• First Top Stories

    Συνέντευξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ. Παπαθεοδώρου στη Λώρη Κέζα: Κάνω τον σταυρό μου

    • Λώρη Κέζα
    Θεόδωρος Παπαθεοδώρου

    Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Βουλευτής ΔΗΣΥ


    Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, απαντά στις 20 ερωτήσεις της Λώρης Κέζα

    Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος σας στην πολιτική σταδιοδρομία σας ως τώρα;

    «Όταν διορθώνουμε έγκαιρα τα λάθη που προφανώς αντιλαμβανόμαστε, προλαμβάνουμε και τις αρνητικές συνέπειες τους. Η διαδρομή μου στην κεντρική πολιτική σκηνή από το 2012 μέχρι σήμερα είχε επιτυχίες και αποτυχίες, αλλά αυτό που ονομάζετε «το μεγαλύτερο λάθος», ίσως να μην έχει έρθει ακόμα. Ελπίζω να το αποφύγω αν και στην πολιτική οι επιλογές μας δικαιώνονται ή αποτυγχάνουν όχι με τα δικά μας υποκειμενικά κριτήρια, αλλά με την εικόνα που έχουν γι αυτές οι πολίτες που μας κρίνουν. Και συχνά, αυτή η εικόνα διαφέρει. Αυτοκριτική χρειάζεται και πεποίθηση ότι στην πολιτική υπάρχουν ιδέες, αξίες, αρχές, στρατηγικές επιδιώξεις, κρίσιμες πολιτικές επιλογές, αλλά δεν υπάρχουν απόλυτες αλήθειες, ούτε μεσσίες που τις κατέχουν για να σώσουν όλους τους όλους. Αυτό δίνει -τουλάχιστον σε μένα- το «πολιτικό μέτρο» μεταξύ αυτοκριτικής και αλαζονείας».

    Για ποιο επίτευγμα θέλετε να σας θυμούνται μελλοντικά; ΄

    «Η εύκολη απάντηση και ίσως η περισσότερο ειλικρινής είναι για όσα θα κάνω στην πολιτική στο μέλλον και ελπίζω να είναι πολλά. Το ταξίδι της πολιτικής είναι μακρύ για όσους θέλουν να το κάνουν και τα «επιτεύγματα» παράγονται όταν διαχειρίζεσαι κυβερνητική αρμοδιότητα σε κρίσιμους καιρούς. Εκεί αποδεικνύεται πόσο προστατεύεις τα δημόσια αγαθά και πως υπηρετείς τους πολίτες, ποιο είναι το σχέδιό σου.  Όμως, επειδή δεν γεννήθηκα πολιτικός, ούτε κληρονόμησα πολιτικό όνομα, από τους γονείς μου έμαθα ότι διακρίνεται κανείς στη δουλειά σου και από αυτά που προσφέρει στο σύνολο. Έτσι, συνεχίζει να μου αρέσει ότι πολλοί, παρά την πολιτική μου ιδιότητα, με αναγνωρίζουν ακόμα σαν Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θέση την οποία φυσικά και δεν κατέχω από το 2012. Μάλλον κάτι καλό θα έκανα εκεί. Για τα υπόλοιπα , προσπαθώ καθημερινά για το μέλλον. Και πάλι όμως πιστεύω, στα μάτια των άλλων είναι η εικόνα μας και στην κρίση τους η πολιτική αποτελεσματικότητα μας».

