για να στηρίξουμε την οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Υπενθυμίζεται πως το κράτος χορηγεί μέτρα στήριξης για την οικονομία εδώ και σχεδόν 11 μήνες, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για σταδιακή απόσυρση των μέτρων μετά την άνοιξη του 2021. Αυτό το σενάριο εκτιμάται ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση τον ελληνικό προϋπολογισμό τόσο για τα έσοδα όσο και για την ανάπτυξη.

    Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο στοίχημα του οικονομικού επιτελείου είναι ο Φεβρουάριος, καθώς θεωρείται ο πλέον «βαρύς» μήνας σε επίπεδο φορολογικών υποχρεώσεων.

    Μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του Φεβρουαρίου θα πρέπει να καταβληθούν:

    * η 6η και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ,
    * η 8η και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος,
    * ο ΦΠΑ και
    * τα τέλη κυκλοφορίας του 2021.

    Το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί μέρα με τη μέρα την πληρωμή των φόρων, καθώς η επέκταση του lockdown και αυτό το μήνα θεωρείται πως θα δυσκολέψει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να καταβάλουν ολόκληρους τους φόρους. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2020 οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Η επιδείνωση της πανδημίας οδηγεί προς νέα παράταση του «παγώματος» των πλειστηριασμών

    Πληρωμή αναστολών Ιανουαρίου – Ποιοι θα δουν χρήματα στο λογαριασμό τους

    Τι δουλειά έχουν οι Ιταλοί του Μιλάνο στην Eurobank, το #MeToo «χτυπάει» την TV και τι λένε AXIA – ALPHA για την Mytilineos



    ΣΧΟΛΙΑ