• First Top Stories

    Τι συμβαίνει με την Intralot; 

    the wise man

    the wise man


    Νέα πώληση φιλέτου από την Intralot

    Εντύπωση προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της Intralot για πώληση πλειοψηφικού πακέτου θυγατρικής εταιρείας η οποία ελέγχει την εισηγμένη στο χρηματιστήριο της, εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Τζαμάικα, Supreme Ventures Limited. Γιατί;

    Γιατί σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της διοίκησης από τη Τζαμάϊκα προήλθε σχεδόν ένα στα τρία ευρώ εσόδων του πρώτου εξαμήνου του 2017.

    Αγοραστής είναι ο συνέταιρος της Intralot στη συγκεκριμένη εταιρεία, η Zodiac International Investments Limited η οποία έχει έδρα το Τρινιντάντ & Τομπάγκο.

    Ο ταπεινός σχολιογράφος σας προσπάθησε να βγάλει άκρη, αλλά χάθηκε σε κάποιο νησί της Καραϊβικής.

    Για να πάρετε μια ιδέα, πάντως, στη χρήση 2016 η Supreme Ventures Limited είχε ενοποιημένα έσοδα 46 εκατ. δολαρίων και κέρδη γύρω στο 1,2 εκατ. δολάρια.

    Η διοίκηση της Intralot έχει πωλήσει τον τελευταίο χρόνο και άλλες συμμετοχές, διατηρώντας μειοψηφικό ποσοστό σε μια προσπάθεια περιορισμού του δανεισμού και εξυγίανσης της εταιρείας με στόχο την μεταπήδηση σε κάποιο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο.

    Το είχε εξάλλου προαναγγείλει και ο πρόεδρος της Intralot Σωκράτης Κόκκαλης στην τελευταία τακτική γενική συνέλευση.

    Ο Ριχάρδος Λαμπίρης και η αναστάτωση στο υπερταμείο

    Σουρωτήρι αποδεικνύεται το Yπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) καθώς διέρρευσε το όνομα του νέου διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ λίγο νωρίτερα σε σχέση με το σχεδιασμό που είχε κάνει. Γι’ αυτό και χρειάστηκαν σχεδόν πέντε από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το όνομα του Ριχάρδου Λαμπίρη μέχρι την επίσημη ανακοίνωση από την ΕΕΣΥΠ. Η διαρροή έγινε από την πλευρά που είχε βολευτεί με το σημερινό ανεπίτρεπτο καθεστώς στο Ταμείο, το οποίο λειτουργεί με τριμελές Δ.Σ. όταν έχει να διαχειριστεί κρατική περιουσία δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν τους πέρασε όμως!

    Όποιος διαβάσει την ανακοίνωση καταλαβαίνει, πάντως, λάθος πράγματα καθώς δεν προκύπτει από πουθενά πως θα υπάρξει ευρύτερη αναδιάταξη του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

    Υποτίθεται πως παραιτείται για προσωπικούς λόγους ο μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αντώνης Λεούσης.

    Η στήλη γνωρίζει πως ο κ. Λεούσης, που ούτως ή άλλως είχε από την πρώτη στιγμή δευτερεύοντα διαχειριστικό ρόλο στο ΤΑΙΠΕΔ, είχε ανακοινώσει πως θα φύγει εδώ και μήνες.

    Τι θα γίνει με τη ιδιαιτέρως ικανή σημερινή εκτελεστική πρόεδρο Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου; Ακούγεται πως έχει πρόταση να αναλάβει την ΕΤΑΔ, την άλλη θυγατρική του Υπερταμείου που διαχειρίζεται (λέμε τώρα!) σχεδόν 80.000 κρατικά ακίνητα.

    Τομέας που είναι και το αντικείμενό της και θα χρειαστεί η πολυετής εμπειρία της. Ο κ. Λαμπίρης είναι 42 ετών και από το 2006 διετέλεσε, μεταξύ άλλων, επικεφαλής του τμήματος Εξαγορών και Συγχωνεύσεων της HSBC Bank plc για την Ελλάδα και Κύπρο, με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις.

    Διαφημίζουν “πετρέλαια” και πάνε με τον αραμπά

    Από το 2014 έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για την έρευνα και εξόρυξη τυχόν κοιτασμάτων πετρελαίου σε Βορειοδυτική Πελοπόννησο και Αρτα / Πρέβεζα (κατακυρώθηκαν στα Ελληνικά Πετρέλαια), αλλά τρία χρόνια μετά οι σχετικές συμβάσεις δεν έχουν κυρωθεί από την ελληνική Βουλή.

    Λογικό είναι αφού οι εργασίες του Κοινοβουλίου είναι πυκνές και τα θέματα τόσο “καυτά” όπως οι διορισμοί ημετέρων σε διάφορους οργανισμούς, τα ξεκαθαρίσματα πολιτικών λογαριασμών, η διαμονή του υπουργού Άμυνας σε πολυτελές βρετανικό ξενοδοχείο κ.λπ.

    Ευτυχώς, δηλαδή, που ανακοινώνουν επιτάχυνση των προσπαθειών για έρευνες κοιτασμάτων τόσο στο Ιόνιο, όσο και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

    Θα διασωθεί η μεγαλύτερη τεχνική εταιρεία της Θεσσαλονίκης;

    Στο σφυρί βγάζει η Εθνική Τράπεζα το ημιτελές κτιριακό συγκρότημα της Δομοτεχνικής στη Θεσσαλονίκη, στην Βασιλέως Ηρακλείου 45, ενώ εντείνονται οι φόβοι για την τύχη της μεγαλύτερης τεχνικής εταιρείες της συμπρωτεύουσας.

    Η οικογένεια Αλεξόπουλου, που για χρόνια έδινε τη μάχη για τη διάσωση της Δομοτεχνική, φαίνεται πως έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.

    Η εταιρεία εμφανίζει πλέον ζημιές, σημαντική συρρίκνωση του κύκλου εργασιών, αδυναμία ανάληψης νέων έργων εξαιτίας των οφειλών και δανειακές υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ. Σημειώστε πως το συγκρότημα της Βασιλέως Ηρακλείου βγαίνει σε πλειστηριασμό για οφειλή ένα εκατ. ευρώ προς την Εθνική (βέβαια υπάρχουν και άλλά δάνεια από την ίδια τράπεζα) με τιμή πρώτης προσφοράς τα 3,75 εκατ. ευρώ!



    ΣΧΟΛΙΑ