• First Top Stories

    Στη Βουλή η υπόθεση των off shore που θα μπορούν να διεκδικούν δημόσια έργα


    Την παρέμβαση της ΝΔ προκάλεσε κυβερνητική ρύθμιση, που προέβλεπε ότι off shore εταιρείες από φορολογικούς παραδείσους που μέχρι πρότινος ήταν αποκλεισμένες, τώρα θα μπορούν να διεκδικήσουν δημόσια έργα. Συγκεκριμένα, η ΝΔ ζητά την απόσυρση τις διάταξης που προβλέπει ότι θα μπορούν πλέον να διεκδικούν έργα από το Δημόσιο offshore εταιρείες με έδρα 12 φορολογικούς παραδείσους: Παναμά, Μονακό, Αρούμπα, Νήσους Κουκ, Νιούε, Τόνγκα, Σαμόα, Ολλανδικές Αντίλλες, Αγία Λουκία, Αγιος Βικέντιος, Γκρεναντίνες, Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις.

    Την υπόθεση ανέδειξε στις αρχές της εβδομάδας το mononews.gr επισημαίνοντας ότι το σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας, και ειδικότερα το άρθρο 40, επικαιροποιεί τη λίστα του υπουργείου Ανάπτυξης με τους φορολογικούς παραδείσους όπου απαγορεύεται να εδρεύουν offshore που θέλουν να διεκδικήσουν δημόσια έργα.

    Η επικαιροποίηση της λίστας προκαλεί ανακατανομή των αποκλεισμένων χωρών και ανοίγει την πόρτα στις offshore κάποιων χωρών, ενώ ταυτόχρονα αποκλείει άλλες.

    Η λίστα με τις απαγορευμένες χώρες για τις δημόσιες συμβάσεις έχει καταρτιστεί με Υπουργική Απόφαση του 2005 (1108437/2565/ΔΟΣ/2005) και από τότε δεν είχε επικαιροποιηθεί. 

    Το κριτήριο για τις αλλαγές που έγιναν με την τωρινή επικαιροποίηση της λίστας είναι αν οι εν λόγω χώρες είναι ή όχι φορολογικά συνεργάσιμες.

    Ο προβληματισμός πηγάζει από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δίνει μερική αναδρομικότητα στην επίμαχη διάταξη. Δηλαδή, προβλέπει ότι η νέα λίστα με τις φορολογικά συνεργάσιμες χώρες που επιτρέπεται να έχουν έδρα offshore εταιρείες, εφόσον επιθυμούν να συνδιαλλαγούν με το Δημόσιο, αφορά και τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, αρκεί να μην έχουν ανοιχθεί οι οικονομικές προσφορές.

    Η επίμαχη παράγραφος χαρακτηρίζεται «φωτογραφική», καθώς εταιρείες που διεκδικούν δημόσια έργα, αλλά απορρίφθηκαν γιατί είχαν έδρα τον Παναμά, το νησάκι της Καραϊβικής Αγία Λουκία, τις Αντίλλες κ.ά. θα μπορούν, μετά την ψήφιση της επίμαχης διάταξης, να επανέλθουν στον διαγωνισμό.

    Κατά την συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Δήμας επισήμανε πως «η παράγραφος 2 που δίνει μερική αναδρομικότητα είναι ανεξήγητη. Εξυπηρετείτε συγκεκριμένες offshore».

    Ο ίδιος επικαλέστηκε και την σχετική γνωμάτευση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων που εκφράζει τον προβληματισμό της για την επίμαχη ρύθμιση ενώ κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου να αποσύρει την παράγραφο που δίνει αναδρομικότητα. «Δεν μπορείτε να αλλάζετε την διακήρυξη του διαγωνισμού ενώ αυτός βρίσκεται σε εξέλιξη. Σας ζητάμε να αποσύρετε την ύποπτη παράγραφο 2».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκαλυπτικό: Με νέο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, offshore θα μπορούν να παίρνουν έργα από το Δημόσιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταπέλτης ο Νίκος Ρωμανός για το «ρουσφέτι» της κυβέρνησης σε επιχειρηματίες με offshore (video)



    ΣΧΟΛΙΑ