• First Top Stories

    Ξεκινά η εθελούσια (sabbatical) της Εθνικής. Όλες οι λεπτομέρειες

    Ελλάδα


    Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου ξεκινά η εθελούσια αποχώρηση της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την αποχώρηση τουλάχιστον 1.000 εργαζομένων και πρόκειται για βασική ενέργεια του σχεδίου αναδιάρθρωσης, ενώ ως το τέλος έτους, ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης χρησιμοποιεί και το μεγάλο «όπλο» του Ομίλου, την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. 

    Το πρόγραμμα εθελουσίας θα απευθύνεται στο σύνολο των εργαζομένων και θα δίνει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ της άμεσης αποχώρησης και της διετούς ή τριετούς άδειας με καταβολή μέρους του μισθού πριν την αποχώρηση, το λεγόμενο sabbatical, και με ανώτατο όριο αποζημίωσης τις 180 χιλ. ευρώ.

    Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι η τράπεζα θα εξοικονομήσει περί τα 50 εκ.ευρώ ετησίως από την αποχώρηση των εργαζομένων.

    Τους αναλυτικούς όρους του προγράμματος αναμένουν οι εργαζόμενοι της Εθνικής ζητούμενο είναι να προσελκύσει τον αναγκαίο αριθμό υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, κάτι που έχει γίνει δύσκολο όπως φάνηκε από ανάλογα προγράμματα άλλων τραπεζών.

    Η διοίκηση της τράπεζας επιχειρεί να ολοκληρώσει μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων που προκύπτουν από το σχέδιο αναδιάρθρωσης νωρίτερα από το ισχύον χρονοδιάγραμμα.

    Όπως η πώληση της Finansbank επέτρεψε την έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των coco΄s, για την οποία η Εθνική έχει υποβάλλει αίτημα στον SSM, έχει δρομολογηθεί η πώληση των άλλων θυγατρικών εξωτερικού, κατά βάση αυτών σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο.

    Η Εθνική Ασφαλιστική είναι το επόμενο μεγάλο βήμα για την τράπεζα, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εσωτερικής αναδιοργάνωσης που είναι πολύ κρίσιμη για την βελτίωση της αποδοτικότητας.

    Αν και στην αγορά διακινούνται σενάρια περί επανάληψης του σήριαλ της κόντρας μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο συνεδριάζει την Τρίτη, ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης προχωρά στο σχεδιασμό του χωρίς καθυστερήσεις.

    Σε αυτό το πλαίσιο, προετοιμάζεται και θα ανακοινωθεί σύντομα το νέο οργανόγραμμα που έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό της δομής, την βελτίωση της αποδοτικότητας και την εξοικονόμηση κόστους, εφαρμόζοντας ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό σχήμα. Μεταξύ των σημαντικών αλλαγών που θα εφαρμοστούν, είναι η κατάργηση και συγχώνευση τουλάχιστον 12 διευθύνσεων εντός της τράπεζας.

    Το βαρύ πυροβολικό του σχεδίου αναδιάρθρωσης είναι πάντως η Εθνική Ασφαλιστική. Ο Ομιλος έχει τη δέσμευση να πωλήσει το 75% τουλάχιστον της εταιρείας, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης και απεμπλοκής από μη τραπεζικές εργασίες και παρά την συνεχιζόμενη ακόμη και τώρα προσπάθεια, να πειστεί η Κομισιόν ώστε να πωληθεί μικρότερο ποσοστό, η διοίκηση έχει εκκινήσει τη διαδικασία ώστε πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο, ή και νωρίτερα, να δεχθεί προσφορές από ενδιαφερόμενους αγοραστές.

    Καταληκτική ημερομηνία για την Εθνική είναι το τέλος του 2017 αλλά στο πλαίσιο επιτάχυνσης στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, έχει ήδη ανατεθεί στην Morgan Stanley και την Goldman Sachs να δράσουν ως σύμβουλοι, την ίδια στιγμή που λαμβάνει χώρα εσωτερική προετοιμασία: επικαιροποίηση τoυ business plan και αναμόρφωση του οργανογράμματος, μεταξύ άλλων.

    Ως ηγέτιδα της αγοράς η Εθνική Ασφαλιστική εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων παικτών, με επικεφαλής πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, να δηλώνουν ότι θα εξετάσουν την ευκαιρία που θα παρουσιαστεί. Η σύμβαση διάθεσης τραπεζοασφαλιστικών προιόντων από το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας που θα συνοδεύσει την πώληση αποτελεί δέλεαρ, όπως και το γεγονός ότι ο αγοραστής θα αποκτήσει «κεφάλι» στην αγορά.



    ΣΧΟΛΙΑ