• First Top Stories

    Η τακτική των τραπεζών για το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων

    Τράπεζα Πειραιώς: Σχεδιάζει έκδοση πράσινου senior ομολόγου


    «Το θεσμικό πλαίσιο βελτιώνεται, αλλά οι εξωγενείς παράγοντες που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κυρίως οι αργές δικαστικές διαδικασίες, καθιστούν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, δύσκολο έργο», ανέφερε η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κα Χαρούλα Απαλαγάκη μιλώντας σήμερα στο 9ο Risk & Managment Forum που διοργάνωσε η ΕΕΔΕ.

    Ωστόσο, υπογράμμισε πως σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει «γνώση και εμπειρία», μπορεί να πετύχει τους στόχους και να κάνει μία δυναμική επανεκκίνηση.

    Στην ομιλία της η κα Απαλαγάκη αναφέρθηκε ακόμα στις νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες είτε απαγόρευαν, είτε καθιστούσαν εξαιρετικά δύσκολη την ανάκτηση των δανείων από τις τράπεζες από το 2008 μέχρι και σήμερα, ρυθμίσεις που στην πράξη δημιούργησαν την τάξη των στρατηγικά κακοπληρωτών.

    Δραστικές ρυθμίσεις, αλλά και πλειστηριασμοί σε βάρος των στρατηγικά κακοπληρωτών θα προχωρήσουν οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα» δάνεια, τόνισε ο ανώτερος γενικός διευθυντής Τράπεζας Πειραιώς Γ. Γεωργακόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο της ΕΕΔΕ.

    Μάλιστα διευκρίνισε ότι ειδικά για τους πλειστηριασμούς η στόχευση είναι οι κακοπληρωτές και υπογράμμισε ότι οι τράπεζες «επιδεικνύουν σταθερά κοινωνική ευαισθησία έναντι των αδύναμων δανειοληπτών».

    Και ανέφερε ότι στο μείγμα δράσεων για τον περιορισμό των προβληματικών δανείων εντάσσονται και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

    Ο κ. Γεωργακόπουλος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πρόοδος στην αποτελεσματική διαχείριση κόκκινων δανείων, καθώς, όπως είπε, σήμερα και οι τράπεζες έχουν τις κατάλληλες υποδομές αλλά και το θεσμικό πλαίσιο έχει ενισχυθεί, ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση του.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κουλτούρα συνέπειας των Ελλήνων, η οποία, όπως είπε, έχει «πληγεί» εξαιτίας της μακροχρόνιας και βαθιάς κρίσης και της αβεβαιότητας. «Δεν είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων να είναι ασυνεπείς», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας θα επιτρέψει την αποκατάσταση αυτής της κουλτούρας.

    Η λειτουργική ετοιμότητα των τραπεζών και η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων, είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται προσπάθεια και θέληση και από την πλευρά των δανειοληπτών.

    Ακόμα, αναφέρθηκε στις δομικές διαφορές που υπάρχουν στη διαχείριση των κόκκινων δανείων συγκρίνοντας την ελληνική πραγματικότητα με άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και χώρες της Αν. Ευρώπης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η αποταμίευση ξαναγίνεται τάση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έξοδος από την κρίση; 8 στους 10 βλέπουν παραμονή για άλλα 5 χρόνια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θ. Καλαντώνης (Eurobank): Αυτούς θα οδηγήσουμε στους e-πλειστηριασμούς



    ΣΧΟΛΙΑ