• First Top Stories

    Πως θα καταρρεύσει η ΕΒΖ. Ποιοι δεν θέλουν να πουληθεί η Σερβία

    the wise man

    the wise man


    Στο σκοτάδι η ΕΒΖ:  Προς ναυάγιο οδεύει η υπόθεση πώλησης των μονάδων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη Σερβία στον “βασιλιά της ζάχαρης” Miograd Kostic, τουλάχιστον σύμφωνα με ανώτερους κυβερνητικούς παράγοντες. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν πως το ναυάγιο συνδέεται με το γεγονός πως δεν προχωρά η εξαγορά των μονάδων ζάχαρης που έχει ο Kostic στη Σερβία από την αυστριακή Agrana. Συνεπώς, όπως εξηγούν, ο επιχειρηματίας δε μπορεί να λάβει θετική έγκριση από την σερβική Επιτροπή Ανταγωνισμού για να αγοράσει τις μονάδες της ΕΒΖ.

    Μεταφέρουμε την πληροφόρηση με επιφύλαξη καθώς προέρχεται από την κυβερνητική πλευρά, αρκετά στελέχη της οποίας είχαν από την πρώτη στιγμή προσπαθήσει να τορπιλίσουν την πρόταση του Kostic για τα δύο εργοστάσια. Η πρόταση αρχικά έφτανε τα 50 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια ανέβηκε στα 60 εκατομμύρια.

    Φυσικά και η νυν ηγεσία της ΕΒΖ έκανε τα αδύνατα δυνατά να μην πουληθεί η επιχείρηση. Λέγεται ότι οι ίδιοι τορπίλισαν την πώληση της όταν παρουσίασαν τελευταία στιγμή μια μελέτη κάποιου οίκου αξιολόγησης (άγνωστου) που ανέβαζε την αξία της εταιρίας σε δυσθεώρητα ύψη. Πηγές της αγοράς πάντως λένε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν πρόκειται να συνεχίσουν την χρηματοδότηση της εταιρίας η οποία έχει τεράστια χρέη και αρνητικά ιδία κεφάλαια.

    Ταυτόχρονα φαντάζει λογικό το επιχείρημα πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού της γειτονικής χώρας δεν πρόκειται να επιτρέψει στον όμιλο του Kostic να αποκτήσει σχεδόν το 100% της παραγωγής ζάχαρης. Μακάρι να βρεθεί φόρμουλα, με Αυστριακούς ή με Γάλλους, ώστε να προχωρήσει η συμφωνία.  Πάντως η εταιρία έχει πρόβλημα επιβίωσης

    Ο Μπιλ Γκέιτς επενδύει στον Αστέρα!

                Τελικά οι κροίσοι που θα αγόραζαν τις νέες πολυτελείς επαύλεις στον Αστέρα Βουλιαγμένης προτίμησαν να επενδύσουν σε κάτι περισσότερο. Ο όμιλος πολυτελών τουριστικών συγκροτημάτων Four Seasons, που ελέγχεται από τον ιδρυτή της Microsoft Bill Gates και τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Αλ Γουαλίντ Μπιν Ταλάλ Μπιν Αμντουλαζίζ Αλ Σαούντ, θα λειτουργήσει εκεί το πρώτο ξενοδοχείο του στην Ελλάδα.

                Η Four Seasons ιδρύθηκε στη δεκαετία του ‘60 από τον Καναδό επιχειρηματία Isadore Sharp, αλλά πέρασε στα χέρια του Σαουδάραβα πρίγκηπα και επικεφαλής της Kingdom Holding Company και του Μπιλ Γκέιτς το 2007 όταν βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας. Οι δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου πλήρωσαν τότε 3,8 δισ. δολάρια και σήμερα κατέχουν από κοινού το 95% της αλυσίδας διαχείρισης πολυτελών ξενοδοχείων.

                Τις διαπραγματεύσεις ώστε να λειτουργήσει στον Αστέρα το πρώτο Four Seasons στην Ελλάδα είχε δημοσιοποιήσει ο ίδιος ο πρίγκιπας Μπιν Ταλάλ τον Μάιο του 2014 κατά τη διάρκεια ομιλίας σε συνέδριο του Economist στην Αθήνα. Τότε είχε συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Την ίδια εποχή είχε κυκλοφορήσει πως ο Σαουδάραβας κροίσος είχε ενδιαφερθεί και για το Grant Resort στο Λαγονήσι που βρίσκεται υπό τη διαχείριση του ομίλου Παντ. Μαντωνανάκη. Ο όμιλος “Ηλιος” βρίσκεται σε νέες συζητήσεις με τις τράπεζες για ρύθμιση χρεών.

    Τα νούμερα που δεν βγαίνουν στη ΔΕΗ

                Μεταξύ του 2012 και του 2015, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κατά σχεδόν 45%. Την ίδια περίοδο το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουν όλοι οι Ελληνες πολίτες για τη στήριξη ευπαθών συμπολιτών μας, πολύτεκνων και των “ευπαθών” κατοίκων / τουριστών στα νησιά μειώθηκε μόνο 13%. Τα νούμερα δεν βγαίνουν λένε όσοι ασχολούνται με την υπόθεση.

    Σχεδόν το 75% του κόστους των ΥΚΩ είναι τα καύσιμα για την τροφοδοσία των πανάκριβων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με πετρέλαιο στα νησιά. Αφού η τιμή των καυσίμων μειώθηκε σχεδόν στο μισό γιατί δεν υπήρξε ανάλογη μείωση του κόστους των ΥΚΩ; Μήπως πρέπει η διοίκηση της ΔΕΗ να εξηγήσει αυτή τη μεγάλη διαφορά προτού προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας στην ουσία αύξηση τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος;

    Αν έχεις δόντι…

    Σύμφωνα με χθεσινή διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου στο Ελληνογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ έχει προσκληθεί ένας εκπρόσωπος από σχεδόν κάθε μεγάλο εγχώριο όμιλο, που έχει μπίζνες με το Παρίσι. Μόνο από έναν όμιλο έχουν προσκληθεί δύο: Από τον όμιλο της Intracom καθώς έλαβαν τη σχετική ειδοποίηση τόσο ο Κων/νος Κόκκαλης της Intracom Συμμετοχών, όσο και ο Πέτρος Σουρέτης της Intrakat.



    ΣΧΟΛΙΑ