• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Χιλιάδες εργαζόμενοι απλήρωτοι λόγω αδυναμίας αναστολής εργασίας – Από Μάρτιο η λύση, ανακοίνωσε η γ.γ. κα Στρατινάκη

    • Του Βασίλη Πρασσά, Συμβούλου Εργασιακών Θεμάτων Epsilon Net
    Άννα Στρατινάκη, Γενική Γραμματέας Εργασίας

    Άννα Στρατινάκη, Γενική Γραμματέας Εργασίας


    Έντονα είναι τα παράπονα πλήθους επιχειρήσεων, οι οποίες μετά το μερικό (περίοδος Χριστουγέννων), αλλά και το ολικό (μέσα Γενάρη) άνοιγμα των εργασιών τους, είχαν προβεί σε προσλήψεις προσωπικού και δεν έχουν σήμερα τη δυνατότητα να προβούν σε αναστολή εργασίας αυτών των εργαζομένων.

    Ακόμη μεγαλύτερη είναι η απόγνωση χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίοι κινδυνεύουν το επόμενο διάστημα να έχουν μηδενικά εισοδήματα. Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, ο αριθμός των νέων προσλήψεων μετά τις 4 Νοεμβρίου ίσως να έχει ξεπεράσει και τις 200.000.

    Γίνεται, επομένως, αντιληπτό ότι με το νέο ολικό lockdown σε Αττική και αρκετές άλλες περιοχές, αλλά και με τις συνθήκες που επικρατούν σε όλη την Ελλάδα με τον περιορισμό αρκετών δραστηριοτήτων, αρκετές χιλιάδες εργαζόμενους είναι κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι.

    Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ν.Π. εργαζόμενου σε κατάστημα ρούχων ο οποίος προσλήφθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα: Είμαι πραγματικά σε απόγνωση. Μετά και το κλείσιμο των καταστημάτων στην Αττική, ο εργοδότης με ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να με βάλει σε αναστολή λόγω απαγόρευσης, ενώ παράλληλα δεν έχει υποχρέωση να με πληρώσει για όσο διάστημα θα είναι κλειστός. Δεν μπορώ ακόμη να αντιληφθώ πώς είναι δυνατόν να υπάρχει μια τέτοια αδιανόητη απόφαση, η οποία αυτή τη στιγμή θα δημιουργήσει θέμα επιβίωσης σε εμένα και την οικογένειά μου.

    Όπως, βέβαια, ανέφερε σήμερα το πρωί, η γ.γ. του Υπουργείου Εργασίας, κα Άννα Στρατινάκη, σε προσωπικό μου ερώτημα στην τηλεοπτική εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega, η λύση θα δοθεί για τις αναστολές Μαρτίου και όχι για τον Φεβρουάριο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν όλες τις προσλήψεις που έχουν γίνει έως 31 Ιανουαρίου.

    Συνεχίζει, επομένως, να υφίσταται το πρόβλημα για όλο τον Φεβρουάριο, όπως φυσικά και για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

    Διαβάστε εδώ για ποιο λόγο δεν θα πληρωθεί ο εργαζόμενος από τον εργοδότη του, αλλά και από το κράτος.

    Δείτε περισσότερα άρθρα για την πλήρη Φορολογική, Λογιστική και Εργατική σας ενημέρωση στο e-forologia.gr

    Διαβάστε ακόμη:

    Πόσο μειώθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων μέσα στην πανδημία

    Λιβάνιος: Εργαζόμαστε για να έχουν οι πολίτες τις καλύτερες υπηρεσίες

    Στα 734,27 ευρώ η μέση κύρια σύνταξη – To 66% των συνταξιούχων λαμβάνει κάτω από 1.000 ευρώ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