• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Γρ. Ζήκος: Θετικοί οι αναλυτές για τις επόμενες κινήσεις της Costamare

    Γρηγόρης Ζήκος

    Γρηγόρης Ζήκος. CFO Costamare


    Θετικά ήταν τα σχόλια των αναλυτών για την απόφαση της Costamare να μεταθέσει χρονικά την παραλαβή τριών νεότευκτων φορτηγών πλοίων από τα ναυπηγεία Hanjin Heavy Industries για το 2017 αντί για το τέλος του τρέχοντος έτους.

    Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακή, ανακοίνωσε ότι θα παραλάβει τα νέα της πλοία -τέσσερα στο σύνολο, καθώς το τέταρτο ήταν εξαρχής προγραμματισμένο για παράδοση το 2017- την επόμενη χρήση.

    Ο αναλυτής της JP Morgan Noah Parquette, χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως “θετική έκπληξη”. “Η κίνηση αυτή περιορίζει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της εταιρίας και μεταθέτει τις παραδόσεις πιο κοντά στην αναμενόμενη ανάκαμψη της αγοράς”.

    Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές ο οικονομικός διευθυντής της Costamare Γρηγόρης Ζήκος επισήμανε ότι η εταιρία θα ξεκινήσει συζητήσεις για τη χρηματοδότηση του τελευταίου από τα τέσσερα πλοία που θα παραδοθεί το Μάρτιο του 2017. Αν η ναυτιλιακή καταφέρει να εξασφαλίσει το 50% της χρηματοδότησης του πλοίου, όπως έκανε και με τα άλλα πλοία της ίδιας παραγγελίας, οι απαιτήσεις των κεφαλαιακών δαπανών θα υποχωρήσουν στα 3 εκατ. δολάρια, διευκρίνισε ο κ. Ζήκος.

    Σημειώνεται ότι η Costamare θα πρέπει να κλείσει ναυλοσύμφωνα για τα νεότευκτα πλοία. Ωστόσο,  στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου περιλαμβάνονται και τα νέα ναυλοσύμφωνα για οκτώ πλοία της.

    Σύμφωνα με τον αναλυτή Ben Nolan της Stifle, παρά το γεγονός ότι αρκετά από αυτά τα πλοία έχουν ναυλωθεί σε χαμηλές τιμές και για χρονικές περιόδους κατά μέσο όρο έξι μηνών, η ελάχιστη ταμειακή ροή που έχει εξασφαλίσει είναι σαφώς καλύτερη από το να παραμείνουν τα πλοία σε αδράνεια και να μην φέρουν στα ταμεία καθόλου έσοδα.

    Μάλιστα ο αναλυτής επισημαίνει ότι η Costamare έχει ήδη πέντε πλοία σε αδράνεια, συμπεριλαμβανομένου και ενός νεότευκτου πλοίου χωρητικότητας 11.000 teu, γεγονός που αποτυπώνει την υπερπροσφορά που υπάρχει στην αγορά.

    Η ναυτιλιακή ανακοίνωσε κέρδη της τάξεως των 28,1 εκατομμυρίων δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο του 2016, έναντι 34,82 εκατομμυρίων δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο του 2015. Στο σύνολο του εννεαμήνου, τα κέρδη της εταιρείας ανέρχονται σε 92,71 εκατομμύρια δολάρια, έναντι 105,44 εκατομμυρίων δολαρίων στο εννεάμηνο του 2015.

    Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 37 σεντς του δολαρίου, δύο σεντς πιο πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές δίνουν τα πλοία τους για scrap. Όλα τα ονόματα (video)

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κ. Κωνταντακόπουλος: Ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών η Costamare

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