Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας
Για οριακή αλλά πολιτικά και λειτουργικά σημαντική αύξηση των δαπανών Υγείας κάθε χρόνο έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη συζήτηση του πρώτου «μετα-μνημονιακού» προϋπολογισμού στη Βουλή. Σημείωσε, δε, ότι η μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό υπερκαλύπτεται με την αυξημένη μεταβίβαση πόρων από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ, για το οποίο, για το 2019, προβλέπονται έσοδα 1,942 δις. και έξοδα 1,866 δις.
«Ο πρώτος προϋπολογισμός μετά την έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο – αποτυπώνει με σαφή τρόπο τη σταδιακή υποχώρηση της σκληρής λιτότητας που είχε επιβληθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια και την ενισχυμένη δημοσιονομική υποστήριξη του Κοινωνικού Κράτους και της Δημόσιας Περίθαλψης», τόνισε ο κος Ξανθός.
Ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας
Όπως ο ίδιος σημείωσε, ως συνέχεια της πολύ κρίσιμης ενίσχυσης που δέχτηκε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας τα τελευταία 4 χρόνια, ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ενίσχυση των δημόσιων δαπανών υγείας κατά 128,5 εκ. ευρώ, με τα 92,5 εκ. να αφορούν στους κλειστούς προϋπολογισμούς του φαρμάκου και των λοιπών παροχών του ΕΟΠΥΥ και τα 36 εκ. στις λειτουργικές –πλην φαρμάκου- δαπάνες του ΕΣΥ .
Ο υπουργός υγείας διαβεβαίωσε ότι η αυξητική τάση των δημόσιων δαπανών υγείας θα συνεχιστεί και τα επόμενα 4 χρόνια, σύμφωνα με το νέο ΜΠΔΣ 2019-2022 και η συνολική ενίσχυση του ορίου αγορών ( πιστώσεων) των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ θα ανέλθει στα 476,5 εκ. ευρώ.
Τόνισε δε ότι η καθαρή χρηματοοικονομική θέση (ταμειακά διαθέσιμα-υποχρεώσεις) του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ βελτιώνεται συνεχώς και αναμένεται στο τέλος του 2018 το θετικό δημοσιονομική αποτέλεσμα για το ΕΣΥ να είναι 161 εκ. και για τον ΕΟΠΥΥ 322 εκ.
Σύμφωνα με τον κο Ξανθό, η αγορά φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, αντιδραστηρίων κλπ καθώς και η μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού και συμβασιούχων είναι απολύτως διασφαλισμένη. Σε περίπτωση, όμως, που χρειαστεί προσαύξηση του προϋπολογισμού λόγω αυξημένων αναγκών των νοσοκομείων, αυτή εγκρίνεται από το ΓΛΚ. Το 2018 υπήρξε ενίσχυση κατά 60 εκ. των λειτουργικών δαπανών του ΕΣΥ και κατά 190 εκ. της δαπάνης για το νοσοκομειακό φάρμακο.
Σύγκλιση με την Ευρώπη
Ο κος Ξανθός τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι μέσα από ένα προγραμματισμό 4ετίας ( στο πλαίσιο του ΜΠΔΣ) να καταφέρουμε να συγκλίνουμε σταδιακά με τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους στις δημόσιες δαπάνες υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ ( στην Ελλάδα 5,2%, στην ΕΕ 6,8%-7,0%), την κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας ( στην Ελλάδα 1650 ευρώ/έτος, τα 2/3 του μέσου όρου στην ΕΕ) και στις άμεσες ιδιωτικές δαπάνες υγείας ( 35% στην Ελλάδα, 15% στην ΕΕ).
«Ο βασικός στόχος πρέπει να είναι η αύξηση των δημόσιων δαπανών υγείας κατ’ έτος, έτσι ώστε σε βάθος 4ετίας να συγκλίνουν με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και υπερβούν το κρίσιμο όριο του 6% του ΑΕΠ», τόνισε ο υπουργός Υγείας», σημείωσε ο κος Ξανθός.
Οικονομική ανακούφιση των πολιτών
Ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στα χρόνια του Μνημονίου και της λιτότητας, υπογραμμίζοντας ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα για την οικονομική ανακούφιση των πολιτών σε θέματα Υγείας, τα οποία τώρα με μεγαλύτερη «δημοσιονομική ευχέρεια» προτίθεται να ενισχύσει :
- Εγγυημένη υγειονομική φροντίδα για τους ανασφάλιστους – το 1/3 με μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα λόγω χαμηλού εισοδήματος
- διαγραφή χρεών ανασφάλιστων στην Εφορία για νοσηλεία στα νοσοκομεία, ύψους 28 εκ. ευρώ
- κατάργηση του «εισιτηρίου» των 5ευρώ για την πρόσβαση στο ΕΣΥ
- μείωση κατά 40εκ της συμμετοχής στο κόστος των φαρμάκων όταν ο ασθενής επιλέγει γενόσημο
- μείωση κατά 20 εκ. ευρώ της επιβάρυνσης του 1 ευρώ/συνταγή λόγω της κατάργησης του περιορισμού των 3 φαρμάκων/συνταγή
- 000 δωρεάν επισκέψεις στον οικογενειακό γιατρό τους πρώτους μήνες λειτουργίας των ΤΟΜΥ
- 40 εκ. ευρώ το 2019 για δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών
- Μείωση συμμετοχής στα φάρμακα για ειδικές κατηγορίες χρονίων παθήσεων ( ψωρίαση, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου)
- Δωρεάν χορήγηση στους ογκολογικούς ασθενείς των συμπληρωματικών φαρμάκων που σχετίζονται με τη θεραπεία και τις παρενέργειες της
«Αυτά είναι «δείγματα γραφής» κοινωνικής μεροληψίας υπέρ των αδύναμων και άρσης ανισοτήτων στη φροντίδα υγείας, που έχουν εξαιρετική σημασία για τα υγειονομικά standars στη χώρα και για το επίπεδο υγείας του πληθυσμού.
Είμαστε περήφανοι γι’ αυτές τις αλλαγές, επειδή όμως έχουμε πλήρη επίγνωση της συνεχιζόμενης δυσκολίας και των ακάλυπτων ακόμα αναγκών, θα συνεχίσουμε με σχέδιο, με όραμα, με σοβαρότητα, με προγραμματική-πολιτική-ηθική υπεροχή, τη διαρκή μάχη για την Καθολικότητα, την Ισότητα και την Αποτελεσματικότητα στη φροντίδα Υγείας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με μηδενική συμμετοχή η χορήγηση υποστηρικτικών φαρμάκων σε καρκινοπαθείς
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Αναταράξεις» προκαλεί ο… οικογενειακός γιατρός