    Λώρη Κέζα
    Λώρη Κέζα. Δημοσιογράφος

    Πώς κρίνετε την χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική;

    «Προβληματική, άδικη, και δείγμα άνισης κοινωνικής και πολιτικής μεταχείρισης. Η χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική δεν είναι μόνο ζήτημα προσβασιμότητας στις κομματικές, συνδικαλιστικές, αυτοδιοικητικές  και ευρύτερα πολιτικές διεργασίες. Είναι πρωτίστως ζήτημα κοινωνικών στερεοτύπων που αναπαράγονται από την βάση  ως την κορυφή με την λογική του αποκλεισμού. Αυτός ο αποκλεισμός είναι έμφυλος, εξυπηρετεί την κυριαρχία του ανδρικού φύλου στις εργασιακές, κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις και λειτουργεί σε βάρος των γυναικών, για τις οποίες αυτός ο κοινωνικός αυτοματισμός επιφυλάσσει «άλλες» θέσεις, συχνά μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Έτσι η ίδια η κοινωνία και οι μηχανισμοί αναπαραγωγής των κυρίαρχων προτύπων λειτουργούν σαν ένας «κόφτης» στη συμμετοχή και ανάδειξη των γυναικών στην πολιτική, βάζοντας την περίφημη «γυάλινη οροφή» στις επιδιώξεις τους. Η θέση των γυναικών στην πολιτική δεν μπορεί  να ενισχυθεί μόνο με την επιβολή ποσοστώσεων ή άλλων θετικών μέτρων. Χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας στην κοινωνία, αλλαγή  νοοτροπίας μέσα από την παιδεία και το ρόλο του σχολείου, αλλαγή στάσης από τα ίδια τα κόμματα και τους άλλους πολιτικούς φορείς. Γι’ αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι για το ΠΑΣΟΚ είναι μία κατάκτηση η ανάδειξη της Φώφης Γενηματά στην προεδρία του Κινήματος».

    Ποια η σχέση σας με τη θρησκεία; Προσεύχεστε, κάνετε σταυρό, ζητάτε βοήθεια από τον Θεό;

    «Πιστεύω και τελευταία κάνω το σταυρό μου όλο και πιο συχνά με αυτά που συμβαίνουν  στη χώρα!

    Συμφωνείτε με την απαγόρευση του μπουρκίνι στις παραλίες της Γαλλίας;

    «Είναι μία ακραία απόφαση, σε μία χώρα όμως πους ζει, εδώ και ενάμισι χρόνο, ακραίες καταστάσεις τυφλής τρομοκρατικής βίας. Η Γαλλία, ως ένα συνταγματικά κοσμικό και ανεξίθρησκο κράτος, απαγορεύει κάθε εξωτερική ένδειξη θρησκευτικής ένταξης σε δημόσιες υπηρεσίες και στη γενικότερη λειτουργία της διοίκησης. Πέρα από αυτό, έχει ήδη υιοθετήσει και ορθά κατά την γνώμη μου την απαγόρευση της μπούρκας σε δημόσιους χώρους με το σκεπτικό ότι αυτό παραβιάζει την ταυτότητα της γυναίκας και προσβάλλει την προσωπικότητας της. Παραβιάζει επίσης την κοινή πολιτιστική παράδοση του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως αυτά ισχύουν στην Ευρώπη. Όμως, η απαγόρευση του μπουρκίνι με δημοτικά διατάγματα είναι ακραία και καταπιεστική πράξη που δείχνει έλλειψη ανεκτικότητας στην διαφορετικότητα του άλλου, συνδέοντας απαράδεκτα την θρησκευτική ένταξη με ζητήματα ασφάλειας και διακινδύνευσης. Διαφωνώ και πιστεύω ότι αυτού του τύπου η «μηδενική ανοχή» μεγεθύνει τις κοινωνικές ρωγμές και τροφοδοτεί τον ρατσισμό και την ξενοφοβία».

    Υπάρχει κάτι που να αποστρέφεστε στη Δημοκρατία; 

    «Απολύτως τίποτα, γιατί η Δημοκρατία είναι το μόνο πολίτευμα που «αποκαλύπτει» τα ελαττώματά του στην κρίση των πολιτών και προσφέρει παράλληλα το όπλο της κριτικής σε όλους, ακόμα και στους εχθρούς της».

