• First Top Stories

    Το «μαντάρα» του Παυλόπουλου και η παραίνεση Μητσοτάκη στον Πρόεδρο – Όλα όσα ειπώθηκαν όταν έσβησαν φλας και κάμερες

    • NewsRoom


    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έδειξε από την αρχή, ήθελε να μπει -και μπήκε- κατευθείαν «στο ψητό» κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στόχος και σταθερή επιδίωξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης  η πολιτική αποσύνδεση του Προέδρου από το κυβερνητικό άρμα και γενικότερα να σπάσει ο πάγος σε μία … δύστροπη σχέση.

    Αρχές 2015 και ο μόνος βουλευτής τότε της ΝΔ που δεν είχε ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μία κίνηση που φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητη από τον πρώην υπουργό της ΝΔ και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Τιμώ τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο ως καθηγητή και ως δάσκαλο (…) δεν έχω πειστεί, όμως, μέσα από την πολιτική του διαδρομή, ότι είναι ο πιο κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας», υπογράμμιζε σε ανακοίνωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το αμήχανο της συνύπαρξης των δύο ανδρών την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου.

    mitsotakis alone

    Στη συνάντηση της Δευτέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να σβήσουν κάμερες και φλας και να ακολουθήσει ουσιαστική συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών. Το ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Τα Νέα» που υπογράφει ο «Παλαιομηερολογίτης» –μια υπογραφή που στην εφημερίδα έχει εμφανιστεί μόνο μία ακόμη φορά, την επομένη της εκλογής του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ στις 11 Ιανουαρίου 2016–, μεταφέρει το παρασκήνιο της συνάντησης και το τι ειπώθηκε κατά το διάλογο τους στο Προεδρικό.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο πρόεδρος της ΝΔ «εκδήλωσε την πεποίθηση του ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή και την αποφασιστικότητά του να εντείνει την πολιτική πίεση ώστε αυτό να επέλθει όσο γίνεται πιο γρήγορα. Κοινώς “είναι επικίνδυνοι, πρέπει να φύγουν”. Ο αέρας των δημοσκοπήσεων δεν είναι άσχετος με την αυτοπεποίθηση αυτή. Ο αρχηγός της ΝΔ και οι άνθρωποι του εμφανίζονται ιδιαίτερα ενθαρρυμένοι από το γεγονός ότι αυτή εμφανίζεται να κερδίζει, με όρους αυτοδυναμίας, ακόμη και σε δημοσκοπήσεις που δεν γίνονται για λογαριασμό της ή από δημοσκόπους που έχουν συνεργαστεί ή πρόκειται ποτέ να συνεργαστούν μαζί της».

    Και κει ήρθε η ουσία της κουβέντας, με τον πρόεδρο της ΝΔ να ζητεί αν όχι τη στήριξη, τουλάχιστον την ουδετερότητα του Προέδρου στο αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Για πρώτη φορά εξάλλου μεταφέρεται η άποψη της Προεδρίας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και ο χαρακτηρισμός «μαντάρα» που φέρεται να ακούστηκε από τα χείλη του κ. Παυλόπουλου:

    «Ο Κυριάκος δεν θέλει να πιστέψει τα λεγόμενα ότι η Προεδρία είναι μαζί με την κυβέρνηση και βοηθά ενεργά – κάτι που δεν θα ήταν ωφέλιμο ούτε για τον Πρόεδρο και την ιστορία του ούτε για την παράταξη από την οποία προέρχεται. Ο Παυλόπουλος φέρεται να ακούει προσεκτικά και να γνέφει ευγενώς».

    «…Ελύθησαν λοιπόν οι παρεξηγήσεις; Αν όχι σίγουρα πάντως αντηλλάγησαν τα αναγκαία μηνύματα. Ούτως ή άλλως η Προεδρία, όπως και όλοι οι νομογνώστες, θεωρούσε το νόμο Παππά αντισυνταγματικό -κάτι που φαίνεται να έχει μεταδοθεί ευγενώς και από την άλλη μεριά της οδού Βασιλέως Γεωργίου, δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου. Ενώ φίλοι του Προέδρου εξηγούσαν ότι δεν έχει καμία ανάμειξη στα του ΣτΕ, ο δε πρόεδρός του δεν ήταν επιρροής -στον Αρχιεπίσκοπο πιστώνεται ή, τέλος πάντων, χρεώνεται. Ασχέτως όλων αυτών, η πολιτική αποσύνδεση Παυλόπουλου από το κυβερνητικό άρμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερή επιδίωξη του Κυριάκου και των ανθρώπων του. Δεν είναι βέβαιο ότι επετεύχθη χθες – έστω κι αν ακούστηκε η λέξη “μαντάρα” για την τηλεοπτική αδειοδότηση, η μεθοδολογία της οποίας προκάλεσε επιφυλάξεις και ανησυχία στην Προεδρία.»

    Διαβάστε ακόμη: Βαρίδι στην κυβέρνηση το δίδυμο Κρέτσου- Παππά-Αναμένονται εξελίξεις με τον ανασχηματισμό

    Δείτε επίσης: Τριπλή υποχώρηση για ΕΣΡ – άδειες από τον βαριά τραυματισμένο Τσίπρα



    ΣΧΟΛΙΑ