ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται και πάλι οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Κίνας, PetroChina, προχώρησε στην ακύρωση μιας σειράς αποστολών βενζίνης και καυσίμου αεροσκαφών (jet fuel) που ήταν προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο.
Η κίνηση αυτή αποδίδεται στην προσπάθεια του Πεκίνου να θωρακίσει την εσωτερική αγορά και να διασφαλίσει την επάρκεια των εγχώριων αποθεμάτων.
Η νέα αυτή εξέλιξη, έρχεται να προστεθεί στο ήδη τεταμένο κλίμα από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και στις συνεχιζόμενες αναταραχές από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το Brent (παράδοσης Δεκεμβρίου), στις 13:29 ώρα Ελλάδος, κατέγραφε άνοδο 2,14%, φτάνοντας στα 100,12 δολάρια ανά βαρέλι, αφού προηγουμένως κινούνταν πτωτικά κατά 1%, ενώ το αμερικανικό WTI (παράδοσης Νοεμβρίου) ενισχύονταν κατά 1,55%, αγγίζοντας τα 91,88 δολάρια.
Οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας αντιμετωπίζουν προβλήματα στον εφοδιασμό λόγω του πολέμου ΗΠΑ-Ιράν στη Μέση Ανατολή και της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Ανάσα» από την επαναδραστηριοποίηση του East-West
Νωρίτερα στη συνεδρίαση, οι τιμές είχαν δεχθεί καθοδικές πιέσεις μετά τη μερική ανακούφιση που έφερε η επαναδραστηριοποίηση του αγωγού East-West της Σαουδικής Αραβίας και η φόρτωση πετρελαίου από το λιμάνι Yanbu στην Ερυθρά Θάλασσα, αντισταθμίζοντας εν μέρει τα προβλήματα από το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν.
Σε σημείωμα που εξέδωσε την Πέμπτη, η UOB ανέφερε ότι οι ροές αργού πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή φέρονται να πλησίαζαν τα προπολεμικά επίπεδα, αλλά οι προμήθειες καυσίμων, ιδίως βενζίνης, υστερούσαν.
«Ο αγωγός έχει κάνει μεγάλο μέρος της δύσκολης δουλειάς όσον αφορά τη μεταφορά αργού πετρελαίου από τον Κόλπο», δεδομένου ότι το Ιράν έχει αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ, δήλωσε την Τετάρτη ο Ντέιβιντ Μόρισον (David Morrison), ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Trade Nation.
«Οι αναλυτές λένε ότι ο αγωγός δεν βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ούτε κατά διάνοια, αλλά το γεγονός ότι είναι ανοιχτός προσφέρει κάποια ανακούφιση και έχει βοηθήσει στην υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου», πρόσθεσε ο Μόρισον.
Οι traders συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εν μέσω ανησυχιών ότι η επίλυση των θεμάτων θα καθυστερήσει, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ζήτησε από την ιρανική αντιπροσωπεία να εγκαταλείψει άμεσα τις ΗΠΑ το βράδυ της Δευτέρας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 81ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ οι συνομιλίες με το Ιράν είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο.
Διαβάστε επίσης:
Τραμπ: Πιέσεις σε Γερμανία και Γαλλία για τα αποθέματα ντίζελ – Απειλή για «μπλόκο» στις εξαγωγές
Bloomberg: Η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη άνω του 2% για το 2026-2027
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- 25 χρόνια ΙΚΕΑ στην Ελλάδα: Ζούμε μαζί. Δημιουργούμε μαζί. Γιορτάζουμε μαζί
- Ακτοπλοΐα: «Καίνε» τα καύσιμα – Φόβοι για αυξήσεις στα εισιτήρια και μείωση δρομολογίων – Στο τραπέζι παρεμβάσεις από το Υπ. Ναυτιλίας
- Mega Brokers: Εξαγόρασε τη Deal Insurance στην Κρήτη
- Τραμπ: Γεύμα με «άρωμα AI» στον Λευκό Οίκο για τους ισχυρούς τεχνολογικούς κολοσσούς – Γιατί εξαιρέθηκε η Apple
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.