• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Bank of America Merrill Lynch: Αυτές είναι οι προβλέψεις της για το 2017

    αγορές

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Τις προβλέψεις της για τις αγορές το 2017 δημοσιοποίησε  η Bank of America Merrill Lynch.

    Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, κύριο θέμα των αγορών θα είναι η αύξηση των πραγματικών επιτοκίων. Οι αμερικάνικες εκλογές έχουν σχετικά σπάνια οδηγήσει σε αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, σε υψηλότερα πραγματικά επιτόκια και σε ανάπτυξη, αλλά δεν είχαν καμία επίδραση στον πληθωρισμό των ΗΠΑ. Αυτός ο συνδυασμός θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερες ξένες εισροές, ενισχύοντας περαιτέρω το δολάριο.

    Ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής στις ΗΠΑ θα είναι λιγότερο σημαντικός για τον υπόλοιπο κόσμο. Ιστορικά, οι μεγάλες φορολογικές περικοπές στις ΗΠΑ ακολουθούνται από μια διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, λόγω των υψηλότερων εισαγωγών. Ωστόσο, αυτή τη φορά θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών στις ΗΠΑ μετατοπίζονται προς τις μη εμπορεύσιμες υπηρεσίες.

    Η εμπορική πολιτική του Τραμπ είναι προσανατολισμένη στη μείωση της εξάρτησης από τα ξένα αγαθά και τις υπηρεσίες.

    Το τρίτο μεγάλο θέμα για τις αγορές το 2017 είναι η αύξηση των επιτοκίων της Fed. Σύμφωνα με την BofA, η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση τον Δεκέμβριο, ενώ θα ακολουθήσουν δύο ακόμη αυξήσεις το 2017. Αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων των αμερικάνικων ομολόγων και πιθανές πιέσεις σε εκροές κεφαλαίων από την Ασία. Επιπλέον, η υπερβολική αποταμίευση από τις χώρες με χαμηλές αποδόσεις όπως η Κορέα και η Ταϊβάν θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων προς τα αμερικάνικα ομόλογα.

    Τέταρτο θέμα είναι ο εμπορικός προστατευτισμός και ο αυξανόμενος λαϊκισμός. Ενώ η προοπτική της αύξησης των εμπορικών περιορισμών είναι ακόμα αβέβαιη υπό τον Τραμπ, κάποια risk premium είναι πιθανό να αποτιμηθούν στην αγορά νομισμάτων της Ασίας. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να χρεώσει την Κίνα με χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος και να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές. Σε περίπτωση που αυτό το tail risk υλοποιηθεί, θα αποτελέσει ένα σημαντικό αρνητικό σοκ στην Κίνα και την αγορά FX της Ασίας. Οι ολλανδικές εκλογές, οι γαλλικές προεδρικές εκλογές και οι γερμανικές εκλογές θα είναι επίσης σημαντικές για την αξιολόγηση του κινδύνου στις αγορές.

    Το πέμπτο θέμα θα είναι η άνοδος των πληθωριστικών κινδύνων. Όπως επισημαίνει η BofA, το εξαιρετικά χαμηλό πληθωριστικό περιβάλλον που υπήρξε πολύ ευνοϊκό για την αγορά ομολόγων, θα αρχίσει να ξεθωριάζει. Μια μέτρια ανάκαμψη στις τιμές των εμπορευμάτων και οι συνέπειες της παρατεταμένης υποτίμησης των ασιατικών νομισμάτων, θα οδηγήσουν σε μετακύλιση του πληθωρισμού.

    Το έκτο θέμα των αγορών θα είναι η περαιτέρω αποδυνάμωη στο κινεζικό γουάν και το ιαπωνικό γεν. Το 2017 θα είναι μια καθοριστική χρονιά κατά την οποία η BofA αναμένει την αδυναμία τόσο του γουάν όσο και του γεν να… συνωμοτήσουν και να οδηγήσουν τα υπόλοιπα ασιατικά νομίσματα σε περαιτέρω αδυναμία. Επίσης, η νομισματική πολιτική της BoJ και ο έλεγχος των αποδόσεων των ομολόγων θα πιέσουν το γεν.

    Τέλος, η BofA επισημαίνει ότι η ενίσχυση των δημοσιονομικών κινήτρων θα είναι επίσης το χαρακτηριστικό του 2017, με αφορμή και τις πολιτικές που έχει διαμηνύσει ο Τραμπ. Η Ασία θα πρέπει να γίνει πιο αυτάρκης σε ότι αφορά την τόνωση της ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι θα διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια και θα προχωρήσει σε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων στην Ασία.

     



    ΣΧΟΛΙΑ