• First Top Stories

    Απόφαση έκπληξη του Εφετείου: Ποιος ξενοδόχος διαχειριζόταν αδιαφανώς το ξενοδοχείο του

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Μια δικαστική απόφαση που δείχνει πολλά

    Σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης με βάση το άρθρο 106 ια του νόμου 3588 / 2007 τίθεται ο ξενοδοχειακός όμιλος Λακιτίρα, που ελέγχει ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Κω, με απόφαση που εξέδωσε στις 27 Σεπτεμβρίου το Εφετείο Αθηνών.

    Η διοίκηση της Eurobank είχε προσφύγει κατά της πρωτόδικης απόφασης και επικράτησε με αποτέλεσμα να οριστεί ειδικός εκκαθαριστής του ξενοδοχειακού ομίλου η Deloitte.

    Σε μια απόφαση που αναμένεται να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες ενέργειες των τραπεζών, το Εφετείο δέχθηκε πως οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχειακού ομίλου διαχειρίζονταν αδιαφανώς την εταιρεία και δεν αποπλήρωναν έστω τμήμα των υποχρεώσεών τους προς την Eurobank, παρά το γεγονός πως εισέπρατταν σημαντικά ποσά.

    Η «Λακιτίρα» έχει οφειλές προς την τράπεζα που φτάνουν τα 37 εκατ. ευρώ. Μένει, βέβαια, να δούμε, αν θα υπάρξουν και άλλες νομικές ενέργειες από την πλευρά της οικογένειας Ανδριόπουλου που διοικούσε το ξενοδοχειακό συγκρότημα.

    Norman Forster vs Αρχαιολόγοι

    Πανηγυρικό τόνο είχαν οι χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το Ελληνικό, με την πλευρά του επενδυτικού σχήματος υπό την Lamda Development να παρακολουθεί μουδιασμένη. Κυρίως γιατί δεν είχε ακόμα επίσημη πληροφόρηση για τα σημεία που θεωρήθηκαν αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

    Το ερώτημα είναι πόσες αλλαγές θα χρειαστεί το ακριβοπληρωμένο Master Plan που είχε αναπτύξει το γραφείο Foster & Partners του παγκοσμίου φήμης Norman Foster. Δηλαδή είναι τόσο απλό να μειώσεις το ύψος των κτιρίων από τα 200 μέτρα στα 140; Είναι τόσο απλό να μεταφέρεις κτίρια που είχαν σχεδιαστεί π.χ. για την παραλιακή ζώνη, σε άλλο σημείο της τεράστιας έκτασης;

    Θεωρητικά, όταν έχεις 6.000 στρέμματα μπορείς να μετακινήσεις πράγματα. Επειδή, όμως, ο σχεδιασμός του Foster έχει ενταχθεί σε ένα ενιαίο σύνολο, μήπως πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή ώστε να υπάρχει αντίστοιχα καλό αποτέλεσμα;

    Ειδικοί δεν είμαστε. Ούτε, όμως, ο κ. Τζανακόπουλος που ήταν χθες σίγουρος για την επένδυση, είναι ειδικός!

    Το εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό

    Επί χρόνια κυκλοφορεί ο συμπαθής κ. Γ. Τσουκαλάς, σύμβουλος της εταιρείας Artume, και προσπαθεί να μας πείσει πως η Blackrock προωθεί την κατασκευή εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, στα γνωστά ακίνητα των οικογενειών Μουζάκη και Λαναρά. Τα ακίνητα είχαν αγοραστεί από την αυστραλιανή Macquarie και ξέμειναν στη Blackrock όταν αγόρασε βραχίονα της τελευταίας.

    Κανένας, πάντως, δεν ρώτησε τον κ. Τσουκαλά με ποιο εξειδικευμένο όμιλο έχει συμφωνήσει να λειτουργήσει το νέο εμπορικό κέντρο.

    Για να ξέρουμε αν πρόκειται για σοβαρό σχέδιο ή για προσπάθεια ωρίμανσης ενός οικοπέδου ώστε να μοσχοπωληθεί στη συνέχεια σε κάποιον ενδιαφερόμενο.

    Αν δηλαδή μιλάμε για επένδυση ή σχέδιο δημιουργίας υπεραξιών για τους αμερικανούς φίλους μας. Τίποτα δεν είναι κακό, αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε τις επιδιώξεις των επενδυτών.

    Σχέσεις στοργής με τον αναχρονισμό

    Η παραίτηση του προέδρου της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή και οι αιχμές για τις σχέσεις κυβερνητικών στελεχών με το πιο οπισθοδρομικό τμήμα του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού είναι ένα ακόμα καμπανάκι κινδύνου. Δείχνει με ποιους τάσσεται η κυβέρνηση τώρα που πλησιάζει η ώρα για βαθιές τομές στο δημόσιο το οποίο έμεινε στο απυρόβλητο στα σχεδόν δέκα χρόνια της κρίσης. Βέβαια πάντα υπάρχει ελπίδα.

    Μπορεί, έστω «στο και πέντε» να διαπιστώσει η κυβέρνηση τι ακριβώς έπαθε η ΔΕΗ εξαιτίας του πολυετούς εναγκαλισμού με συνδικαλιστές όπως ο κ. Νίκος Φωτόπουλος.

    Τώρα αποτελεί μια ακόμα ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας, με απίστευτες υποχρεώσεις, μεγάλες ζημιές και σοβαρή καθυστέρηση σε κρίσιμες επενδύσεις στην ενέργεια.

    Ας κοιτάξει και λίγα τετράγωνα πιο πέρα από την οδό Χαλκοκονδύλη, στην Πλατεία Κοτζιά που στεγάζονται τα καταχρεωμένα ΕΛΤΑ, μια ακόμα ωρολογιακή βόμβα που προσπαθεί να απασφαλίσει ο κ. Νίκος Παππάς.



    ΣΧΟΛΙΑ