• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Μεγαλώνει ο «λογαριασμός» που πληρώνει η αγορά λόγω κορονοϊού – «Μηδένισε» το κοντέρ στην Πάτρα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    καταναλωτης


    Μεγαλώνει η αγωνία στον επιχειρηματικό κόσμο για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομική ζωή του τόπου.

    Η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με την μέρα, αυξάνοντας τις απώλειες εσόδων ενώ κανείς δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να προβλέψει με ασφάλεια πότε θα επιστρέψει η κανονικότητα στην αγορά.

    Κάποιοι μιλούν πλέον ανοιχτά για την πιθανότητα να υπάρξουν κάποιες ελλείψεις από τα ράφια το επόμενο διάστημα, ειδικά σε προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα ενώ μερικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν ακόμη και «λουκέτα» στην περίπτωση που πληγεί περαιτέρω η ζήτηση από την εξάπλωση του ιού.

    Ήδη, η εμπορική κίνηση βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση και μάλιστα σε κάποιες κατηγορίες καταγράφεται ραγδαία πτώση της κατανάλωσης (εμπορικά καταστήματα, κινηματογράφους, εστιατόρια), -με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα σούπερ μάρκετ- ενώ στον τουρισμό το «κύμα ακυρώσεων» έχει διαδεχθεί το «πάγωμα» των κρατήσεων, αυξάνονται την αβεβαιότητα για την πορεία της καλοκαιρινής σεζόν.

    Σε δεινή θέση βρίσκεται ο εμπορικός και επαγγελματικός κόσμος στις περιοχές της Ηλείας, της Αχαϊας και της Ζακύνθου, στους οποίους επιβλήθηκαν έκτακτα περιοριστικά μέτρα από την περασμένη Πέμπτη, μετά τον εντοπισμό ενός μεγάλου αριθμού κρουσμάτων (το γκρουπ που είχε επισκεφθεί τους Άγιους Τόπους).

    Μάλιστα, στην Πάτρα παρατηρείται καθίζηση της εμπορικής κίνησης ακόμη και στο κέντρο της πόλης, και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν περιπτώσεις καταστημάτων που έκλεισαν την μέρα με μηδενικό τζίρο!

    Επιπλέον, με βάση τις ίδιες πληροφορίες το γνωστό ξενοδοχείο «Βυζαντινό» στη Ρήγα Φεραίου, το οποίο διαθέτει καφετέρια και εστιατόρια ανέστειλε για δέκα μέρες την λειτουργία του, ενώ αναστολή λειτουργίας αποφάσισε και ένα boutique ξενοδοχείο της περιοχής.

    Οι καταναλωτές, όπως αναφέρει έμπειρο στέλεχος του λιανεμπορίου είναι αρκετά επιφυλακτικοί και αποφεύγουν τον συνωστισμό σε πολυσύχναστα μέρη εξαιτίας του φόβου μετάδοσης του κορονοϊού. «Ο κόσμος ανησυχεί και απέχει από αγορές έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση …», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως το έδαφος που θα χαθεί δύσκολα θα αναπληρωθεί στη συνέχεια. Τα πράγματα εκτιμάται πως θα χειροτερέψουν, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε καθολικό κλείσιμο των σχολείων σε όλη την χώρα προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

    «Τυπώστε χρήμα!»

    Τα βλέμματα στρέφονται στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 16 Μαρτίου, όπου αναμένεται να ληφθούν μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες και όλοι στην αγορά περιμένουν ουσιαστικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα ανακουφίσουν πραγματικά τις επιχειρήσεις και δεν θα περιορισθούν σε «ημίμετρα» όπως η αναστολή καταβολής του ΦΠΑ.

    Ένα μέτρο που έχει δεχθεί αυστηρή κριτική, με ανθρώπους της αγοράς να υπογραμμίζουν πως δεν προσφέρει κάποια σημαντική βοήθεια, απλά αποτελεί μια διευκόλυνση. «Καλή η μετάθεση της καταβολής του ΦΠΑ, αλλά πως θα πληρώσουμε τους εργαζόμενους και τους λοιπούς λογαριασμούς όταν δεν μπαίνουν χρήματα στα ταμεία;» αναρωτιούνται χαρακτηριστικά. Θέλοντας μάλιστα να δείξουν πόσο γενναία μέτρα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες του κορονοϊού λένε πως θα πρέπει να τυπωθεί και να δοθεί χρήμα σε όσους πλήττονται, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.



    ΣΧΟΛΙΑ