• First Top Stories

    Τα μυστικά της Θέμιδος (Το παρασκήνιο της εβδομάδας που πέρασε στην Δικαιοσύνη)

    • Contributor
    justice δικηγόροι


    Μαθαίνω ότι φθάνει η ώρα που θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, το σκάνδαλο που στιγμάτισε τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Η ώρα δηλαδή που θα ακουστούν μεταξύ άλλων ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, καθώς και ο πατέρας και ο αδελφός της, Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης. Ήτοι, θα κοινοποιηθεί στη δικαστική αίθουσα η δική τους εκδοχή της αλήθειας για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας και παραλίμνιων εκτάσεων με φιλέτα του Δημοσίου, και τον γόρδιο δεσμό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της λίμνης. Δεν το χάνω με τίποτε _και υπόσχομαι να σας ενημερώσω σχετικά.

    Και μιας και μιλάμε για Βατοπαίδι, να προσθέσω κάτι που μπορεί να σας έχει ξεφύγει καθώς έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του θέρους. Ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου που είχε ασκήσει αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμπονταν 14 άτομα στο εδώλιο για το Βατοπαίδι, ο Γιώργος Μποροδήμος, νυν επίτιμος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ανήκει πλέον στη σύνθεση του συμβουλίου του ΑΣΕΠ, ως εις εκ των 24 συμβούλων του. Ο  Μποροδήμος είναι γνωστός μεταξύ άλλων για τη στενή σχέση που διατηρεί με την Εκκλησία, έχει άλλωστε αποφοιτήσει από την Ανώτερη Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς Ιωαννίνων.

    Είναι κοινό τοις πάσι, ότι στον Άρειο Πάγο το ένα Πειθαρχικό Συμβούλιο διαδέχεται το άλλο. Το πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη που της επέβαλε – σύμφωνα με πληροφορίες – την ποινή της στέρησης αποδοχών για 60 ημέρες, διαδέχθηκε το δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό που επέβαλε την ποινή της στέρησης αποδοχών για 40 ημέρες στον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο. Αυτά που δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστά είναι τα ονόματα των εισαγγελικών λειτουργών που βρέθηκαν στο πλευρό Ντογιάκου για να τον υπερασπιστούν κατά την όχι και τόσο ευχάριστη διαδικασία για κείνον.

    Πρόκειται για τους εισαγγελείς Εφετών Παναγιώτη Μπρακουμάτσο και Σταμάτη Δασκαλόπουλο, καθώς και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πάλαι ποτέ προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Σακελλάκο. Στην περίπτωση Τσατάνη, δεν υπήρχαν μάρτυρες, ίσως γιατί δεν είναι εύκολο να έχει κανείς άποψη στη δαιδαλώδη αυτή υπόθεση. Να θυμίσω ότι η εισαγγελική λειτουργός «περνάει» Πειθαρχικό (και) για το γεγονός ότι «αφαίρεσε» μέρος της δικογραφίας Βγενόπουλου από την Εισαγγελία Διαφθοράς και την Ελένη Ράϊκου.

    “Κανείς πρώην γενικός δεν χάνεται…”, μου έλεγε τις προάλλες δηκτικός φίλος δικηγόρος για πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης ο οποίος κατέχει πλέον “προεδρικό” ρόλο σε διεθνή οργανισμό που τελεί υπό την αιγίδα διακεκριμένου καθηγητή. Κοινώς, από τις σκοτούρες του υπουργείου, βρέθηκε  να ασχολείται με τα εθνικά συστήματα Δικαιοσύνης και την παροχή “καινοτόμων συμβουλευτικών υπηρεσιών”.  Ενδιαφέρον, αν μη τι άλλο.

    Ο ίδιος φίλος, που διακρίνεται και για τον μελετηρό του χαρακτήρα (όλο πάνω από ΦΕΚ ξενυχτάει) μου επισημαίνει ότι στα σκάνδαλα αυτής της κυβέρνησης πρέπει να περιληφθεί απαραιτήτως ο αριθμός των ελληνοποιήσεων. Τα μισά φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, καθημερινά, αφορούν απονομή της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς. Το τέχνασμα είναι παλιό βεβαίως και αποτελεσματικό, καθώς η μέθοδος αποδίδει νέους και σίγουρους ψηφοφόρους. Δεν το πίστευα ότι θα συμβεί και επί ΣΥΡΙΖΑ, με είχε πείσει εκείνο το σύνθημα, ότι πάει, “ξεμπερδέψαμε με το παλιό”…

    Πόσοι δικηγόροι χωρούν σε μία δικαστική αίθουσα του Εφετείου; Η απάντηση είναι πολλοί, παρά πολλοί, μόνο που δεν μπορούν υπό αυτές τις συνθήκες να υπερασπιστούν τους εντολείς τους…  Στην «πρώτη» της δίκης για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι συνήγοροι υπεράσπισης των 35 κατηγορουμένων επαναστάτησαν, ζητώντας από την πρόεδρο καλύτερη μεταχείριση και αλλαγή αίθουσας. «Σαν τα σταφύλια είμαστε εδώ μέσα, ο ένας πάνω στον άλλον…», ακούστηκε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος και ακολούθησαν κι άλλοι εν χορώ. Η έδρα υποσχέθηκε να το φροντίσει, θα δείξει πώς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/thelete-na-figete-sto-exoteriko-aftes-ine-kaliteres-19-chores-gia-na-zisete/76676

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/sto-londino-tin-erchomeni-evdomada-neo-rantevou-ton-funds-tous-ellines-trapezites-ti-tha-sizitisoun/76846



    ΣΧΟΛΙΑ