    Κρίνετε ότι ο λαός είναι πάντα «σοφός λαός»;

    «Έχουμε ανάγκη να το πιστεύουμε, γιατί αυτός ο λαός μέσα στη σοφία του έχει μεγαλουργήσει πολλές φορές. Όπως και άλλες φορές έχει δημιουργήσει «πολιτικές ανορθογραφίες» με βαριές συνέπειες για τον τόπο. Η παλαιότερη αλλά και η πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας το επιβεβαιώνει. Έχει όμως αποδείξει αυτός ο λαός ότι ξέρει να διορθώνει τις «πολιτικές ανορθογραφίες». Γι αυτό εμπιστεύομαι το κριτήριό του και στα καλά και στα δύσκολα. Στην Δημοκρατία πρέπει να προλαμβάνουμε τον ανορθολογισμό και την απόγνωση».

    Θεόδωρος Παπαθεοδώρου
    Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ

    Γιατί οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό αλλά όχι στη χώρα τους;

    «Χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, στη χώρα μας, ιδιαίτερα απέναντι στους νέους ανθρώπους, συχνά υψώνονται τείχη αναξιοκρατίας, γραφειοκρατίας, ελλειμματικών δομών και «ρευστών» κανόνων λειτουργίας στο κράτος και την οικονομία. Αυτά τα τείχη είναι τροχοπέδη στο δρόμο για την επιτυχία, όταν από μόνα τους τα συστήματα της οικονομίας, της εκπαίδευσης, της εργασίας και της κοινωνικής αναπαραγωγής δεν αναδεικνύουν πάντα ως προτεραιότητα την αριστεία , την καινοτομία, την διάκριση. Οι ίδιοι άνθρωποι που συγκρούστηκαν στην Ελλάδα με αυτά τα τείχη, στο εξωτερικό βρίσκονται σε εργασιακά περιβάλλοντα με παγιωμένους κανόνες και οριοθετημένους αξιολογικούς μηχανισμούς, οι οποίοι απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις και εξασφαλίζουν πρόσβαση στην επιτυχία. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι, επίσης, ότι πλέον το παραγωγικό μοντέλο που έχουμε υιοθετήσει είναι τόσο ακατάλληλο και παρωχημένο, ώστε να στραγγαλίζει από μόνο τους τις υγιή φιλοδοξία για βελτίωση των δεξιοτήτων και παραγωγή αριστείας και καινοτομίας. Δεν πρέπει όμως ταυτόχρονα να είμαστε ισοπεδωτικοί. Στην Ελλάδα της κρίσης και της παρατεταμένης ύφεσης, νέοι άνθρωποι σπάνε κατεστημένα εμπόδια, δημιουργούν ρωγμές στα τείχη, αξιοποιούν ευκαιρίες και βρίσκουν το δρόμο προς την επιτυχία. Απλά αυτό γίνεται με πολύ κόπο και αγώνα, χωρίς τις εγγυήσεις, τις διευκολύνσεις και τα μέσα που θα μπορούσε να προσφέρει ένα παγιωμένο σύστημα κανόνων και ευκαιριών».

    Τί είναι η πατρίδα μας;

    «Είναι αυτό το μοναδικό δικό μας σπίτι με τα χρώματα και τις εικόνες των μεγάλων αντιθέσεων, την παράδοση αλλά και την μετέωρη περπατησιά στο μέλλον, την ιστορία και τους ανθρώπους που τη δημιουργούν, τα αγαπημένα πρόσωπα και ένα φώς που, από όπου, και να το αντικρίσεις δίνει πληρότητα στις αισθήσεις. Όλα αυτά που είναι η Ελλάδα!»

