• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Πότε ανοίγει η αγορά και πότε αποσύρονται τα μέτρα

    • Βασίλης Τσεκούρας
    Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Σχέδιο για τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει το λιανεμπόριο, χωρίς τη μέθοδο του «click away» ή του «click in shop».

    Στο τραπέζι βρίσκεται η περαιτέρω ελάφρυνση των μέτρων στήριξης ή και η αντικατάστασή τους με άλλες παρεμβάσεις, ως μέτρα – «γέφυρα» επιστροφής στην κανονικότητα.

    Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει και νέα χαλάρωση της αγοράς, με το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων που θα οδηγήσει στο «ξεκλείδωμα» των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Η σταδιακή απελευθέρωση των κλαδικών δραστηριοτήτων αναμένεται να μειώσει το πλαίσιο των κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή, κάτι που θα κριθεί, βέβαια, από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ωστόσο, το μεγάλο «στοίχημα» είναι το άνοιγμα της εστίασης, που θεωρείται ως το τελευταίο «προπύργιο» πριν τη συνολική επανεκκίνηση της αγοράς.

    Στον φάκελο «πανδημία» του κρατούν οι Υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης βρίσκεται η άρση των μέτρων στήριξης, με φόντο το άνοιγμα της οικονομίας, αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα που φθίνουν μέρα με τη μέρα. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει επισημάνει επανειλημμένως ότι τα χρήματα από το «μαξιλάρι» είναι δανεικά και η κυβέρνηση θα πρέπει να τα διαχειριστεί με σύνεση. Δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία και η αναφορά του πρωθυπουργού ότι η πανδημία στοιχίζει στην οικονομία σχεδόν 3 δις ευρώ το μήνα.

    Η επόμενη μέρα

    Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένεται να ξεδιπλώσει τα νέα μέτρα στήριξης, μετά το Μάρτιο του 2021, καθώς στον προϋπολογισμό έχει ενσωματωθεί η πρόβλεψη για λήψη μέτρων στήριξης έως και τον ερχόμενο Απρίλιο.

    Κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου τόνιζε χθες πως αν τηρηθούν τα μέτρα και δεν υπάρχει «πισωγύρισμα» στο άνοιγμα της αγοράς, τότε δεν αποκλείεται να μείνει και… περίσσευμα από τα 7,5 δις ευρώ που έχουν προγραμματιστεί να πέσουν στην οικονομία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τα μέτρα της «επόμενης ημέρας», δίνοντας έμφαση στις επιχειρήσεις και την απασχόληση, γι’ αυτό άλλωστε η μόνη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις επιστρεπτέες προκαταβολές είναι η διατήρηση των εργαζόμενων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

    Οι αναστολές εργασίας

    Υπό το βάρος των δημοσιονομικών πιέσεων, το Υπουργείο Οικονομικών ξεκινά να παίρνει πίσω μια σειρά από μέτρα, προκειμένου να ελαφρύνεται συνεχώς ο προϋπολογισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των αναστολών εργασίας για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, ακόμα και μέσα στο Φεβρουάριο.

    Αυτό σημαίνει πως χιλιάδες εργαζόμενοι θα γυρίσουν στην εργασίας τους, αφού το επίδομα των 534 ευρώ κοστίζει στα κρατικά ταμεία περίπου 600 εκατ. ευρώ. Δικαίωμα ένταξης των εργαζόμενών τους στο καθεστώς της αναστολής εργασίας θα έχουν μόνο οι κλειστές επιχειρήσεις, ενώ εναλλακτικά οι υπόλοιπες θα έχουν το δικαίωμα να βάλουν τους υπαλλήλους στον μηχανισμό επιδότησης εργασίας «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

    Αντικατάσταση της επιστρεπτέας προκαταβολής

    Ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου είναι η επιδότηση των παγίων δαπανών σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και συνεχίζουν να έχουν σημαντική πτώση τζίρου και κατά το τρέχον έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο θα προβλέπει την επιδότηση ενοικίων, λογαριασμών (ηλεκτρικό και ύδρευση), ακόμα και μισθών, προκειμένου να ενισχυθούν οι εν λόγω επιχειρήσεις, τους πρώτους μήνες που θα ανοίξει εκ νέου η αγορά.

    Στην ουσία, η επιδότηση των δαπανών αναμένεται να αντικαταστήσει τις επιστρεπτέες προκαταβολές, γι’ αυτό το λόγο και εντάσσει τις επιδοτήσεις στον κανονισμό «de minimis», ώστε να μην θεωρείται απευθείας κρατική χρηματοδότηση.

    Με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, αυτά τα κονδύλια θα είναι διαθέσιμα από το Μάρτιο έως και το τέλος Ιουνίου του 2021, με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού θα σηματοδοτήσει και την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, με ώθηση την αύξηση της κατανάλωσης, αλλά και τον τουρισμό. Φαίνεται πως η επιδότηση των παγίων δαπανών θα αφορά βιώσιμες επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 εργαζόμενους, ενώ θα αποκλείονται επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό.

    Προγράμματα χρηματοδότησης

    Ο «χάρτης» βιωσιμότητας των επιχειρήσεων θα αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως «εργαλείο», για το σχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προβλέπει την εφαρμογή ενός εγγυοδοτικού προγράμματος, με τραπεζική χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία. Αυτό το πρόγραμμα θα έρθει να προστεθεί στις χρηματοδοτήσεις μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

    Eξαγορές και συγχωνεύσεις

    Το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως θα υιοθετήσει και την εισήγηση της Επιτροπής Πισσαρίδη για να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις, κυρίως στις μικρομεσαίες, για συγχωνεύσεις, ακόμα και για εξαγορές. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να βελτιωθούν τα οικονομικά τους στοιχεία και να καταστούν βιώσιμες, εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού. Η χρηματοδότηση των κινήτρων θα προέλθει από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς: Μισή δόση στα δάνεια για τους πελάτες της που πλήττονται από την πανδημία

    Κατεβαίνει ο «πήχης» για την Επιστρεπτέα 5 – Έως το βράδυ οι αιτήσεις

    Χρήστος Σταϊκούρας για Επιστρεπτέα 6: «Το κράτος θα πληρώνει όσο χρειαστεί»



    ΣΧΟΛΙΑ