• First Top Stories

    The Wise Man: Μυστήριο με την υπόθεση ΕΛΓΕΚΑ. Θα παρέμβουν Χ. Γκότσης και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

    the wise man

    the wise man


    Το ακίνητο του Τρύφωνα: Σας αποκαλύψαμε εχθές ότι βγαίνει σε πλειστηριασμό το σπίτι του καθηγητή Τρύφωνα Κολλίντζα. Η τράπεζα που το βγάζει είναι η Eurobank η οποία απορρόφησε το ενεργητικό και παθητικό της υπό εκκαθάριση Proton Bank. Το σπίτι βγαίνει στο σφυρί για οφειλή 70.000 ευρώ. Δεν βγαίνει το σπίτι του στη Φιλοθέη, αλλά ένα ακίνητο που έχει στον Πειραιά με τιμή πρώτης προσφοράς περίπου 81.000 ευρώ.

    Χρηματιστήριο, Πληροφόρηση και τα μυστήρια της  ΕΛΓΕΚΑ

    Χαράλαμπος Γκότσης. Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
    Χαράλαμπος Γκότσης. Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η πληροφόρηση που δίνεται από τις εταιρείες είναι άκρως ελλειμματική. Θα έλεγε κάποιος που παρακολουθεί διαχρονικά τις εξελίξεις, ότι η υπηρεσία που έχει στην αρμοδιότητά της την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού, δηλαδή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έχει μόνιμο πρόβλημα.

    Έχει προσβληθεί από μία ανίατη νόσο. Μπορεί οι πρόεδροι να αλλάζουν, αλλά ούτε η βούληση αλλάζει, ούτε οι δομές των υπαλλήλων, οι οποίοι δουλεύουν όπως οι χειρότεροι δημόσιοι υπάλληλοι.

    Οι τελευταίοι είναι και καλοπληρωμένοι και ξεκούραστοι, σε σχέση με την πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

    Όπως έλεγε και κάποιος που έχει περάσει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η υπηρεσία είναι ένα απέραντο τουριστικό γραφείο, αφού όλοι οι υπάλληλοι κυρίως επί προεδρίας Μποτόπουλου, πήγαιναν ταξιδάκια και έπαιρναν εκτός έδρας στο εξωτερικό.

    Όχι ότι επί του σημερινού προέδρου Χαράλαμπου Γκότση έχουν αλλάξει αυτά.

    Τα γράφουμε αυτά με αφορμή τις ανακοινώσεις εταιρειών που αφορούν σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αφού η πληροφόρηση που παρέχεται δεν είναι επαρκής.

    Τελευταίο φαινόμενο η πώληση της θυγατρικής της ΕΛΓΕΚΑ, Arivia.

    H ΕΛΓΕΚΑ ανακοίνωσε ότι πούλησε τη θυγατρική εταιρεία ARIVIA, δίχως να ενημερώσει τι ακριβώς πουλάει, δηλαδή βασικά οικονομικά στοιχεία της Arivia. Σίγουρα ο μέτοχος της ΕΛΓΕΚΑ ενδιαφέρεται για το τίμημα, αλλά το τίμημα σχετίζεται με τα στοιχεία της πωλούμενης εταιρείας και τις προοπτικές της της ή καλύτερα τις προσδοκίες των αγοραστών.

    Ούτε επίσης υπάρχει αναφορά στην ταυτότητα του αγοραστή.

    Το μόνο που υπάρχει στην ανακοίνωση είναι ότι “η αγοράστρια εταιρία θα χρηματοδοτηθεί για την εν λόγω εξαγορά από διεθνούς βεληνεκούς επενδυτικό σχήμα, του οποίου ηγείται το επενδυτικό κεφάλαιο «Southbridge Europe Mezzanine SICAR» και στην οποία θα μετέχουν μέλη της Διοίκησης της Εταιρίας προς εξασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης των εργασιών της «ARIVIA”.

    Με άλλα λόγια δεν αναφέρεται ο αγοραστής, παρά μόνο ότι θα χρηματοδοτηθεί από κάποιο fund και ότι τα μετέχουν και μέλη της διοίκησης της ΕΛΓΕΚΑ!  Αυτό περιπλέκει ακόμα τα πράγματα.

    Με όλες του τις δυνάμεις στην MIG o τραπεζίτης Στ Λεκκάκος

    Σταύρος Λεκκάκος. Πρόεδρος MIG
    Σταύρος Λεκκάκος. Πρόεδρος MIG

    Την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της Τρ. Πειραιώς όπου κατείχε τη θέση του Αντιπροέδρου, υπέβαλε ο κ. Σταύρος Λεκκάκος. Ο κ. Λεκκάκος που θα επικεντρωθεί στο έργο της MIG καθώς είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της Marfin Investment Group, ήταν μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς από το 2006 έως σήμερα. Η παραίτηση του κ. Λεκκάκου, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής στην Τράπεζα Πειραιώς υπό την ηγεσία και τη σφραγίδα του Μιχάλη Σάλλα. Μαζί με τον Μιχ. Σάλλα, ο Στ. Λεκκάκος είχε διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο από το 1992 μέχρι πρότινος στην ανάπτυξη και μετεξέλιξη της Τράπεζας Πειραιώς στον μεγαλύτερο σήμερα τραπεζικό όμιλο. Τον Ιανουάριο του 2016 ο κ. Λεκκάκος ανέλαβε προσωρινά διευθύνων σύμβουλος στην Τράπεζα Πειραιώς.

