• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Ανακοινώνεται σήμερα το “πακέτο” μέτρων Απριλίου – Τα 8 μέτρα στήριξης

    • του Βασίλη Τσεκούρα
    Στον ειδικό λογαριασμό του ΥΠΟΙΚ οι δωρεές για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Την επέκταση των μέτρων στήριξης για το μήνα Απρίλιο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι στις 15:30 το οικονομικό επιτελείο.

    Την ενημέρωση θα πραγματοποιήσουν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

    Στα μέτρα που μπορούν να αγγίξουν ακόμα και τα 1,3 δισ. – 1,4 δισ. ευρώ θα δοθεί έμφαση στις κλειστές επιχειρήσεις, αλλά και σε συγκεκριμένους κλάδους όπως είναι ο τουρισμός και η εστίαση.

    Το οικονομικό επιτελείο έχει σχεδιάσει ένα «πακέτο», το οποίο έρχεται μετά τις αλλεπάλληλες αναβολές για το άνοιγμα της αγοράς. Στην πλειοψηφία του θα αποτελείται από παρατάσεις υφιστάμενων παρεμβάσεων, ωστόσο θα περιλαμβάνει την επιδότηση επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης, σε μια προσπάθεια να ρίξει «ζεστό χρήμα» στην αγορά πέραν των επιστρεπτέων προκαταβολών.

    Σημειώνεται πως το σκεπτικό του νέου «πακέτου» προβλέπει τη στήριξη κλάδων που παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, αλλά και εκείνων που ακόμα και αν ανοίξουν μέσα στον Απρίλιο να μπορούν να αντιμετωπίσουν την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους, χωρίς πολλά λειτουργικά έξοδα και με όσο το δυνατόν περισσότερα «καύσιμα».

    Μέτρα για τουρισμό και εστίαση

    Έτοιμο φαίνεται πως είναι το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την εστίαση μέσω ΕΣΠΑ, ως κεφάλαιο (επανεκ)κίνησης, το οποίο θα έχει τη μορφή επιδότησης και όχι δανείου. Αντίστοιχο σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί και για τον τουρισμό στις αρχές Μαΐου, με το οποίο θα επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές κυρίως των εποχικά εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού. Τα δυο προγράμματα εκτιμάται ότι θα έχουν έναν συνολικό προϋπολογισμό που δεν θα ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ.

    Η παράταση του lockdown οδηγεί σε επέκταση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης. Συγκεκριμένα, το «πακέτο» Απριλίου θα περιλαμβάνει:

    1. Την απαλλαγή από την καταβολή των ενοικίων Απριλίου και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, ενώ οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας θα έχουν το δικαίωμα να πληρώσουν μειωμένα μισθώματα κατά 40%.
    2. Θα καταβληθεί και για το μήνα Απρίλιο η έκτακτη αποζημίωση των 534 ευρώ στους εργαζόμενους σε αναστολή σε κλειστές και σε πληττόμενες επιχειρήσεις. Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος επιστρέψει στη δουλειά του πχ. στις 15 Απριλίου, θα λάβει από το κράτος την αναλογία του επιδόματος που αντιστοιχεί στις μέρες που δεν εργάστηκε με βάση τα 534 ευρώ και τα υπόλοιπα θα τα πληρωθεί από τον εργοδότη του.
    3. Αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων (π.χ. 120 δόσεις) για οφειλές στην εφορία και τα ελεγκτικά κέντρα, καθώς και για τις ασφαλιστικές εισφορές με μετάθεση της δόσης στο τέλος της ρύθμισης.
    4. Παράταση στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».
    5. Νέο «πάγωμα» στην εξόφληση των επιταγών κατά επιπλέον 75 ημέρες.
    6. Δίμηνη παράταση για τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν μέσα στον Μάρτιο.
    7. Ο 7ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1 δις ευρώ, που αναμένεται να «τρέξει» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και θα καλύψει τις απώλειες στον τζίρο των επιχειρήσεων για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021. Επισημαίνεται πως δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης θα είναι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρουσιάζουν πτώση τζίρου της τάξεως του 20% την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Η περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του μηνός Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα. Ο ελάχιστος τζίρος αναφοράς για το σύνολο του τριμήνου θα είναι τα 600 ευρώ και το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί στο κράτος.
    8. Δώρο Πάσχα σε εργαζόμενους. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση καταβολής του Δώρου Πάσχα από το Δημόσιο. Ωστόσο, το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται πως θα είναι αυξημένο, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν σε αναστολή εργασίας από τον Ιανουάριο του 2021 και δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους πριν τον Απρίλιο.

    Διαβάστε επίσης:

    Όλο το «πακέτο» μέτρων για την «αναστήλωση» της αγοράς

    Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Σήμερα παίρνει το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο



    ΣΧΟΛΙΑ