• First Top Stories

    Ανάλυση: Τι σημαίνει το Brexit για τη βιομηχανία μόδας;

    • NewsRoom
    brexit


    Η Μεγάλη Βρετανία εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα λοιπόν, έχει δύο χρόνια να διαπραγματευτεί μια συμφωνία εξόδου η οποία είναι πιθανόν να περιλαμβάνει την έξοδο από την ενιαία αγορά,την ενίσχυση του ελέγχου σχετικά με την μετανάστευση και τις νέες εμπορικές συμφωνίες. Και ενώ η προαναφερθείσα αβεβαιότητα δε προμήνυε κάτι καλό για τις επιχειρήσεις, ο αντίκτυπος στην βιομηχανία της μόδας παραμένει ασαφής.

    brexit

    Σύμφωνα με την Κοινοβουλευτική έκθεση που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, οι μη χρηματοπιστωτικές βιομηχανίες, ανάμεσα στην οποία συγκαταλέγεται και η μόδα, θα επηρεαστούν αρνητικά εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συνάψει συνολική συμφωνία των ελεύθερων συναλλαγών με την Ε.Ε και κατ επέκταση και με την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι βιομηχανίες το 2015, αντιπροσώπευαν το 32% των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Συμβούλιο μόδας της Μεγάλης Βρετανίας (BFC), έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως η απώλεια προστασίας από την Ε.Ε όσον αφορά στην πνευματική ιδιοκτησία, θα έχει σημαντικά αποτελέσματα στην βιομηχανία της μόδας. Παράλληλα, το BFC προειδοποίησε πως ενδέχεται η κατάσταση αυτή να επηρεάσει και την εβδομάδα μόδας στο Λονδίνο, καθιστώντας τη μία μη ανταγωνιστική εκδήλωση, γεγονός που θα έχει σοβαρές συνέπειες.

    Αυτοί είναι οι τέσσερις κύριοι τομείς ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε:

    1.Μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. 

    Σε ομιλία της, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, τόνισε ότι θα υπάρξει επιδίωξη για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε, κάτι για το οποίο ανησυχούν πολλοί στη βιομηχανία της μόδας. Πολλοί λοιπόν στον κλάδο έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους για το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών που εισάγονται από την Ευρώπη, λόγω της δραματικής πτώσης της λίρας μετά την έξοδο της Βρετανίας, που ψηφίστηκε στις 23 Ιουνίου 2016.

    2.Ελεύθερη κυκλοφορία Βρετανών και Ευρωπαίων υπηκόων.

    Στην πρώτη γραμμή των ανησυχιών που εκφράζονται από τη βιομηχανία της μόδας βρίσκεται και η διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων τω πολιτών της Ε.Ε. Αυτό συμβαίνει διότι πολλοί από τους εξειδικευμένους εργαζομένους-που είναι ιδιαιτέρως σημαντικοί- στο χώρο της μόδας, είναι Ευρωπαίοι και διεθνείς πολίτες. Ωστόσο, σύμφωνα με την Guardian, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχουν δηλώσει ότι θα ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία Brexit αποτρέπει από τους πολίτες της Ε.Ε που μετακινούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, να έχουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα, με εκείνους που ήδη διαμένουν στη χώρα, κάτι το οποίο φάνηκε να υποστηρίζει σε ομιλία της και η ίδια η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

    10-fashion-designer

    3.Ελεύθερο εμπόριο με άλλες χώρες εκτός της Ε.Ε.

    Η βιομηχανία της μόδας ζητά επίσης τη διατήρηση εμπορικών συμφωνιών με χώρες εκτός Ε.Ε, όπως η Κίνα, η Ινδία, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές καθώς και με τις αγορές των ΗΠΑ που είναι πολύ σημαντικές. Η Βρετανία επιπλέον, για να επιτύχει δικές της εμπορικές συμφωνίες, πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση και να βγει από το εξωτερικό δασμολόγιο και την κοινή εμπορική πολιτική. Επομένως, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει σε νέες τελωνειακές συμφωνίες, ενώ συγχρόνως να διατηρήσει ελεύθερο δασμολογικό εμπόριο με την Ευρώπη. Ωστόσο, μια τέτοια συμφωνία, κατά την οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε, κρίνεται ιδιαιτέρως αβέβαιη.

    4. Μια νέα ανταγωνιστική φορολογική δομή.

    Τον περασμένο Ιανουάριο, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, δήλωσε με μια συγκεκαλυμμένη απειλή, πως αν η χώρα της αποκλειόταν από την ενιαία αγορά της Ευρώπης, θα ήταν σε θέση να εφαρμόσει μια νέα ανταγωνιστική φορολογική δομή, η οποία θα προσελκύει και θα διατηρεί τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, παρά την έκταση που πήρε το θέμα από τα Μέσα, τις τελευταίες εβδομάδες το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε μια υποχωρητική στάση. Εν τω μεταξύ, η BFC έχει δηλώσει ότι οι απαιτήσεις από τη βιομηχανία της μόδας, μετά το Brexit, θα περιλαμβάνουν μια ανασκόπηση των άμεσων φορολογικών κινήτρων όσον αφορά στις εταιρίες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ άλλες εκτιμήσεις, περιλαμβάνουν επενδύσεις για δεξιότητες και ειδική κατάρτιση στη βιομηχανία της μόδας, προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, παροχή κινήτρων για την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δεσμεύσεις γύρω από τις μεταφορές και τις υποδομές για την διασφάλιση των επενδύσεων της βιομηχανίας που έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

    Κείμενο: Ιωάννα Κατσίμπα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μάκης Μπαλαούρας: «Δεν αιτήθηκα εγώ την 13η σύνταξη»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι φωτογραφίες που η Ιβάνκα Τραμπ θα ήθελε σίγουρα να κρύψει (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΚΤ: Καθησυχάζει τους επενδυτές διατηρώντας τα επιτόκια χαμηλά



    ΣΧΟΛΙΑ