• First Top Stories

    H περίεργη σχέση της Yolenis με τους Χατζηιωάννου και ο πόλεμος ΤΑΙΠΕΔ- Στηβ Κακέτση

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Προχειρατζήδες: Η πασχαλινή έξοδος, μαζί με λίγη βροχούλα, ήρθε να αποδείξει πως οι “ολοκληρωμένοι οδικοί άξονες” που εγκαινιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες δεν είναι και τόσο ολοκληρωμένοι! Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στην Ιόνια Οδό καθώς σε κάποιο σημείο ο οδικός άξονας περιορίζεται στη μία λωρίδα ανά κατεύθυνση λόγω εργασιών. Στην Ολυμπία Οδό τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην κατεύθυνση από Κόρινθο προς Πάτρα αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η ασφαλτόστρωση, ούτε η αποκατάσταση ζημιών.

    Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών που κουβάλησε τον πρωθυπουργό ώστε να βαπτίσει, με έξι ονόματα, τρεις σήραγγες του οδικού άξονα! Ως ειδικοί στα βαφτίσια περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε πως θα αποκαλέσουν το τέταρτο μνημόνιο που έρχεται τώρα που πέρασε το Πάσχα!

    Αφοί Γκουρμέ

    Επειδή είναι – για την ακρίβεια ήταν – πολλές οι κυπριακές υπεράκτιες εταιρείες είναι δύσκολο να εντοπιστεί η εμπλοκή των αδελφών Χατζηιωάννου, της αλήστου μνήμης  αλυσίδας καταστημάτων Sprider, με γνωστό κατάστημα του Κολωνακίου που ασχολείται με τη πώληση παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων. Το σίγουρο είναι πως η Yoleni’s πάει πολύ καλά, με εξαιρετική παρουσία στον κόσμο του Διαδικτύου μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος. Στην αγορά λέγεται ότι έχει επενδύσει και τέως τραπεζίτης ο οποίος μυρίζεται από μακριά τις ευκαιρίες.

    Στην αγορά προσπαθούν να καταλάβουν αν οι αδελφοί Χατζηιωάννου παραμένουν στο εταιρικό σχήμα ή απλώς στήριξαν κάποιους φίλους ή γνωστούς και στη συνέχεια αποχώρησαν. Όσο για την Sprider, η διαδικασία εκκαθάρισης πρέπει να είναι ακόμα σε εξέλιξη!

    Για όσους δεν θυμούνται την οικογένεια Χατζηιωάννου, είναι αυτοί οι οποίοι εμφανίζονταν με τη Ferrari στα καταστήματα ανά την Ελλάδα και ανακοίνωναν μειώσεις μισθών στο προσωπικό, λίγες εβδομάδες πριν το οριστικό λουκέτο!

    Επενδύσεις στη Δημητσάνα

    Ούτε καρφίτσα δεν έπεφτε τις ημέρες του Πάσχα στην πανέμορφη Δημητσάνα. Κύριο αντικείμενο συζήτησης ήταν η τελευταία αγορά ακινήτου στην ορεινή πόλη της Αρκαδίας από πρόσωπο το οποίο συνδέεται με τον πρώην υπουργό Αρη Σπηλιωτόπουλο. Όποιος έχει περπατήσει στη Δημητσάνα θα γνωρίζει πως ούτε περισσεύουν τα ακίνητα, ούτε οι χώροι που προσφέρονται είναι μεγάλοι. Ο νέος επενδυτής, πάντως, φέρεται να αποκτά ακίνητο στο κέντρο της πόλης.

    Διεκδικεί 10 δισ. από τον Soros!

