• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πόσο κοστίζει μία τούφα από τα μαλλιά του Αβραάμ Λίνκολν;

    • Bloomberg


    Μία τούφα μαλλιών του Αβραάμ Λίνκολν, μαζί με ένα ματωμένο τηλεγράφημα που αναφέρεται στη δολοφονία του, το 1865, πουλήθηκαν σε δημοπρασία για πάνω από 81.000 δολάρια.

    Τα αντικείμενα πουλήθηκαν κατά τη διάρκεια δημοπρασίας που έληξε το Σάββατο, σύμφωνα με την RR Auction, στη Βοστόνη. Η ταυτότητα του αγοραστή δεν έχει γίνει γνωστή.

    Η τούφα, μήκους περίπου 5 εκατοστών, είχε αφαιρεθεί κατά την μεταθανάτια εξέταση του Λίνκολν, που έχασε τη ζωή του όταν τον πυροβόλησε θανάσιμα ο John Wilkes Booth, στο Θέατρο Φορντ στη Ουάσιγκτον. Παραδόθηκε στον Δρ. Lyman Beecher Todd, διευθυντή ταχυδρομείου στο Κεντάκι και ξάδελφο της Mary Todd Lincoln, χήρας του 16ου προέδρου, σύμφωνα με την RR Auction. Ο Δρ. Todd ήταν παρών όταν εξετάστηκε η σορός του Λίνκολν.

    H τούφα είχε τοποθετηθεί πάνω στο επίσημο τηλεγράφημα που εστάλη στον Δρ. Todd από τον George Kinnear, βοηθό του στο ταχυδρομείο του Lexington, στο Κεντάκι. Το τηλεγράφημα παρελήφθη στην Ουάσιγκτον στις 11 το βράδυ της 14 Απριλίου 1865.

    Η RR Auction εγγυήθηκε την αυθεντικότητα της τούφας και του τηλεγραφήματος. Ο γιος του Δρ. Todd, James Todd, έγραψε σε γράμμα το 1945 ότι το δείγμα των μαλλιών «έχει παραμείνει αποκλειστικά στην επιμέλεια της οικογενείας μας από τότε». Πουλήθηκε τελευταία φορά το 1999, είπε ο οίκος δημοπρασιών.

    «Όταν έχεις να κάνεις με δείγμα μαλλιών του Λίνκολν, η προέλευση είναι το παν και στη συγκεκριμένη περίπτωση γνωρίζουμε ότι αυτό προήλθε από μέλος της οικογένειας, που είχε ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον Πρόεδρο», τόνισε ο Bobby Livingston, αντιπρόεδρος της RR Auction, σε δήλωσή του.

    Η τιμή πώλησης ανήλθε σε 81.250  δολάρια και ήταν υψηλότερη από τα 75.000 δολάρια που ο οίκος δημοπρασίας ήλπιζε ότι θα πουληθούν τα αντικείμενα.

    Το τηλεγράφημα είναι σημαντικό καθώς διέψευσε τη θεωρία ότι ο τότε Υπουργός Πολέμου, Edwin Stanton, σχεδίαζε να σκοτώσει τον Λίνκολν λόγω προσωπικών και πολιτικών διαφορών, σύμφωνα με ιστορικούς.

    Κάποια άτομα είπαν ότι ο Stanton διέταξε να διακοπούν οι στρατιωτικές  γραμμές επικοινωνιών, επιτρέποντας έτσι στον Booth να δραπετεύσει. Ωστόσο, η σφραγίδα με τη χρονολογία πάνω στην αποστολή αποδεικνύει ότι οι στρατιωτικές επικοινωνίες μέσω τηλεγραφημάτων λειτουργούσαν το βράδυ που δολοφονήθηκε ο Λίνκολν.

    Απόδοση στην ελληνική γλώσσα: Αμαλία Σοφία Βερούτη

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