• First Top Stories

    Διαπραγμάτευση: Το φιάσκο της μίνι συνόδου για την Ελλάδα και η ενόχληση Schaeuble – Όλο το παρασκήνιο

    Wolfgang Schäuble. Υπουργός Οικονομικών Γερμανίας


    «Μίνι Σύνοδος», «Μίνι Eurogroup», «Washington Group», πολλά ονόματα εφευρέθηκαν για να περιγράψουν τη συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στο Βερολίνο με τη συμμετοχή πέντε υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας ), στελεχών του ΔΝΤ και εκπροσώπων της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αντικείμενο το ελληνικό πρόγραμμα. Όμως το πραγματικό όνομα της όλης υπόθεσης είναι ένα: «Φιάσκο».

    Η αποκάλυψη για την (ας τη λέμε έτσι) μίνι σύνοδο έγινε την Τρίτη από τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, σύμφωνα με την οποία αντικείμενο της συνόδου θα ήταν το ελληνικό χρέος. Το δημοσίευμα αυτό προκάλεσε αναταραχή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφού φαίνεται πως η σύνοδος είχε δρομολογηθεί κάτω από άκρα μυστικότητα. Κι ας προσπαθούσε το υπουργείο Οικονομικών με διαρροές να υποβαθμίσει τη σημασία της συνόδου, κάνοντας λόγο για μία τακτική και όχι έκτακτη συνάντηση, στην οποία επρόκειτο να συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, και μεταξύ αυτών και το ελληνικό χρέος. Κι ας διατείνεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ότι όλα αυτά είναι μυθεύματα και στην πραγματικότητα δεν είχε προγραμματιστεί καμία συνάντηση.

    Η εκδοχή που δίνει σήμερα η Suddeutsche Zeitung μοιάζει να είναι αυτή που είναι πιο κοντά στην αλήθεια: η σύνοδος είχε όντως προγραμματιστεί για αύριο, με πρωτοβουλία του Wolfgang Schaeuble, όμως η διαρροή στον Τύπο για τη διεξαγωγή της συνόδου οδήγησε στην απόφαση να μην πραγματοποιηθεί, αφενός γιατί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήθελε να αποφύγει να καλλιεργηθούν υπερβολικές προσδοκίες από την ελληνική πλευρά, και αφετέρου γιατί αν πραγματοποιούνταν η μίνι σύνοδος, αυτό θα ισοδυναμούσε ουσιαστικά με δημόσια παραδοχή του Schaeuble ότι βάζει στην ατζέντα το ζήτημα του χρέους, που από το Βερολίνο παρουσιάζεται ως «κόκκινη γραμμή».

    Με άλλα λόγια, κάποιος… μαρτυριάρης χάλασε το σχέδιο του Schaeuble για έναν «μυστικό δείπνο» ο οποίος θα είχε στο… μενού την Ελλάδα, και ειδικά το ζήτημα του χρέους, και για να μην εκτεθεί ο Γερμανός υπουργός μας λέει τώρα ότι όλα αυτά είναι ψέματα.

    Ποιος τον πιστεύει, όμως;

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μνημόνιο: “Σβήνουν” οι συνταξιούχοι, τελειώνει το ΕΚΑΣ – Μειώσεις χωρίς όριο το 2017

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βόμβα» Σουλτς: Αποχωρεί από το Ευρωκοινοβούλιο – Πιθανός αντίπαλος της Μέρκελ το 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Bloomberg: Οι επενδυτές τα δίνουν όλα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους



    ΣΧΟΛΙΑ