    Θυμάστε τον γνωστό ισραηλινό επιχειρηματία Beny Steinmetz ο οποίος ήταν “ένας από τους επενδυτές (limited partner) που συμμετείχε εμμέσως στην αρχική συγκέντρωση κεφαλαίων” για την απόκτηση του 66% της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων Εθνική Πανγία από την Invel Real Estate Partners;

    Οπως αποκάλυψαν οι κυριακάτικοι Times του Λονδίνου, ο Steinmetz κατέθεσε τη Μεγάλη Παρασκευή αγωγή κατά του μεγαλοεπενδυτή George Soros με την οποία απαιτεί 10 δισ. δολάρια. Ο ισραηλινός επιχειρηματίας (με γαλλική υπηκοότητα και κάτοικος Ελβετίας) υποστηρίζει στην αγωγή πως ο Soros βρίσκεται εδώ και χρόνια πίσω από μια παγκόσμια εκστρατεία συκοφάντησης προκειμένου να του “αρπάξει” τα δικαιώματα εξόρυξης σιδήρου από τα ορυχεία Simandou της Γουινέας.

    Η BSG Resources, η εταιρεία μεταλλευμάτων του Steinmetz (που συμμετέχει και σε εταιρεία σιδηρονικελίου των Σκοπίων), απέκτησε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του Simandou το 2008 και από τότε χρονολογείται η κόντρα με τον Soros και άλλους παγκόσμιους κολοσσούς της αγοράς όπως η Rio Tinto. Το 2014 μια ειδική επιτροπή στη Γουινέα απεφάνθη πως ο Steinmetz πήρε τα δικαιώματα μέσω διαφθοράς αξιωματούχων, κλπ. Η κυβέρνηση ακύρωσε τη συμφωνία με τη BSG Resources να υποστηρίζει πως πίσω από όλα βρίσκεται ο Soros! Μια μικρή λεπτομέρεια: το Simandou, που βρίσκεται στα βάθη της ζούγκλας της Γουινέας περιέχει το μεγαλύτερο κοίτασμα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο.

    Ο δικαστικός κλητήρας και η μαρίνα Αλίμου

    Κάθε φορά που κυκλοφορούν τα σενάρια περί “επανεκκίνησης” του σχεδίου του ΤΑΙΠΕΔ για τις μαρίνες, στην τουριστική αγορά επαναλαμβάνουν την ιστορία με τη μαρίνα Αλίμου και την …άρνηση κάποιων δικαστικών κλητήρων να παραδώσουν εξώδικα σε επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται χώρους, χωρίς να πληρώνουν τα συμφωνηθέντα!

    Ένας εξ’ αυτών με τους οποίους τα έχει βάλει το ΤΑΙΠΕΔ λόγω της Μαρινας Αλίμου λέγεται πως είναι και ο Στηβ Κακέτσης.

    Ωραίες εποχές με “κοινωνικά φαινόμενα”

    Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη σύμφωνα με τις οποίες “η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο” ήρθε η ιστορία με την απαίτηση της αμερικανικής Leidos Inc. (πρώην SAIC) για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας στις ΗΠΑ μέχρι του ποσού των 40 εκατ. ευρώ.

    Και μας έφερε στη μνήμη τις λαμπρές ημέρες της ολυμπιακής προετοιμασίας όταν ο κ. Θανάσης Αθανασούλης της Altec, που συνεργάζονταν με Siemens και SAIC, και ο Αντ. Κυριαζής της (τότε) Singular και άλλοι γνωστοί επιχειρηματίες που συνεργάζονταν με την Raytheon πραγματοποιούσαν συναντήσεις επί συναντήσεων για το μεγάλο έργο του C4I.

    Τελικά κέρδισαν ο Αθανασούλης και η SAIC, αλλά το έργο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων ουδέποτε λειτούργησε πλήρως. Και στο τέλος οι αμερικανοί κέρδισαν από το διαιτητικό δικαστήριο 40 εκατ. ευρώ αποζημίωση (το 2013) που ξεχάσαμε να πληρώσουμε!

    Εκείνες τις λαμπρές ημέρες της ολυμπιακής προετοιμασίας, βέβαια, ο κ. Σημίτης δεν θεώρησε “κοινωνικό φαινόμενο” τη διαφθορά και έδιωξε τον τότε υφυπουργο Ευάγγελο Μαλέσιο όταν διαπιστώθηκε πως έμενε σε σπίτι που του είχε παραχωρήσει ο κ. Αθανασούλης. Τι σας θυμίζουμε τώρα. Περασμένα ξεχασμένα που θα έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός.

    Σφύριξε …διακοπές!

