• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Γιατί ο Β. Βαρδινογιάννης μίλησε για ενότητα και αλληλεγγύη – Πως εξηγεί η αγορά τις δηλώσεις του κορυφαίου Έλληνα επιχειρηματία

    Βαρδής Βαρδινογιάννης ναυτιλία

    Βαρδής Βαρδινογιάννης, επιχειρηματίας


    Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βαρδή Βαρδινογιάννη στη χθεσινή γενική συνέλευση της Motor Oil.

    Η αναφορά του κορυφαίου Έλληνα επιχειρηματία για την ανάγκη περισσότερης αλληλεγγύης και ενότητας για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος δημιούργησε πολλά ερωτήματα στην αγορά γύρω από την σκοπιμότητά της.

    “Γιατί έκανε μια τέτοια δήλωση;” “Και γιατί επέλεξε τη δεδομένη χρονική στιγμή;” είναι μερικές μόνο από τις απορίες που γεννήθηκαν σχεδόν αυτόματα.

    Και είναι φυσικό, αφού η γνώμη ενός από τους σημαντικότερους παράγοντες της χώρας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα…

    “Τα δικά μας προβλήματα πρέπει να κοιτάξουμε να τα λύσουμε όλοι μαζί. Η χώρα μάς έχει ανάγκη όλους. Ο ένας έχει ανάγκη τον άλλο. Δεν πρέπει να αγνοείτε τον διπλανό σας που δεν έχει να φάει ψωμί…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδινογιάννης.

    Πολλοί θεωρούν πως πολύ απλά θέλησε να υπογραμμίσει την αξία της αλληλεγγύης και της ενότητας στις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος και οι πολίτες του.

    Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που σήμερα δοκιμάζονται από την παρατεταμένη κρίση και βρίσκονται σε οικονομική ανέχεια.

    Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκαλυπτικά: περίπου 1 στους 5 είναι κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ πάνω από 1 στους 3 αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Υπάρχουν όμως και αρκετοί που θεωρούν πως η αναφορά του επικεφαλής της Motor Oil δεν ήταν τυχαία. “Επιχειρηματίες αυτού του βεληνεκούς δεν λένε πράγματα χωρίς λόγο”, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

    Υπογραμμίζουν μάλιστα πως με την προτροπή περί ενότητας θέλησε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα να συνεργαστεί για την έξοδο από την κρίση. Ειδικά τώρα, όπως λένε οι ίδιοι, που τα πράγματα κινούνται και πάλι στην κόψη του ξυραφιού και οι δανειστές εμφανίζονται άτεγκτοι με το θέμα του χρέους.

    Εθνική συνεννόηση

    Ανεξάρτητα πάντως από τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Βαρδινογιάννη να κάνει αυτές τις δηλώσεις, η ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων επισημαίνεται από πολλές πλευρές.

    Μια μεγάλη μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου μάλιστα χαρακτηρίζει απαραίτητη την πολιτική συναίνεση πάνω στα βασικά ζητήματα της οικονομίας.

    “Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και η βάση για να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει η οικονομία μια ώρα αρχύτερα στην ανάπτυξη”, επισημαίνουν στελέχη και επαγγελματίες της αγοράς.



    ΣΧΟΛΙΑ