• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Κατεβαίνει ο «πήχης» για την Επιστρεπτέα 5 – Έως το βράδυ οι αιτήσεις

    • Βασίλης Τσεκούρας
    Αναλυτική παρουσίαση για τις πλατφόρμες ρύθμισης χρεών στους θεσμούς

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Τέλος χρόνου για την υποβολή αιτήσεων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, καθώς απόψε κλείνει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport». Έχουν υποβληθεί περισσότερες από 680.000 αιτήσεις

    Σημειώνεται πως ο τελικός αριθμός των δικαιούχων θα κρίνει και το ανώτατο ποσό που θα λάβει κάθε επιχείρηση. Δεν αποκλείεται η Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί να κατεβάζει το ανώτατο όριο επιδότησης ανά δικαιούχο στις 100.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το κονδύλι της κρατικής ενίσχυσης θα παραμείνει στα 1,5 δις ευρώ και θα πρέπει να μοιραστεί σε σχεδόν 700.000 δικαιούχους. Τονίζεται πως στον προηγούμενο κύκλο είχαν καταβληθεί 2,2 δις ευρώ σε 450.000 επιχειρήσεις.

    Ο προγραμματισμός του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει πως οι πρώτες καταβολές θα γίνουν άμεσα, ίσως και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

    Παράλληλα, σε περίπτωση λαθών, δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, έως απόψε το βράδυ.

    Η ενίσχυση

    Το 50% της ενίσχυσης θα θεωρηθεί ως «μη επιστρεπτέο», που σημαίνει ότι από το συνολικό ποσό των 1,5 δις, δεν θα επιστραφούν τα 750 εκατ.

    Το ελάχιστο όριο χρηματοδότησης είναι 1.000 ευρώ. Σημειώνεται πως το ποσό αυτό δεν συμψηφίζεται με την ενίσχυση που ενδεχομένως έλαβαν οι δικαιούχοι από προηγούμενο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

    Ωστόσο, οι ενισχύσεις από προηγούμενο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος ενσωματώνονται στον αλγόριθμο, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το ύψος της ενίσχυσης από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

    Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν έχουν δικαίωμα διόρθωσης μόλις υποβάλουν την αίτηση, ενώ δεσμεύονται ότι θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζόμενων έως το τέλος Ιουνίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρήστος Σταϊκούρας για Επιστρεπτέα 6: «Το κράτος θα πληρώνει όσο χρειαστεί»

    Βασιλικός (ΞΕΕ): Να ενισχυθεί η ρευστότητα των ξενοδοχείων – Συγκρατημένα αισιόδοξες οι εκτιμήσεις για το 2021

    Έρευνα Deloitte: Ο μετασχηματισμός της εργασίας στο επίκεντρο για το 61% των ανώτερων στελεχών



    ΣΧΟΛΙΑ