• Πολιτική

    Γιάννος Παπαντωνίου: Απολογείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος – Τι θα υποστηρίξει

    Γιάννος Παπαντωνίου

    Ο Γιάννος Παπαντωνίου με τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου


    Η ώρα των εξηγήσεων έφτασε για τον Γιάννο Παπαντωνίου. Ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ απολογείται από τις 9 το πρωί στους ανακριτές κατά της Διαφθοράς. Μετά από δύο προθεσμίες, θα απολογηθεί τελικά σήμερα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, με βασικό αδίκημα την απιστία (η οποία θεωρείται παραγεγραμμένη βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών).

    Με ένα πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας θα επιχειρήσει να αντικρούσει ένα βαρύ κατηγορητήριο πριν αρχίσει να απαντά στις δεκάδες ερωτήσεις των ανακριτών Ηλ. Ζαμανίκα και Γ.Ευαγγέλου.

    “Οι τραπεζικοί μου λογαριασμοί είναι πεντακάθαροι. Ως δια μαγείας, το κατηγορητήριο με συνδέει με τυχαίες αναλήψεις μετρητών ενός προσώπου που ούτε καν γνώριζα, με τυχαίες καταθέσεις μετρητών ενός φιλικού μου προσώπου, χωρίς να προκύπτει καμία μεταξύ τους διασύνδεση”, αναμένεται να υποστηρίξει, αρνούμενος την κατηγορία.

    Αμέσως μετά την απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου, αναμένεται να απολογηθεί η επίσης κατηγορούμενη σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου.

    Το κατηγορητήριο

    Τα 2,8 εκ φράγκα φέρονται να δόθηκαν από την εταιρεία “Thales” προκειμένου να επιτύχει τη συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο για τη σύμβαση εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών τύπου S και την αντίστοιχη για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.

    Δυο πρόσωπα φέρονται κατά το κατηγορητήριο να έπαιξαν κομβικό ρόλο για να εισπράξει ο τότε υπουργός το μαύρο χρήμα: ο εκπρόσωπος της “Thales” στην Ελλάδα (ο οποίος σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή) κι ένας επιχειρηματίας- φιλικό πρόσωπο του Γιάννου Παπαντωνίου (ο οποίος είναι ο τρίτος κατηγορούμενος σε αυτή τη δικογραφία).

    Το μαύρο χρήμα φέρεται να διακινήθηκε, μέσω off shore εταιρειών, από τον εκπρόσωπο της γαλλικής εταιρείας και να εισπράχθηκε σε μετρητά, μέσω του φιλικού προσώπου του τότε υπουργού.

    Οι αρμόδιοι ανακριτές “χρεώνουν” στον κ.Παπαντωνίου ότι εισέπραξε σε δόσεις αυτά τα 2,8 εκατομμύρια, με ενδιάμεσο τον επιχειρηματία στενό του φίλο, στο λογαριασμό του οποίου φέρεται να κατέληγε το μαύρο χρήμα από τον εκπρόσωπο της γαλλικής εταιρείας. Ο επιχειρηματίας -σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο- μετέφερε στη συνέχεια τα χρήματα σε δικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

    Στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο γίνεται αναφορά στον εντοπισμό τουλάχιστον οι οποίοι φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για να εξαφανίζονται τα ίχνη από τη διαδρομή του μαύρου χρήματος.

    “Πεντακάθαροι οι λογαριασμοί μου”

    Για ένα διάτρητο και κατασκευασμένο κατηγορητήριο με εφευρέσεις και για παντελή ανυπαρξία στοιχείων θα μιλήσει σήμερα στους ανακριτές ο Γιάννος Παπαντωνίου. Αναμένεται να υποστηρίξει απολογούμενος ότι ο ίδιος, οικειοθελώς, έδωσε στις αρχές τους λογαριασμούς του στην Ελβετία, οι οποίοι ερευνήθηκαν ενδελεχώς και δεν προέκυψε καμία παράνομη δραστηριότητα.

    Οσο για τη σύμβαση εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών που ενέκρινε ως υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο κ.Παπαντωνίου θα υποστηρίξει ότι ήταν επωφελής για το ελληνικό Δημόσιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιάννος Παπαντωνίου: Πήρε νέα προθεσμία για να απολογηθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για Forthnet η 26η Οκτωβρίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ελένη Ράικου: Οι “πιέσεις” για την άσκηση διώξεων και τις απαλλαγές. Ο “Ρασπούτιν- νταβατζής” και το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