• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Accelerate TT: Πώς το fund of funds της ΕΑΤΕ θα χρηματοδοτήσει νεοφυείς επιχειρήσεις

    Fund managers


    Ένα υπαρκτό κενό στην αγορά των επιχειρηματικών συμμετοχών για νεοφυείς επιχειρήσεις έρχεται να καλύψει το νέο ταμείο με την ονομασία «AccelerateTT», η σύσταση του οποίου ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ) και αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση του οικοσυστήματος, διότι θα κινητοποιήσει και θα δημιουργήσει πελατεία στα ήδη υφιστάμενα funds.

    Η πρόσκληση αυτή έρχεται στην κατάλληλη χρονική στιγμή, προκειμένου να πλαισιώσει συμπληρωματικά εργαλεία, που έχουν ήδη ανακοινωθεί και λειτουργούν, όπως το Elevate, το Equifund και τα λοιπά προγράμματα της ΕΑΤΕ.

    Όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, σημαντικό θεωρείται το όριο των 300.000 ευρώ ενίσχυσης ανά επιχείρηση, καθώς τα επενδυτικά σχήματα, που θα δημιουργηθούν, θα στοχεύουν σε πολύ νέες επιχειρήσεις, που είναι στο στάδιο της ώριμης επεξεργασίας της ιδέας τους και δεν έχουν βγει ακόμα στην αγορά. Δηλαδή, σε επιχειρήσεις, που δεν έχουν ξεκινήσει τις πωλήσεις ή εναλλακτικά έχουν ηλικία έως επτά χρόνια μετά την πρώτη πώληση.

    Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 3 funds θα συμμετάσχουν στην πρόσκληση της ΕΑΤΕ, δεδομένου ότι η συμμετοχή της ΕΑΤΕ είναι μάξιμουμ 18 εκατ.ευρώ. Το όριο συμμετοχής είναι 10 εκατομμύρια. Ενδιαφέρον εκτιμάται ότι θα υπάρξει και από σχήματα, που καλύπτουν το πλούσιο ερευνητικό δυναμικό και της περιφέρειας.

    Το νέο ταμείο έχει τη μορφή fund-of-funds και φιλοδοξεί να καλύψει όλη την αλυσίδα χρηματοδότησης των ελληνικών νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και προοπτικές σημαντικής κλιμάκωσης (scalability).

    Υπενθυμίζεται ότι η συνολική δημόσια χρηματοδότηση μέσω ΕΑΤΕ ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ, με στόχο να συσταθούν επενδυτικά σχήματα διαχείρισης κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital funds), με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, ενώ τα συνολικά ίδια κεφάλαια, που θα μοχλευθούν και θα κατευθυνθούν στις νεοφυείς επιχειρήσεις, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 120 εκ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