    Τι θα αλλάζατε στο εκλογικό σύστημα; 

    «Πολλά από αυτά που δεν έγιναν με την πρόσφατη νομοθετική αλλαγή: Το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος, την ρεαλιστική αναλογία μεταξύ απλής αναλογικής και σταθερότητας στη διακυβέρνηση, με σεβασμό στη βούληση των ψηφοφόρων, την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών περιόδων, την αναθεώρηση των προϋποθέσεων πρόωρης διάλυσης της Βουλής, την ενίσχυσης του ρόλου του Βουλευτή στον κοινοβουλευτικό έλεγχο».

    Ποιοι άνθρωποι έχουν συμβάλλει στην εκλογή σας και με ποιον τρόπο;

    «Αυτοί που μου έδωσαν ευκαιρίες, αυτοί που με εμπιστεύτηκαν, αυτοί που εθελοντικά δούλεψαν μαζί μου χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό κόστος και κούραση, αυτοί που ήρθαν να ψηφίσουν σε μία κρίσιμη στιγμή για την παράταξη, αυτοί που με στήριξαν, ακόμα και αν διαφωνούσαν με την επιλογή μου, αυτοί που μοιράστηκαν μαζί μου σχέδια και αγωνίες και αυτοί για τους οποίους ήξερα ότι θα ήταν μαζί μου και την επόμενη μέρα ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πολλά ονόματα, άλλοι πολύ γνωστά και άλλοι όχι, όλοι όμως συνέβαλαν ξεχωριστά».

    Πώς κρίνετε το μορφωτικό επίπεδο των βουλευτών; 

    «Στην παρούσα Βουλή, υπάρχουν πραγματικά μεγάλα περιθώρια βελτίωσης…».

    Θα παραβαίνατε κανόνες προκειμένου να πετύχετε έναν στόχο εθνικά ωφέλιμο; 

    «Εξαρτάται από τους κανόνες και επίσης από τον στόχο. Θεωρώ ότι ανάλογα με τους επιδίωξη μεγάλων εθνικών στόχων πρέπει να διαμορφώνονται οι κανόνες».

    Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο αθώο ψέμα που λέτε σε ψηφοφόρους; 

    «Δεν υπάρχουν «αθώα» ψέματα στην πολιτική, ούτε έχω την ψευδαίσθηση ότι οι πολίτες δεν τα αντιλαμβάνονται, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που το εμπόριο  των προσδοκιών έβλαπτε σοβαρά τη χώρα».

    Πώς φαντάζεστε την Ελλάδα του 2020;

    «Χωρίς μνημόνια, στον δρόμο της ανάκαμψης και του εκσυγχρονισμού, με εθνική στρατηγική στα μεγάλα ζητήματα, χωρίς εμπόρους ελπίδας και επιδέξιους μεταπράτες ψευδαισθήσεων, μία Ελλάδα με αυτοσυνειδησία και ευρωπαϊκή προοπτική που θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά της που έφυγαν να ξαναγυρίσουν πίσω και να ξαναχτίσουν το δικό της μέλλον και το δικό τους».

    Ποιον συμβουλεύεστε τις δύσκολες στιγμές; 

    «Τους δικούς μου ανθρώπους και από αυτούς, κάποιους σε καθημερινή βάση. Έχουν δύσκολη δουλειά…»

    Πώς είναι η ζωή μακριά από την πολιτική;

    «Ειλικρινά, για μένα όχι πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Η ζωή μου ήταν πάντα μοιρασμένη μεταξύ δουλειάς και πολιτικής».

    Για ποιο πράγμα στη ζωή σας αισθάνεστε ευγνώμων;

    «Για τον ερχομό της κόρης μου στη ζωή μου, για όσα οι γονείς μου μου πρόσφεραν και οι δάσκαλοι μου μου έμαθαν. Χωρίς αυτούς, τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο σήμερα…»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ 

    http://www.mononews.gr/megalo-kolpo-tis-elvetikis-julius-bar/75046

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/thodoros-pantalakis-pio-ine-mistiko-tou-gia-tin-exigiansi-tis-trapezas-attikis/75034



    ΣΧΟΛΙΑ