• First Top Stories

    Ο Αντώνης Σαμαράς λύνει τη σιωπή του: «Τώρα καταλαβαίνει ο κόσμος τι κάναμε εμείς τότε»

    αντωνης σαμαρας

    Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς


    Η μόνη λύση για τη χώρα είναι οι εκλογές, για τις οποίες δεν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πιέζει, αλλά η ίδια η πραγματικότητα. Αυτό υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας παράλληλα και μία αποτίμηση της δικής του πρωθυπουργίας.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση. Πάνω από το 80% του κόσμου λέει πως τον Νοέμβριο του 2014 βρισκόταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Η ΝΔ προηγείται πλέον πάνω από 10 μονάδες, σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Και δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν εν ενεργεία πρωθυπουργός να υστερεί και σε «καταλληλότητα». Και να διευρύνεται συνεχώς η διαφορά υπέρ του Κυριάκου. Ακούστε: Η σημερινή Βουλή δεν μπορεί να δώσει κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης. Είναι ανάγκη η χώρα να αντιστρέψει την πολιτική των τελευταίων δύο χρόνων σε όλα: στην οικονομία, στην παιδεία, στην ασφάλεια, στο μεταναστευτικό. Ποιος θα ψηφίσει τέτοια «αντιστροφή πολιτικής»; Αυτοί που μας έφεραν ως εδώ; Η κυβέρνηση που χρειάζεται σήμερα πρέπει να επαναφέρει τη χώρα στις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις. Και πρέπει να εμπνεύσει ασφάλεια μέσα στη χώρα και υπευθυνότητα στο εξωτερικό. Μια τέτοια κυβέρνηση μόνον από εκλογές μπορεί να προκύψει».

    Κάνοντας αποτίμηση των πεπραγμένων της κυβέρνησής του, ο κ. Σαμαράς δηλώνει: «Αναλάβαμε με το έλλειμμα να “τρέχει” στο 9,5% και σε δυόμισι χρόνια το κατεβάσαμε στο 2,6%. Νιώθω υπερήφανος που πήραμε την οικονομία με ύφεση 7,2% και δυόμισι χρόνια αργότερα την παραδώσαμε με ανάπτυξη 0,7%». Επισημαίνει ακόμα ότι παρά τη θεαματική μείωση των ελλειμμάτων, η κυβέρνησή του κατάφερε ταυτόχρονα να μειώσει μία σειρά από φόρους, και δηλώνει υπερήφανος που «ύστερα από δυόμισι χρόνια, στα τέλη του 2014, έβλεπα την κοινωνία μας να ανακτά σιγά- σιγά την αισιοδοξία της και την εθνική αυτοπεποίθηση».

    Αναφέρεται ειδικά στον ΕΝΦΙΑ, υπογραμμίζοντας ότι αποτέλεσε ένα μέσο για να καταγραφεί, για πρώτη φορά ηλεκτρονικά, το σύνολο της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, δημιουργώντας «στέρεη βάση για Κτηματολόγιο». Προσθέτει δε ότι ήταν προγραμματισμένες τρεις μειώσεις του φόρου, έως 20%, «μειώσεις που ματαίωσε ο Τσίπρας», όπως λέει, ενώ είχε εξαγγελθεί ότι μετά το 2018 θα δινόταν εξ ολοκλήρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, «πράγμα που θα τον καθιστούσε απόλυτα “ανταποδοτικό” και θα ήταν από μόνο του πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση. «Και αυτό ματαιώθηκε από τον Τσίπρα», προσθέτει.

    Κάνοντας την αυτοκριτική του, ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει ως το κυριότερο λάθος της διακυβέρνησής του πως όλα τα θετικά δεν «επικοινωνήθηκαν» στον κόσμο. «Το λάθος αυτό το παίρνω πάνω μου. Είχαμε, βλέπετε, άλλον ενάμιση χρόνο μπροστά μας. Διάστημα στο οποίο η ανάπτυξη θα έκλεινε το στόμα οποιουδήποτε αμφισβητία. Εν πάση περιπτώσει, μόλις τώρα καταλαβαίνει ο κόσμος τι κάναμε εμείς τότε. Γιατί τώρα τα συγκρίνει με αυτά που έκανε ο Τσίπρας μετά», σημειώνει.

    Σχετικά με τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της πέμπτης αξιολόγησης, στα τέλη του 2014, ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι δεν έκλεισε για πολιτικούς λόγους. «Γιατί οι δανειστές μας κατάλαβαν τότε πως μάλλον δεν θα καταφέρναμε να εκλέξουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας. Οπότε και θα πηγαίναμε αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές», επισημαίνει και συνεχίζει: «Οι δανειστές φοβήθηκαν τότε πως αν η Ελλάδα έπαιρνε την τελευταία δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων τον Δεκέμβριο του 2014, τα χρήματα αυτά θα κινδύνευαν να βρεθούν στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, που απειλούσε να τα τινάξει όλα στον αέρα. Είναι ξεκάθαρο πως αυτό δεν το “ρίσκαραν”».

    Σχετικά με την πρόταση προς τον Φώτη Κουβέλη να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρώην Πρόεδος της ΝΔ σημειώνει ότι η πρόταση έφτασε προς τον κ. Κουβέλη «από διάφορες πλευρές και όχι μόνο από τη ΝΔ. Και βεβαίως, και από τον υπουργό μου Επικρατείας τον κ. Σταμάτη. Τι «δεν κατάλαβε», δηλαδή; Απλώς είχε πάρει ήδη τις αποφάσεις του: να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό το πλήρωσε ολόκληρη η χώρα».

    Τέλος, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει «προκλητικό» και «απρόβλεπτο» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας, παράλληλα, ότι σήμερα «τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά» σε σχέση με τις αρχές του 2013, όταν «υπήρξε ανταπόκριση» από την τουρκική πλευρά για «συνθήκες ηρεμίας».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόκκινο πανί για την Άγκυρα ο Καμμένος – «Τον καταδικάζω» λέει ο Τούρκος ομόλογός του

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μυστικό deal Σόιμπλε – Τόμσεν ερήμην της Αθήνας: Τι συμφώνησαν για αφορολόγητο και κόφτη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτο: Αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι δημόσιοι υπάλληλοι!



    ΣΧΟΛΙΑ