    Συνεχίζει δυνατά ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος 

    Στην υπογραφή μη δεσμευτικού μνημονίου συνεργασίας (MoU), με τον ινδικό όμιλο Britannia προχώρησε η Chipita, συμφερόντων του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου.
    Όπως αναφέρει ο ινδικός όμιλος, απαντώντας στο τοπικό Χρηματιστήριο με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με την Chipita για την οριστικοποίηση της συμφωνίας η οποία θα περιλαμβάνει τη δημιουργία joint venture.

    Χωρίς την ασυλία ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός

    Και μια που αναφερόμαστε στα του Χρηματιστηρίου, εχθές η κυβέρνηση έδωσε στη διαβούλευση το πολυαναμενόμενο σχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αυτό το σχέδιο περιμένουν πως και πως οι τράπεζες για να προχωρήσουν τις αναδιαρθρώσεις.

    Έτσι, και προχωρήσουν, τότε οι τράπεζες και οι εταιρείες θα ανασάνουν. Όμως στο νομοσχέδιο δεν υπήρχε η πρόβλεψη περί ασυλίας τραπεζικών στελεχών και υπαλλήλων του δημοσίου που εμπλέκονται στους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

    Η κυβέρνηση είπε ότι θα κατατεθεί τροπολογία. Να δούμε, γιατί χωρίς την ασυλία, οι τραπεζίτες απειλούν ότι δεν θα υπογράφουν σχέδια αναδιάρθρωσης και δεν θα κάνουν κουρέματα. Άλλωστε γιατί να το κάνουν. Ο μισθός τρέχει. άλλοι πληρώνουν.

    Πλακώνονται για το ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα! 

    Βράζουν από ότι φαίνεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας με την πρωτοβουλία που πήρε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών.

    Αιτία για την υποβόσκουσα ένταση είναι η η εκπροσώπηση της χώρας στην European Space Agency, την οποία έχει μέρχι τώρα η ΓΓΕΤ. Μάλιστα όπως πληροφορείται η στήλη μεταξύ των δύο πλευρών φέρονται να έχουν ανταλλαγεί και επιστολές.

    Μία δυνατή συνεργασία για την Metron Logistics

    παπαστράτος
    O Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης (αριστερά) με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Παπαστράτος, κ. Χρήστο Χαρπαντίδη (δεξιά).

    Τη συνεργασία με την εταιρεία Παπαστράτος του ομίλου Philip Morris International ανακοίνωσε η Metron Logistics η οποία και αναλαμβάνει το έργο της διανομής των καπνικών προϊόντων της Παπαστράτος από τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο στους διανομείς της σε όλη την Ελλάδα.

    Η Metron Logistics είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα στον κλάδο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, ενώ θεωρείται ως είναι ηγέτιδα στο groupage φορτίο (LTL) στις εθνικές μεταφορές.

    Σε επίπεδο διεθνών μεταφορών έχει αναπτύξει ένα δίκτυο το οποίο αποτελείται από 15 συνεργάτες παγκοσμίως. Μεταξύ αυτών η Κίνα, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ρωσία Βραζιλία κτλ. Μεταξύ των εν Ελλάδι πελατών της συγκαταλέγονται εταιρείες όπως τα Makro, τα super market Proton, τα Οκ, η Βίκος, το Agrino, το Πλαίσιο κτλ.

    Τι να σου κάνει κι  ο Στρατής 

    Στην κοπή της πίτας της Ελληνικής Εταιρίας Logistics παρευρέθη ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Κατά την κοπή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Logistics Νίκος Ροδόπουλος εμφανίστηκε λίγο υπερβολικός, λέγοντας ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί Ειδικής Γραμματείας Εφοδιαστικής Αλυσίδας  παρά  τω πρωθυπουργώ!

    Ο κ. Ζαφείρης πάντως από την πλευρά του ήταν πιο μετριοπαθής, και απλά τόνισε τη σημασία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας ως ένας από τους βασικούς πυλώνες στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Και εδώ που τα λέμε τι να πει ο άνθρωπος! Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας είναι και όχι Γενικός Γραμματέας υπουργείου Βιομηχανίας, όπως θα θέλανε αρκετοί επιχειρηματίες να υπάρχει. Ε, πώς να το κάνουμε στην περίπτωση αυτή θα είχε άλλο βάρος.

    Ποιος έχει προβάδισμα για την καρέκλα του Δ/ντος Συμβούλου στα ΕΑΣ

    Όπως σας έχουμε ξαναγράψει ακέφαλα παραμένουν τα ΕΑΣ μετά και την παραίτηση από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, του ναυάρχου Χρηστίδη πριν από δύο βδομάδες περίπου. Οι διαδικασίες για το ποιος θα τον  διαδεχτεί φαίνεται ότι προχωρούν και το θέμα χειρίζεται το γραφείο του Δημήτρη Βίτσα.

    Όπως πληροφορείται η στήλη, προβάδισμα για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου φέρεται να έχει μέχρι στιγμής ο νυν πρόεδρος Θεόφιλος Βασιλείου, ο οποίος προέρχεται από το χώρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων , ενώ κατά το παρελθόν είχε διατελέσει βουλευτής της ΝΔ και Νομάρχης Κέρκυρας.



    ΣΧΟΛΙΑ