    Αυτές τις ημέρες δεν έχουμε και πολύ μεγάλα ζητήματα με διαφθορά – η μικροδιαφθορά στο δημόσιο, που τελικά κοστίζει περισσότερο, περνάει απαρατήρητη από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς – όπως μας εξηγούν και οι υπουργοί. Στην πραγματικότητα  δεν έχουμε και μεγάλα έργα ή συμβάσεις.

    Αυτή την εικόνα (των έργων, όχι της διαφθοράς!) δήλωσε πως θέλει να αλλάξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο.

    Ο κ. Τσίπρας είπε στην ουσία πως δε χρειάζεται να δηλώνουμε κάθε ημέρα, όπως κάνει ο συνονόματός του Αλέξης Χαρίτσης, ότι ξεκινάει το ΕΣΠΑ, αλλά πρέπει και να το ξεκινήσουμε.

    Όσο για τις αναφορές του πρωθυπουργού σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία είναι “υπερασπίσιμη” και “δημιουργεί ευκαιρίες για πολιτική αντεπίθεση”, πρέπει πρώτα να δούμε τη συμφωνία! Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα κείμενο που να περιγράφει με κάποια λεπτομέρεια το deal για το οποίο πανηγυρίζει ο κ. Τσίπρας.

    Εδώ ολόκληρη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε τη συμφωνία, χωρίς να υπάρχει, θα μου πείτε! Στις λεπτομέρειες θα κολλήσουμε; Προέχει η διατήρηση της κρατικής καρέκλας και ψηφίζουμε και λευκό χαρτί Α4!

    Καλά, κανένας δεν άκουσε όσα είπε προχθές ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος πως το λιανεμπόριο περνάει σήμερα, τη χειρότερη περίοδο από την αρχή της κρίσης;

    Ο άστεγος κ. Λε Παπ

    Στο κτίριο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), στη στοά της οδού Βουλής, παραμένουν τα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΛΣΥΠ) με τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου κ. Λε Παπ και τη διευθύνουσα σύμβουλο κα Αικατερινάρη να έχουν συχνές επαφές με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκεται 40 μέτρα πιο πέρα, στο κτίριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Στη ναυτιλιακή αγορά έλεγαν, μάλιστα, πως οι δύο διοικήσεις παρακολούθησαν από το γραφείο του κ. Λε Παπ τη διαδικασία υποβολής προσφορών στο διαγωνισμό για τον ΟΛΘ προ ημερών.

    Υποτίθεται, πάντως, πως η ΕΛΣΥΠ κάποια στιγμή θα μεγαλώσει αφού θα ιδρυθεί και η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), κλπ. Μέχρι τότε αναμένεται να έχει βρεθεί και μεγαλύτερος χώρος για τη μόνιμη στέγη της εταιρείας. Εκτός και αν στο τέλος μετακομίσει απέναντι, στους δύο ορόφους του ΤΑΙΠΕΔ.

    Σε πλειστηριασμό τα θερμοκήπια του Κυριακίδη

    Στο σφυρί βγάζει η Eurobank τα θερμοκήπια και τις άλλες εγκαταστάσεις της ΣΕΒΙΣΕ, του εξαφανισθέντος πρώην μεγαλοεκδότη Πέτρου Κυριακίδη, στη Βάρδα (Βουπρασία) Ηλείας. Πρόκειται για χωράφια και θερμοκήπια που καλλιεργούνται, εγκαταστάσεις συσκευασίας, κλπ, που έχουν εκτιμηθεί σε περίπου 1,8 εκατ. ευρώ.

    Βέβαια κουβαλάνε και πολλά βάρη ακόμα και από ταλαίπωρους αλλοδαπούς εργαζόμενους που δεν έλαβαν ποτέ τα μεροκάματα από την οικογένεια Κυριακίδη και τη χρεοκοπημένη εδώ και χρόνια ΣΕΒΙΣΕ. Σε πλειστηριασμό βγαίνει και γειτονική έκταση με κτίρια γραφείων ακόμα και κατοικίες που ανήκουν επίσης στην ΣΕΒΙΣΕ. Καλά ξεμπερδέματα.



    ΣΧΟΛΙΑ