• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    ΧΑ: Γιατί το έξυπνο χρήμα παραμένει εκτός των ελληνικών μετοχών

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος


    Μία ακόμη ανούσια συνεδρίαση στο ΧΑ, με επιλεκτικές κινήσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση (Follie Follie, Jumbo, Aegean, Μέτκα) να αντισταθμίζουν τις τραπεζικές πιέσεις. Περιορισμένη παραμένει η εγχώρια ειδησεογραφία, με το  ενδιαφέρον να εστιάζεται στις εξελίξεις που αφορούν στο σήριαλ της Μαρινόπουλος και τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων.

    Στις διεθνείς εξελίξεις, οι αγορές εστίασαν στις δηλώσεις της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, η οποία από το βήμα του διεθνούς τραπεζικού συνεδρίου, στο Jackson Hall, επισήμανε ότι το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, προλειαίνοντας το έδαφος για μία νέα αύξηση των επιτοκίων – πιθανώς και τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με τη Yellen, «η αγορά εργασίας βελτιώνεται διαρκώς, ενώ οι προοπτικές για την οικονομία και τον πληθωρισμό βρίσκονται σε σωστή τροχιά».

    Στα της ελληνική συνεδρίασης, σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr, που παρουσιάζει καθημερινά πως διαμορφώνεται η περιουσία των μετόχων των εταιριών που είναι είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κερδισμένοι της ημέρας ήταν ο Δημ. Κουτσολιούτσος της Folli Follie, που η αξία των μετοχών του αυξήθηκε κατά 11,1 εκατ. ευρώ, ο Απόστολος Βακάκης (Jumbo) με κέρδη 3,9 εκατ. ευρώ και ο Θ. Βασιλάκης (Aegean) με κέρδη 2,2 εκατ. ευρώ.

    Από τον Αύγουστο του 2012 είχε να καταγραφεί τόσο χαµηλή µέση ηµερήσια επίδοση συναλλαγών σε εβδοµαδιαία βάση στην εγχώρια χρηµατιστηριακή αγορά, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης, Επικεφαλής Ανάλυσης της Beta Securities. Η ειδησεογραφία αναλώθηκε κυρίως στην πιστωτική διευθέτηση της µεγάλης υπόθεσης του λιανικού εµπορίου της «Μαρινόπουλος», αλλά και την προετοιµασία για την προώθηση των 14 προαπαιτούµενων για την εκταµίευση της δεύτερης υποδόσης από την πρώτη αξιολόγηση.

    Οι τράπεζες βρήκαν ωφέλιµο χώρο να ανακτήσουν ένα µικρό µέρος από το χαµένο έδαφος του Ιουλίου ενώ µικρές διακυµάνσεις σηµειώθηκαν µε αφορµή τις επικείµενες αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI και του Stoxx 600.

    ∆εν προσφέρεται για πολλά συµπεράσµατα ο Αύγουστος, ήταν περίπου διαδικαστικός µήνας που απλά έφερε χρονικά πιο κοντά γεγονότα που θα έχουν ισχυρότερο ήχο στις Αγορές. Μοιραία λοιπόν, η συναλλακτική ξηρασία ακολούθησε την αδράνεια των νέων επαναλαµβάνοντας το µοτίβο ακριβώς τέσσερα χρόνια πριν, όταν βρίσκονταν και πάλι στα ίδια περίπου επίπεδα τιµών.

    Για την ιστορία ο Σεπτέµβριος του 2012 ήταν από τους καλύτερους µήνες σε απόδοση (+8,5%) ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα τριπλασιάστηκε σε µέσα επίπεδα από µήνα σε µήνα (63,7 εκατ. ευρώ από 21,9 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο). Το αν θα υπάρξει και τώρα «Επιστροφή στο Μέλλον» θα εξαρτηθεί κυρίως από την ταχύτητα υλοποίησης των προαπαιτούµενων που σταδιακά ανεβαίνουν στο προσκήνιο έχοντας ένα οριακό χρονοδιάγραµµα έως το τέλος Οκτωβρίου.

    H συνεδρίαση

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με οριακής απώλειες 0,09% στις 565,34 μονάδες, σημείωσε χαμηλότερη τιμή στις 564,19 μονάδες και υψηλότερη στις 567,51 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 24 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,53%, στις 1.503,35 μονάδες, ενώ άνοδο 0,80% σημείωσε ο Mid Cap στις 707,23 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,76% στις 639,47 μονάδες.

    Στο σύνολο της εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,72%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,07%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 3,83%

    Στο ταμπλό, η Alpha Bank δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις κλείνοντας με απώλειες 3,05%, ενώ την ακολούθησε και η Πειραιώς με απώλειες 2,24%. Αμετάβλητες έμειναν οι μετοχές των Eurobank και Εθνική.

    Απώλειες που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι μετοχές Grivalia, Motor Oil, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια. Περιορισμένη πτώση κατέγραψαν οι ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ

    Αντίθετα από τις μετοχές του FTSE 25 ξεχώρισαν η Folli Follie με άνοδο 2,23%, η Jumbo με κέρδη 1,04%, η Aegean με άνοδο 1,16%, η Ελλάκτωρ με κέρδη 1,56% και η Μέτκα που ενισχύθηκε καρτά 1,20%.

    Με θετικό πρόσημο αλλά περιορισμένα κέρδη τερμάτισαν οι μετοχές Lamda, Τιτάν, EEE.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/amesa-oloklirosi-tis-polisis-tou-chilton-drastiki-miosi-ton-kerdon-tis-ionikis-xenodochiakis/69569



    ΣΧΟΛΙΑ