• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Δείτε γιατί οι Έλληνες εφοπλιστές είναι από τους καλύτερους διαπραγματευτές

    hanjin


    Στους καλύτερους διαπραγματευτές αγορών πλοίων περιλαμβάνονται οι Έλληνες εφοπλιστές, όπως φαίνεται από τα στοιχεία ανάλυσης που πραγματοποίησε η πλατφόρμα δεδομένων VesselsValue (VV), η οποία προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων.

    Οι αναλυτές της VV προχώρησαν στην επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν στις αγορές πλοίων που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1η Ιουλίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2016, με στόχο να προσδιορίσουν σε ποιες γεωγραφικές περιοχές πραγματοποιήθηκαν οι καλύτερες διαπραγματεύσεις και κλείστηκαν οι πιο συμφέρουσες συμφωνίες αγορών πλοίων.

    Σύμφωνα με τη VesselsValue, ένα τρόπος για να αξιολογήσει κάποιος μια “καλή διαπραγμάτευση” είναι να συγκρίνει τη διαφορά μεταξύ της αγοραίας αξίας ενός πλοίου όπως την είχε καθορίσει η πλατφόρμα κατά την ημέρα της πώλησης και της πραγματικής τιμής στην οποία έγινε τελικά η πώληση.

    Έτσι, στο σχετικό διάγραμμα της VV μπορείτε να δείτε ποιες σε ποιες γεωγραφικές περιοχές οι ιδιοκτήτες αγόρασαν πλοία με discount.

    Σε επίπεδο περιοχών, στη Σκανδιναβία, τις χώρες της Μεσογείου (και η Ελλάδα) και στις Γαλλία-Βέλγιο, τα πλοία αγοράστηκαν κάτω από την τιμή της αγοράς και έτσι μπορούμε να πούμε ότι εκεί έγιναν οι καλύτερες διαπραγματεύσεις.

    vessel chart 2

    Αξίζει να σταθούμε στις χώρες της Μεσογείου, όπου έχουν επιτευχθεί οι πιο συμφέρουσες αγορές, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα. Με εξαίρεση την Ισπανία, όπου κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο έγινε η αγορά ενός μόνο πλοίου σε υψηλότερη τιμή από αυτή που είχε καθορίσει η VV, στις υπόλοιπες χώρες είναι εμφανές ότι οι αγορές έγιναν σε discount. Εντυπωσιακά είναι τα νούμερα για την Ελλάδα, όπου αγοράστηκαν 258 πλοία, συνολικής αξίας 3,94 δισ. δολαρίων, για τα οποία η τιμή αγοράς σύμφωνα με τη VV ήταν 4,10 δισ. δολάρια.

    vessel value greeks

    Στον παρακάτω πίνακα η VesselsValue αναλύει σε ποιες τιμές έγιναν οι αγορές συγκεκριμένων τύπων πλοίων και παραθέτει την τιμή αγοράς που ανακοινώθηκε και την τιμή που είχε καθορίσει την ημέρας της πώλησης η VV. Μία καλή διαπραγμάτευση θεωρείται αυτή κατά την οποία η τιμή πώλησης ήταν χαμηλότερη από την market value που είχε καθορίσει η VV.

    vessel chart 3 types ships

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/angeliki-fragkou-se-ipsila-etous-ta-mi-exasfalismena-omologa-tis-navios/63121

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/xafniko-rali-stis-metoches-ton-eterion-ton-georgiopoulou-ke-fragkou-olo-paraskinio/63156

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