• First Top Stories

    Τα μυστικά ραντεβού του τέως παράγοντα των telecoms στην κινεζική πρεσβεία και οι επόμενες business στη αγορά φυσικού αερίου

    the wise man

    the wise man


    Δημήτρης Τζανακόπουλος
    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος

    Εδώ, παίρνουμε και κανένα μέτρο για να περνάει η ώρα! Όσοι παρακολούθησαν χθες τον ταλαίπωρο κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να καταρρίπτει βασικές αρχές των μαθηματικών με απίθανους λεκτικούς ακροβατισμούς περίμεναν να του κάνει κάποιος την εξής ερώτηση: “Αφού το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι μηδέν, ποιος ο λόγος να πάρεις μέτρα και λεφτά από το μία τσέπη για να τα βάλεις στην άλλη ως δημόσιο;

    Ετσι για να …περνάει η ώρα που λέει και το παλιό, καλό, ανέκδοτο;” Ε, κανένας δεν του έκανε αυτή την ερώτηση! Περίμεναν, επίσης, να ρωτήσει κάποιος για τις μειώσεις επιδομάτων και άλλες κοινωνικές παροχές που έρχονται από το 2018 και φτάνουν το μισό δισ. ευρώ.

    “Κυριε Δημήτρη μου θα υπάρξουν και για αυτές αντίμετρα ή θα περιμένουμε μέχρι το 2021 για να εφαρμοστεί ο μακρύς κατάλογος παροχών που μας ανακοινώσατε;” Ούτε γι’ αυτό ρώτησε κανένας! Ζήτω το 4ο μνημόνιο! Και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 30.000 από το 2020, εάν πιαστεί ο στόχος για πλεονάσματατα 3,5%!

    Με μια “ορθή επανάληψη” έσβησαν τις αυξήσεις της ΔΕΗ!

    Στο πρώτο δελτίο τύπου του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για τη συμφωνία με τους θεσμούς πανηγύριζαν επειδή οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ώστε να πληρωθούν οι περίφημες ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), θα γίνουν σε βάθος πενταετίας ώστε “να μην είναι υπέρογκες”! Μέσα σε λίγα λεπτά κυκλοφόρησε “Ορθή Επανάληψη” του ίδιου δελτίου τύπου στο οποίο είχε διαγραφεί η συγκεκριμένη αναφορά και μαθαίναμε πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις! Κατάφερε ο υπουργός και βρήκε 700 εκατομμύρια ευρώ σε τρία λεπτά; Μπράβο!

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η γκρίνια φέρνει φτώχεια

    Λεωνίδας Μπόμπολας
    Λεωνίδας Μπόμπολας. Πολιτικός Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    Οι ζημιές των σχεδόν 100 εκατ. ευρώ που παρουσίασε πέρυσι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μαζί με την πρόβλεψη για πρόστιμο 40 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχουν θορυβήσει παράγοντες της αγοράς κατασκευών.

    Κάποιοι επισήμαιναν χθες και το γεγονός πως από την εξαιρετικά αναλυτική ανακοίνωση της διοίκησης υπήρχε μια μικρή αναφορά στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο που εξανεμίζεται εν μέσω της σκληρής κόντρας μεταξύ των μετόχων. Κάτι πρέπει να γίνει και γρήγορα, λένε τραπεζικά στελέχη.

    Κουίζ 1: Επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος;

    Παλαιός παράγοντας της αγοράς τηλεπικοινωνιών, και από τους πολύ ελπιδοφόρους κάποτε, που τα τελευταία χρόνια κάνει καριέρα σε άλλα μετερίζια, μαθαίνουμε πως θέλει να επιστρέψει στα telecoms.

    Ορισμένοι, μάλιστα, θεωρούν πως κάποια ραντεβού με την κινεζική πρεσβεία συνδέονται με τα συγκεκριμένα σχέδια στα οποία εμπλέκεται και ισχυρός επιχειρηματικός παράγοντας του τόπου.

    Πολλά, μας λένε, θα συζητηθούν και στην πενθήμερη (!) επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, από 10 έως 15 Μαϊου. Ηδη από το Μαξίμου μιλούν για “κομβική συμφωνία” στις τηλεπικοινωνίες. Κινέζοι παντού!

    Κουίζ 2: Μεταγραφή από το δημόσιο

    Ποιο ανώτατο στέλεχος κρατικού οργανισμού, που θα ήθελε να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο στις επενδύσεις, ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τον ιδιωτικό τομέα; Ασφαλείς πληροφορίες της στήλης θέλουν το συγκεκριμένο στέλεχος να αναλαμβάνει το ελληνικό γραφείο της αυστριακής εταιρείας Novomatica που συμφώνησε για την τεχνολογική υποστήριξη του ΟΠΑΠ.

