• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Αυξήθηκαν κατά 30% οι εξαγωγές των ειδών ένδυσης


    Στα 293 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στο πρώτο τετράμηνο του έτους η αξία των εξαγωγών ενδυμάτων.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), εξαιρετικό ήταν το πρώτο τετράμηνο του 2019 για τις εξαγωγές ελληνικών ενδυμάτων, ενώ τον Απρίλιο συνεχίστηκε η καλή πορεία των εξαγωγών ενδυμάτων του πρώτου τριμήνου με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης.

    Συνολικά το πρώτο τετράμηνο του έτους, η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων έφτασε τα 293 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 30,7% έναντι του 2018 που ήταν 224 εκατ. ευρώ.

    Η πολύ καλή πορεία του πρώτου τετραμήνου του 2019 αποτελεί συνέχεια τόσο του 2017 όσο και του 2018, καθώς κατά την προηγούμενη διετία οι εξαγωγές ενδυμάτων κατέγραψαν αθροιστικά αύξηση 25%.

    Σημειώνεται ότι η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερη εάν συμπεριληφθούν οι εξαγωγές που γίνονται απευθείας από τις γειτονικές χώρες, χωρίς να μεσολαβεί η χώρα μας.

    Αύξηση 4,3% κατέγραψαν και οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας οι οποίες ανήλθαν σε 141 εκατ. ευρώ. Εντυπωσιακή αύξηση καταγράφηκε στις εξαγωγές του ελληνικού βαμβακιού. Η αξία των εξαγωγών το πρώτο τετράμηνο του 2019 ανήλθε σε 228 εκατ. αυξημένη κατά 83%.

    Συνολικά οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς παραγωγής (βαμβακιού), κατέγραψαν αύξηση 36,8% το πρώτο τετράμηνο του 2019. Η αξία εξαγωγών ανήλθε σε 661 εκατ. ευρώ έναντι 483 εκατ. ευρώ του πρώτου τετραμήνου του 2018.

    Αύξηση καταγράφηκε και στις εισαγωγές. Οι εισαγωγές ενδυμάτων ήταν αυξημένες κατά 18% το α’ τετράμηνο ενώ της κλωστοϋφαντουργίας κατά 3,0%. Συνολικά η αξία εισαγωγών ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το α’ τετράμηνο ανήλθε σε 813 εκατ. ευρώ.

    Αντίθετη με την πορεία των εξαγωγών είναι η κατάσταση στην εγχώρια αγορά. Το πρώτο τετράμηνο τόσο οι πωλήσεις χονδρικής όσο και λιανικής παρουσιάζουν πτώση. Η μείωση στις πωλήσεις χονδρικής κυμαίνεται σε ποσοστό 9,6%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις είναι μειωμένες κατά 7,7%. Όπως διαπιστώνεται η κατανάλωση στην εγχώρια αγορά εξακολουθεί να συρρικνώνεται λόγω της οικονομικής αδυναμίας των καταναλωτών.



    ΣΧΟΛΙΑ