• First Top Stories

    Αμερικανοί πρόεδροι σε ελληνικό έδαφος. Από τον “Άικ” στον Ομπάμα (video&pics)

    • NewsRoom
    Ν. Αιζενχάουερ - Κ. Καραμανλής

    Ν. Αιζενχάουερ – Κ. Καραμανλής


    Η εβδομάδα που ξεκινά με την επίσκεψη Obama δύο μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου προκαλεί πονοκέφαλο. Η Αθήνα θα μετατραπεί σε απόρθητο φρούριο. Όπως συνέβη, και τον Δεκέμβρη του 1959. Τότε που ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε την Ελλάδα.

    Έμεινε δυο ημέρες στις 14 και 15 Δεκεμβρίου του 1959 και βρέθηκε στη χώρα μας στο πλαίσιο της περιοδείας «ειρήνης και καλής θέλησης» που περιελάμβανε επισκέψεις σε 11 κράτη. Ο “Αικ” είχε επισκεφθεί την Αθήνα και το 1952, αλλά ως αρχηγός του ΝΑΤΟ τότε.

    Ο Τζορτζ Μπους ήρθε επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον Ιούλιο του 1991. Τριανταδύο ολόκληρα χρόνια από την πρώτη και μοναδική επίσκεψη αμερικανού προέδρου σε ελληνικό έδαφος.

    George Bush - Κωνταντίνος Καραμανλής
    George Bush – Κωνταντίνος Καραμανλής
    George Bush - Κωνσταντίνος Καραμανλής
    George Bush – Κωνσταντίνος Καραμανλής

    Παρέμεινε από τις 19 ως τις 20 Ιουλίου του 1991, με Πρόεδρο Δημοκρατίας τότε τον Κωνταντίνο Κατραμανλή, πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, υπουργό Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά και υπουργό Άμυνας τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη.

    Bill Clinton - Κωστής Στεφανόπουλος - Hillary Clinton
    Bill Clinton – Κωστής Στεφανόπουλος – Hillary Clinton
    Bill Clinton - Κώστας Σημίτης
    Bill Clinton – Κώστας Σημίτης

    Το Νοέμβριο του 1999 έφτασε στην Αθήνα ο Μπιλ Κλίντον. Εκέινο το διήμερο στις 19-20 Νοεμβρίου του 1999, τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντια και οι διαδηλώσεις κατά της πολιτικής Κλίντον αναρίθμητες. Η Αθήνα “κάηκε” για μία ακόμα φορά και η αστυνομία πραγματοποίησε πολλές συλλήψεις. Τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Κωστής Στεφανόπουλος και πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης.

    Ομπάμα- Τσίπρας
    Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

    Τώρα το κλίμα είναι ακόμα πιο τεταμμένο. O Obama έρχεται την Τρίτη 15 Νοεμβρίου. «Οι αναρχικοί, ως ο μόνος εσωτερικός εχθρός της εξουσίας, μπορούμε να γίνουμε ο καταλύτης της σύγκρουσης και να τους χαλάσουμε τη γιορτή… Μπορούμε να τους επιστρέψουμε ελάχιστη από τη βία που ασκούν καθημερινά πάνω μας… » επισημαίνουν τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς αναφορικά με την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου. Από την άλλη η …. απόβαση στην Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει με 300 πράκτορες της CIA να χτενίζουν την πόλη.

    Mάλιστα η ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται ήδη στην Αθήνα. Έφτασε με στρατιωτικά αεροπλάνα που προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, κάτω από άκρα μυστικότητα. Τα αεροπλάνα μετέφεραν τα οχήματα ασφαλείας του προέδρου και περίπου 150 άτομα υγειονομικό προσωπικό, το οποίο θα βρίσκεται σε επιφυλακή. Νωρίτερα, είχε φτάσει ένα δεύτερο αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε 300 πράκτορες, στρατιωτικό εξοπλισμό και ένα ελικόπτερο, η χρήση του οποίου δεν έχει διευκρινιστεί. Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μετακινείται με ξένα οχήματα, αλλά μόνο με αμερικανικά. Στις αρχές της εβδομάδας, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 500 πράκτορες της CIA, που θα συνοδεύουν τον Αμερικανό πρόεδρο κατά τις ημέρες της παραμονής του σε ελληνικό έδαφος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 34ος Μαραθώνιος: Ο Άδωνις, η Ευγενία και τα ενθαρρυντικά tweets

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπαράκ Ομπάμα: Οι Ελληνες θα έχουν έναν σύμμαχο και φίλο στις ΗΠΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Μετά τον Trump έρχεται η Madame Flexit;



    ΣΧΟΛΙΑ