    Το γεγονός πως το συγκεκριμένο στέλεχος, πριν τοποθετηθεί στον κρατικό μηχανισμό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε υψηλή θέση σε εταιρεία τυχερών παιχνιδιών πρέπει να έπαιξε κάποιο ρόλο. Πάντως στην υπηρεσία φροντίζουν για τη διάδοχη κατάσταση.

    Πρόσφατα, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλα, τοποθετήθηκε σε διευθυντική θέση του ίδιου οργανισμού πρόσωπο που συνδέεται με τον πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ και του Συνασπισμού Δημ. Χατζησωκράτη.

    Ρεύμα με δώρο το φυσικό αέριο

    depaΑσχολούνται όλοι με την ηλεκτρική ενέργεια και ξεχνούν πως το νέο μνημόνιο, το επικαιροποιημένο μνημόνιο για να μη στενοχωρήσουμε τα κυβερνητικά στελέχη, ανοίγει το παιχνίδι και στη λιανική αγορά φυσικού αερίου. 

    Μέχρι το Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει σχέδιο ανοίγματος της αγοράς φυσικού αερίου το οποίο θα περιλαμβάνει και πώληση του μεριδίου που έχει η ΔΕΠΑ στις δύο εταιρείες παροχής αερίου (ΕΠΑ) και στις τρεις εταιρείες διανομής (ΕΔΑ).

    Το ενδιαφέρον είναι η στάση που θα τηρήσουν οι μέτοχοι πλειοψηφίας των συγκεκριμένων εταιρειών, δηλαδή η ιταλική ENI (σε ΕΠΑ και ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας) και Shell (σε ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής). Θα θελήσουν να αυξήσουν τα ποσοστά τους;

    Θα έρθουν νέοι εναλλακτικοί πάροχοι κατά τα πρότυπα της πολιτισμένης Ευρώπης όπου οι καταναλωτές μπορούν από δεκαετίας να διαλέξουν και πάροχο φυσικού αερίου; Θα υπάρξουν «καθετοποιημένοι» παίκτες στην ενέργεια που θα πωλούν και ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις;

    Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στις τηλεπικοινωνίες όπου ενοποιήθηκαν οι αγορές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας μέσα σε λίγα χρόνια; Η ελληνική αγορά ενέργειας είναι πραγματικά παρθένα, αλλά ταυτόχρονα κουβαλάει τόσες αμαρτίες και τόσα δισ. εκκρεμοτήτων που προβληματίζει.

    Mr. Μακρά Τείχη

    Τα Μακρά Τείχη χτίστηκαν μεταξύ 461 π.Χ.-455 π.Χ και ένωναν την αρχαία Αθήνα με τον λιμένα του Πειραιά. Αποτελούνταν από δύο τείχη, το «Βόρειο», (ή «Έξωθεν») και το «Μέσον» Τείχος (ή «Φαληρικό») σε παράλληλη διάταξη, μήκους 40 σταδίων (7 χιλιομέτρων) και κύριος στόχος τους ήταν η προστασία της επικοινωνίας της Αθήνας με το λιμάνι της. Ξεκινούσαν από τις Αστικές Πύλες του Πειραιά και κατέληγαν, το νότιο σκέλος στο λόφο του Αστεροσκοπείου και το βόρειο στο λόφο του Φιλοπάππου.

    Δημιουργούσαν έναν διάδρομο επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στον Πειραιά, που επέτρεπε την ασφαλή διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων σε περίοδο ειρήνης, αλλά κυρίως σε περίοδο πολέμου.

    Ο Θουκυδίδης μας εξηγεί με ποιο τρόπο οι Αθηναίοι εξάντλησαν κάθε διπλωματικό κόλπο ώστε να κερδίσουν χρόνο στη διαφαινόμενη διαμάχη με τους Σπαρτιάτες, τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Αποδείχθηκε πως τα Μακρά Τείχη δεν έσωσαν την Αθήνα.

    Κάτοικοι του Μοσχάτου διαμαρτύρονται επειδή σημαντικά ευρήματα που ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη σε εκσκαφή στην οδό Πειραιώς και Μοσχονησίων, όπου κατασκευάστηκαν εγκαταστάσεις ελέγχου Βαρέων Οχημάτων (Φορτηγά, Νταλίκες, Λεωφορεία) τσιμεντώθηκαν όπως – όπως.

    Επειδή πρόκειται για εγκατάσταση μιας εκ των ισχυρών παικτών στο χώρο των ιδιωτικών ΚΤΕΟ, εμείς μεταφέρουμε τη διαμαρτυρία με επιφύλαξη και θα επανέλθουμε



    ΣΧΟΛΙΑ