• First Top Stories

    Παρασκήνιο:Τι συμβαίνει με την Intralot και το Enterprise Greece;

    the wise man

    the wise man


    Το κανάλι Intralot – Enterprise Greece:  Κάπου στο μέσο ενός άσχετου δελτίου τύπου του υπουργείου Οικονομίας γράφτηκε προ ημερών πως έχει τοποθετηθεί νέος διευθύνων σύμβουλος στον οργανισμό Enterprise Greece που έχει αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και προώθησης μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στη χώρα. Από την ίδια ανακοίνωση πληροφορηθήκαμε πως νέος διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece είναι ο κ. Ηλίας Αθανασίου ο οποίος συνοδεύει τον υπουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου σε ταξίδι στο εξωτερικό. Μάλιστα στον άθλιο δικτυακό τόπο του οργανισμού πρόλαβαν και άλλαξαν τα ονόματα. Αφαιρέθηκε το όνομα του προηγούμενου διευθύνοντος συμβούλου του κ. Αλέξανδρου Δότση και αντικαταστάθηκε από αυτό του κ. Αθανασίου. Όμως, μόνο στο όνομα του Ηλία Αθανασίου δεν υπάρχει το βιογραφικό που συνοδεύει όλα τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Enterprise Greece.

    Intralot
    Intralot

    Ο κ. Δότσης πριν τοποθετηθεί στο Enterprise Greece ήταν στέλεχος της Intralot. Αποχώρησε, δε, επειδή σύμφωνα με πληροφορίες αναλαμβάνει επικεφαλής του γραφείου που ανοίγει στην Ελλάδα η αυστριακή Novomatica η οποία πέταξε την Intralot έξω από το μεγάλο συμβόλαιο του ΟΠΑΠ και από τα μέσα του 2018 θα έχει τον κεντρικό ρόλο ανάπτυξης και συντήρησης των τεχνολογικών συστημάτων.

    Κατά σύμπτωση και ο κ. Αθανασίου προέρχεται από την Intralot! Ήταν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο ο επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού του ομίλου! Ελπίζουμε να παραμείνει στο Enterprise Greece για μεγαλύτερο διάστημα από τον κ. Δότση και να μην πάρει μεταγραφή σε ανταγωνιστή της Intralot.

    Έχει δίκιο που εκνευρίζεται ο πρόεδρος Σωκράτης Κόκκαλης. Η κυβέρνηση του παίρνει τα στελέχη, αλλά δουλειές δε φαίνεται να του δίνει, όπως υποστήριξε και στην τελευταία γενική συνέλευση της Intralot.

    Ο Τσέχος Μπερλκουσκόνι υποψήφιος για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ

    Επειδή μιλάμε για Intralot και τυχερά παιχνίδια, με λοταρία μοιάζει και η υπόθεση πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές. Για τις συγκεκριμένες μονάδες έχουμε μια καλή και μια κακή είδηση:

    Η καλή είδηση είναι πως υπάρχει ένας όμιλος που πιθανώς να ενδιαφέρεται και μάλιστα έχει και γνωστούς στη χώρα μας. Πρόκειται για την τσέχικη Energetický a Průmyslový Holding (EPH) του δισεκατομμυριούχου Daniel Křetínský ο οποίος έχει σχέσεις με ορισμένους από τους μετόχους του ΟΠΑΠ.

    Προ διετίας, μαζί με την PPF (Γιούρι Σμετς) η EPH είχε αγοράσει τις μονάδες λιγνίτη που διέθετε στη Γερμανία η σουηδική κρατική εταιρεία Vattenfall.

    Ποια είναι η κακή είδηση; Πως η Vattenfall είχε σχεδόν …πληρώσει για να πωλήσει τις γερμανικές λιγνιτικές μονάδες στην EPH εξαιτίας του γεγονός πως ήταν ρυπογόνες. Συνεπώς δεν πρέπει να προσδοκώνται αξιόλογα έσοδα από τη ΔΕΗ, αν τελικά εμφανιστεί κάποιος αγοραστής. Η EPH έχει πραγματοποιήσει,πάντως, σειρά εξαγορών τα τελευταία χρόνια (κυρίως λιγνιτικών μονάδων) σε Βρετανία, Ιταλία και Ανατολική Ευρώπη με αποτέλεσμα σήμερα να είναι από τους ισχυρούς παραγωγούς ενέργειας.

    Το θέματα είναι πως θα διαχειριστεί τους ολοένα και πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες. Ο Daniel Křetínský είναι και πρόεδρος της Σπάρτακ Πράγας, αλλά και ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης εφημερίδας στην Τσεχία.

    Γιατί πανηγυρίζουν;

    Πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση επειδή οι δανειστές δέχθηκαν κάτι το οποίο απέρριπταν μέχρι τώρα και συγκεκριμένα την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας. Λεπτομέρειες για το σχέδιο δε γνωρίζουμε, αλλά φαίνεται πως ορισμένοι καλοβλέπουν την αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ στην αναπτυξιακή τράπεζα. Οσο για τα κεφάλαια, μάλλον θα πρόκειται για λεφτά του ΕΣΠΑ (ούτως ή άλλως αρκετά πάνε χαμένα…), της ΕΤΕπ και άλλων διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών.

    Για να βάλουν, πάντως, λεφτά οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να σιγουρευτούν πως η νέα τράπεζα δεν θα λειτουργεί με τα γνωστά κομματικά / ρουσφετολογικά κριτήρια που μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση. Και πως θα διοικείται από ανθρώπους που γνωρίζουν το άθλημα και όχι από φίλους και γνωστούς. Θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο ώστε να δούμε τις πρώτες κινήσεις.

    Οι Ισπανοί της Barcelo στην Αθήνα;

    Ο ισπανικός ξενοδοχειακός κολοσσός Barcelo, που διαθέτει στην Ελλάδα το Barcelo Hydra Beach Resort στην Ερμιόνη, ψάχνεται και για ξενοδοχείο στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Αθήνας.

    Ο όμιλος που πέρυσι είχε έσοδα περί τα τρία δισ. ευρώ και κέρδη γύρω στα 126 εκατ. ευρώ, είναι μεταξύ των επτά υποψηφίων για το κτίριο της οδού Κριεζώτου και Πανεπιστημίου που στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της Αγροτικής Τράπεζας. Τώρα παραχωρείται προκειμένου να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο (παλαιότερα στέγαζε το King’s Palace) από το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας των εργαζομένων της πρώην Αγροτικής.

    Οι Ισπανοί έχουν, πάντως, σοβαρό ανταγωνισμό από τον όμιλο Λασκαρίδη καθώς και ομίλους από Τουρκία, Γαλλία, αλλά και σχήμα υπό την αμερικανική Hard Rock.

     



    ΣΧΟΛΙΑ