• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Οι νικητές του Brexit: Johnnie Walker και Lucky Strike


    Nιώθετε ακόμη άγχος για τον αντίκτυπο του Brexit στην παγκόσμια οικονομία και στα χρηματιστήρια; Χαλαρώστε. Απολαύστε ένα ποτήρι ουίσκι. Και ένα τσιγάρο.

    Ή επενδύστε στις μεγαλύτερες βρετανικές εταιρίες που τα παράγουν. Αυτό τουλάχιστον προτείνει ένας αναλυτής της Goldman Sachs.

    Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε τις μετοχές των βρετανικών κολοσσών Diageo -παράγει το ουίσκι Johnnie Walker και τη μπύρα Guiness- και British American Tobacco -ιδιοκτήτρια των σημάτων Lucky Strike, Dunhill και Pall Mall.

    Οι μετοχές και των δύο εταιριών σημείωσαν βουτιά την Παρασκευή 24 Ιουνίου, όταν υπερίσχυσε το Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα και συνέχισαν να υποχωρούν στη συνεδρίαση της Δευτέρας 27 Ιουνίου, ενώ την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Ιουνίου ανέκαμψαν. Ο Mitch Collett, αναλυτής της Goldman Sachs, εκτιμά ότι τόσο οι μετοχές της  Diageo όσο και αυτές της British American Tobacco θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά.

    jonhnie walker

    Συγκεκριμένα, υποστηρίζει σε ανάλυση του ότι και οι δύο τίτλοι δέχθηκαν υπερβολικές πιέσεις ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να ωφεληθούν από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

    Ο Mitch Collett έγραψε ότι τα αποτελέσματα της Diageo θα ενισχυθούν από το γεγονός ότι η βρετανική λίρα υποχώρησε μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, καθώς η εταιρία αποτελεί κορυφαίο εξαγωγέα σκωτσέζικης μπύρας και άλλων αλκοολούχων ποτών. Πάνω από το 90% των πωλήσεων της προέρχονται από χώρες εκτός της Μεγάλης Βρετανίας. Έτσι, η αδύναμη στερλίνα θα δώσει ώθηση στα κέρδη της από τις διεθνείς αγορές.

    Τι γίνεται όμως με την Βritish American Tobacco; Σύμφωνα με τον αναλυτή της Goldman οι επενδυτές εστιάζουν κατά κύριο λόγο στο βρετανικό κομμάτι της ονομασίας της (British) και όχι τόσο στο αμερικάνικο (American). Μόνο το 1% των πωλήσεων της καπνοβιομηχανίας προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου το 20% από τις χώρες της Ευρώπης.

    Η British American Tobacco, με ποσοστό 42%, αποτελεί το βασικό μέτοχο του αμερικανικού γίγαντα παραγωγής τσιγάρων, Reynolds American. Επίσης, έχει ποσοστό 30% στην ινδική καπνοβιομηχανία ITC Limited.

    lucky-strike

    Σημειώνεται ότι και οι δύο εταιρίες προσφέρουν μερίσματα στους μετόχους τους πολύ υψηλότερα σε σχέση με τις αποδόσεις των περισσοτέρων κρατικών ομολόγων.

    Συγκεκριμένα, η μερισματική απόδοση της Diageo διαμορφώνεται στο 2,4% και της British American Tobacco στο 3,8%. Την ίδια ώρα, η απόδοση στα 10ετή βρετανικά ομόλογα είναι κάτω του 1% και στα αντίστοιχα αμερικανικά ομόλογα μόλις 1,5%. Αρνητικές είναι οι αποδόσεις των ομολόγων σε Γερμανία και Ελβετία.

    Ωστόσο, ο Collet εκτιμά ότι η British American Tobacco αποτελεί μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία σε σχέση με τη Diageo. Έτσι, ενώ η προηγούμενη σύσταση του και για τις δύο μετοχές ήταν “sell”, τώρα αναβάθμισε την British American Tobacco σε “buy” και τη Diageo σε “neutral”, υποστηρίζοντας ότι απομένει να δούμε τον αντίκτυπο που θα έχει στη δεύτερη εταιρία η νέα εμπορική συμφωνία της Βρετανίας με την Ε.Ε. στη μετά Brexit εποχή.

    Πάντως, φαίνεται ότι οι επενδυτές αρχίζουν σταδιακά να συνειδητοποιούν ότι από τις εταιρίες που έπληξε αδιακρίτως το sell off λόγω των δεσμών τους με την Ε.Ε., οι ρευστοποιήσεις στη Diageo ήταν ίσως οι πλέον υπερβολικές.

    Άλλωστε οι εταιρίες τροφίμων και ποτών, καθώς και οι καπνοβιομηχανίες συνήθως είναι πιο αμυντικές σε σχέση με άλλες εταιρίες καταναλωτικών αγαθών σε περιόδους κρίσης των αγορών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/16-exofrenikes-diafimisis-proionton-kapnou-pou-tha-itan-paranomes-simera/57883

     



    ΣΧΟΛΙΑ