• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Οι 5 συμβουλές στελέχους της Google και του Facebook στους τελειόφοιτους του 2020 της Σχολής Μωραΐτη

    • NewsRoom

    Στέφανος Λουκάκος, CEO της «headspin»


    Ο CEO της HeadSpin κ. Στέφανος Λουκάκος βρέθηκε για λίγο από το San Francisco στην Αθήνα και ενέπνευσε τους τελειόφοιτους της Σχολής Μωραΐτη με μια ομιλία που αντλούσε παραδείγματα από τη δική του εντυπωσιακή επαγγελματική πορεία.

    Μετά την αποφοίτηση του από τη Σχολή Μωραΐτη το 1990, ο Στέφανος Λουκάκος φοίτησε στο Πολυτεχνείο και ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του έγινε Πολιτικός Μηχανικός. Ακολούθησαν δύο μεταπτυχιακά μαθηματικών και οικονομικών από το Berkeley και το Stanford και ένα MBA από το INSEAD για να ξεκινήσει μια καριέρα που πίστευε πως θα είχε σχέση με τις κατασκευές. Η προσωπική του πορεία όμως ήταν πολύ διαφορετική. Ξεκίνησε από τον τραπεζικό χώρο, πέρασε στις τηλεπικοινωνίες και συνέχισε δουλεύοντας τα τελευταία δέκα χρόνια για την Google και το Facebook στη Silicon Valley.

    Στην ομιλία του στην φετινή τελετή αποφοίτησης της Σχολής Μωραΐτη αναφέρθηκε σε πέντε σημεία που σχετίζονται με απαραίτητες δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως η προσαρμοστικότητα, η ευελιξία, η δημιουργικότητα και η συναισθηματική αντοχή (resilience). Μιλώντας με αμεσότητα και αφηγούμενος δικές του εμπειρίες στάθηκε στα παρακάτω μηνύματα:

    1) Ακολουθήστε τη δική σας διαδρομή

    «Το πρώτο πράγμα που θέλω να σας πω είναι για τις ευθείες γραμμές: όπως θα έχετε μάθει ο πιο γρήγορος δρόμος από το σημείο Α στο σημείο Β είναι η ευθεία. Όποιον στόχο και αν έχετε βάλει, όποιο και αν είναι το δικό σας σημείο Β αυτό που σας προτείνω είναι να μην ακολουθήσετε μια ευθεία γραμμή. Ακολουθήστε μια τεθλασμένη, καλύτερα βάλτε και μια καμπύλη μέσα και έναν κύκλο. Αν στη διαδρομή το σημείο Β δεν είναι πλέον ο στόχος σας και θέλετε να το αλλάξετε και να το κάνετε σημείο Γ, Δ ή κάτι άλλο, να το κάνετε. Μην βλέπετε τι κάνουν οι άλλοι, ακολουθήστε τη δίκη σας διαδρομή».

    2) Επενδύστε στις δυνάμεις σας

    «Το δεύτερο έχει σχέση με τους ‘μέσους όρους’: σας προτείνω να επενδύετε σε αυτό που είστε καλοί και να μην προσπαθείτε να ανεβάσετε τις επιδόσεις σας σε όλα. Αν είστε καλοί στα μαθηματικά να ενισχύσετε τα μαθηματικά, αν το πάθος σας είναι η μουσική να κάνετε ακόμα περισσότερη μουσική, μην προσπαθήσετε να βελτιώσετε τις αδυναμίες σας, επενδύστε στις δυνάμεις σας.»

    3) Να είστε παρόντες

    «Το τρίτο πράγμα που θέλω να μοιραστώ μαζί σας αφορά τις ευκαιρίες: θα αρχίσω με μια φράση του κωμικού και σκηνοθέτη Γούντυ Άλλεν που είπε ότι ‘80% της επιτυχίας είναι να είσαι εκεί’. Στη δίκη μου ζωή αυτό ήταν φανερό όταν πριν από μερικά χρόνια δούλευα στην Ευρώπη και έτυχε να κάνω μια συνέντευξη με το Facebook στην Καλιφόρνια. Ήμουν στην Ελλάδα, θυμάμαι ήταν Παρασκευή, έκανα τις διακοπές μου και σίγουρα δεν ήθελα να τις χαλάσω. Μου προτείναν να κάνουμε ένα βίντεο conference και τους είπα ‘τη Δευτέρα θα είμαι εκεί’. Μετά από πολλά χρόνια έμαθα πως είχα πάρει τη θέση επειδή πήγα εκεί εκείνη τη Δευτέρα. Αν θέλετε να πιάνετε τις ευκαιρίες πρέπει να είστε παρόντες.»

    4) Μην φοβάστε την αποτυχία

    «Το τέταρτο που θέλω να μοιραστώ αφορά την τεχνολογία. Είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και πρέπει να την βλέπετε σαν ένα βέλος που κοιτάει πάντα μπροστά, δεν γυρίζει ποτέ πίσω. Ο κόσμος αλλάζει και δεν θα γυρίσει πίσω. Η τεχνολογία έχει οδηγήσει στην παγκοσμιοποίηση, αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος είναι πολύ μικρότερος… σημαίνει πως είστε η γενιά των μεγάλων ευκαιριών, αλλά θα είστε και η γενιά του μεγάλου ανταγωνισμού. Για αυτό, αν μπορώ να σας δώσω μια συμβουλή, είναι να μην φοβηθείτε την αποτυχία. Το πιο πιθανό είναι ότι θα δοκιμάσετε πολλά πράγματα στη ζωή σας, περισσότερα από όσα δοκίμασε η δίκη μου η γενιά και θα αποτύχετε. Μην το βάλετε κάτω, δοκιμάστε ξανά και ξανά, προσπαθήστε να μάθετε από την αποτυχία και να βγείτε νικητές.»

    5) Συνεχίστε να ονειρεύεστε

    «Το τελευταίο που θέλω να σας πω είναι ότι η ζωή δεν είναι μόνο καριέρα, δεν είναι μόνο σπουδές, δεν είναι μόνο χρήματα, είναι πολλά περισσότερα. Γι’ αυτό σας προτείνω να διαβάζετε βιβλία, να παρακολουθείτε τις τέχνες, να πηγαίνετε σε μουσεία, να συναναστρέφεστε ανθρώπους με θετική ενέργεια, να αθλείστε, να αφιερώνετε χρόνο στην οικογένεια σας, να κρατήσετε τις φιλίες σας από το Σχολείο και προπάντων να συνεχίσετε να ονειρεύεστε.

    Ο Στέφανος Λουκάκος έκλεισε την ομιλία του με μια φράση του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη που όπως είπε στους τελειοφοίτους «μπορεί να σας φανεί λίγο άκαιρη αυτή τη στιγμή αλλά ελπίζω να τη συγκρατήσετε: ‘Μια αστραπή είναι η ζωή μας μα προλαβαίνουμε’».

    Δείτε την ομιλία στο Instagram:



    ΣΧΟΛΙΑ