• First Top Stories

    Πωλείται η Creditcom στον Άνθιμο Θωμόπουλο για 30 εκ ευρώ; Εχουν ενημερωθεί και εφοπλιστές για το εγχείρημα

    Άνθιμος Θωμόπουλος.

    Άνθιμος Θωμόπουλος.


    H CreditCom πωλείται χωρίς όμως να αποκαλύπτεται ποιος διαπραγματεύεται την αγορά της.  Ετσι λοιπόν την πρώτη επίσημη παραδοχή από πλευράς ομίλου Credit Agricole ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση της θυγατρικής του Credicom Consumer Finance παρέχει η ετήσια οικονομική έκθεση για τη χρήση 2015 της τελευταίας. Όπως αναφέρει η έκθεση, «ο μέτοχος της τράπεζας αξιολογεί τις στρατηγικές του επιλογές αναφορικά με το ενδεχόμενο αποεπένδυσης από την Ελλάδα. Κατά την τρέχουσα φάση, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο πώλησης της συμμετοχής του σε πιθανούς επενδυτές».

    Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση των πληροφοριών που είχε γράψει το mononews.gr  καθώς το σχήμα που φέρεται να έχει καταθέσει την καλύτερη προσφορά είναι αυτό με κορμό την Duet Group, που σύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής είναι ο Ανθιμος Θωμόπουλος.

    Henry Gabay. Co-Founder & CEO of Duet Group
    Henry Gabay. Co-Founder & CEO of Duet Group

    Οι τελευταίοι, άλλωστε, σε ιδιωτικές συζητήσεις τους δεν έχουν κρύψει τις σχέσεις τους με την Duet, ενώ έχουν διατυπώσει εκτιμήσεις για το ύψος της αύξησης κεφαλαίου που θα χρειαστεί η Credicom, εφόσον περιέλθει στον έλεγχο του βρετανικού fund, προκειμένου να  επαναδραστηριοποιηθεί ως τράπεζα σε φάσμα εργασιών μεγαλύτερο από την καταναλωτική πίστη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το εγχείρημα της Creditcom έχουν ενημερωθεί μια σειρά από εφοπλιστές. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για τον Γιάννη Κούστα o οποίος βέβαια έχει σημαντικό κομμάτι μετοχών στην Aegean Baltic.

    Παρότι η ετήσια έκθεση της Credicom σημειώνει πως η διαδικασία διαπραγμάτευσης «βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη κατά την ημερομηνία έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων», οι οποίες ας σημειωθεί ότι φέρουν ημερομηνία 30ής Μαΐου, τόσο ο όμιλος Credit Agricole όσο και η Duet Group δεν έχουν διαψεύσει σειρά δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι η συμφωνία έκλεισε ή κλείνει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες  η Duet κατέθεσε προσφορά της τάξης των 30-35 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 100% της Credicom και στον σχεδιασμό της περιλαμβάνεται εν συνεχεία η αύξηση κεφαλαίου με τη συμμετοχή εγχώριων και ξένων κεφαλαίων, ώστε να επανενεργοποιηθεί η τράπεζα.

    Η Credicom Consumer Finance έχει αποφασίσει την αναστολή της νέας παραγωγής δανείων ήδη από τα μέσα του 2013, απόφαση που ισχύει και για την τρέχουσα χρονιά όπως αναφέρεται στην έκθεση διοίκησης προς τους μετόχους. Δικαιολογείται, δε, με την επίκληση του μεγάλου πιστωτικού κινδύνου, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας που επικρατεί τόσο στην πραγματική οικονομία γενικότερα όσο και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο ειδικότερα.

    Αποτέλεσμα της αναστολής νέας παραγωγής, των αποπληρωμών δανείων και των νέων προβλέψεων ήταν το συνολικό ενεργητικό να υποχωρήσει στο τέλος του 2015 στα 52,8 εκατ. ευρώ από 125 εκ. ευρώ ένα χρόνο πριν και τα δάνεια μετά προβλέψεων στα 47 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 36,2 εκατ. ευρώ μετά από φόρους και ζημίες 2,23 εκατ. ευρώ.

    Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά κατά τα τέλη του 2015 σε 30,4 εκατ. σε σύγκριση με 51,2 εκατ. στο τέλος του 2014. Το συνολικό ποσό των δανείων σε καθυστέρηση (πάνω από 1 ημέρα καθυστέρησης) μειώθηκε σε 42,1 εκατ. τo 2015 από 83,4 εκατ. τo 2014. Το ποσοστό κάλυψης του πιστωτικού κινδύνου (Προβλέψεις/Δάνεια σε καθυστέρηση) στο τέλος του 2015 ήταν 72,2% έναντι 61,4% στο τέλος του 2014.

    H Credicom Consumer Finance Τράπεζα Α.Ε. εξειδικεύεται στην Καταναλωτική Πίστη, ως μέλος της Crédit Agricole Consumer Finance. Διαθέτει χαρτοφυλάκιο Καταναλωτικής Πίστης με καταναλωτικά δάνεια αλλά και καταναλωτικό factoring, floorplanning, stock finance, ενώ κυρίως τα περισσότερα προϊόντα της CredicomConsumerFinance Τράπεζα Α.Ε. καλύπτουν ανάγκες αγοράς αυτοκινήτου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/ta-mistika-rantevou-tou-anthimou-thomopoulou-ke-me-ton-g-kousta-stis-spetses/43114



    ΣΧΟΛΙΑ