• First Top Stories

    Ανασχηματισμός: Ποια θέση διεκδικούν Πιτσιόρλας και Χαρίτσης;

    the wise man

    the wise man


    Το 13% φτάνει η αύξηση στα ενοίκια της Ερμού

    Μπορεί στις περισσότερες περιοχές της Αττικής να βλέπουμε ολοένα και λιγότερα καταστήματα, αλλά η αγορά real estate στους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους του Λεκανοπεδίου έχει γυρίσει ανοδικά για τα καλά. Τα στοιχεία της Proprius, που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τον κολοσσό των ακινήτων Cushman & Wakefield, για το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι διαφωτιστικά.

    Στους τέσσερις από τους πέντε κύριους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας καταγράφεται φέτος αύξηση ενοικίων με τη μεγαλύτερη να υπάρχει στην Ερμού (12,8% σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούνιο) και τη μικρότερη στην Μεταξά (Γλυφάδα) που φτάνει το 4,3%. Μέχρι και στην Σωτήρος στον Πειραιά καταγράφεται αύξηση ενοικίων 7,1%, ενώ σταθεροποιείται η κατάσταση στην οδό Τσακάλωφ στο Κολωνάκι, το μοναδικό από τους πέντε εμπορικούς δρόμους που δεν σημειώθηκε αύξηση στα ενοίκια.

    Μη σας ξεγελάει, πάντως, το γεγονός πως τσίμπησαν τα ενοίκια. Ουσιαστική ανάταση θα έχουμε όταν δούμε τους πρώτους μεγάλους διεθνείς “παίκτες” των ακινήτων να τοποθετούνται στο ελληνικό retail. Προς το παρόν κάποιοι φεύγουν, όπως έπραξε η HSBC με την πώληση του 50% του εμπορικού κέντρου The Mall.

    Βέβαια ήρθε η Varde Partners που συνεταιρίστηκε με την Lamda Development, αλλά δε φτάνει. Αν, πάντως, επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για νέο εκπτωτικό χωριό στη Λάρισα από το επενδυτικό σχήμα που έφερε την αμερικανική McArthur Glen στην Ελλάδα, θα είναι μια καλή είδηση.

    Άλλο ένα deal του Δημήτρη Ανδριόπουλου

    Δημήτρης Ανδριόπουλος.
    Δημήτρης Ανδριόπουλος. Επικεφαλής Dimand

    Εδώ και δύο – τρεις ημέρες ο ταπεινός σχολιογράφος προσπαθεί να μάθει ποιος είναι ο αγοραστής του κτιρίου γραφείων που κατασκεύασε στη Νερατζιώτισσα η Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου.

    Η συμφωνία έκλεισε μέσα στο πρώτο εξάμηνο, χωρίς να έχει υπάρξει σχετική ανακοίνωση από την εταιρεία ακινήτων του αεικίνητου Δημ. Ανδριόπουλου.

    Το παλαίμαχο στέλεχος της αγοράς ακινήτων (με θητεία σχεδόν σε όλους τους μεγάλους ομίλους, από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέχρι τον όμιλο Intracom) κρατάει χαμηλό προφίλ τα τελευταία χρόνια. Το συγκρότημα γραφείων των 4.400 τετραγωνικών μέτρων αγοράστηκε, πάντως, από εταιρεία που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της. Ποια όμως;

    Στην Αναπτυξιακή Τράπεζα ο Δήμος Παπαδημητρίου;

    Είναι εμφανές πως ο υπουργός Οικονομίας Δήμος Παπαδημητρίου δεν έχει και μεγάλη σχέση με τις επενδύσεις! Διαφορετικά δεν θα πανηγύριζε,  με δηλώσεις στο ΑΠΕ, για τις 13 επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στο Fast Track αφού σχεδόν καμία δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

    Οι τρεις εξ’ αυτών ετοιμάζονται, μάλιστα, προς απένταξη! Την Πέμπτη, όμως, εντάχθηκε στο Fast Track η μεγάλη επένδυση της TUI στην Κρήτη, για την κατασκευή του τρίτου ξενοδοχειακού συγκροτήματος Robinson Club στην Ελλάδα.

    Όσο για τον κ. Παπαδημητρίου φαίνεται πως πρόκειται να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής της υπό σύσταση Αναπτυξιακής Τράπεζας και συνεπώς χηρεύει το πόστο του υπουργού Οικονομίας ενόψει του ανασχηματισμού.

    Ήδη κυκλοφορούν διάφορα ονόματα για τον αντικαταστάτη του: Από τον υφυπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα μέχρι τον αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση.

    Σήμερα τα νεότερα για ΔΕΣΦΑ και Avis 

    Πάνος Γερμανός. Βασικός Μέτοχος Public, Sunlight, Play

    Το Ελληνομερικανό επενδυτή περιμένουν όλοι σήμερα καθώς το απόγευμα εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 66% του ΔΕΣΦΑ.

    Η παράταση είχε δοθεί από το ΤΑΙΠΕΔ κατόπιν αιτήματος από ενδιαφερόμενο επενδυτή, όπως είχε ανακοινωθεί. Μήπως στο Ταμείο επωφεληθούν από την κορύφωση της θερινής ραστώνης και προχωρήσουν σε νέα παράταση. Για να προλάβει ο κ. Σταθάκης να συνετίσει τους επενδυτές που δεν λένε να προσφέρουν τα 400 εκατ. ευρώ που έδινε η αζέρικη Socar στον πρώτο, ακυρωθέντα, διαγωνισμό…

    Όσο για την Avis σήμερα αναμένονται οι βελτιωμένες προσφορές που είχε ζητήσει η Τράπεζα Πειραιώς από το σχήμα υπό τον Πάνο Γερμανό και τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου και την Fortress.



    ΣΧΟΛΙΑ