• bloomberg

    Financial Times

    Ρεκόρ στα «ομόλογα διάσωσης» των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2019

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • NewsRoom


    Στο ποσό ρεκόρ των 100 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να κλείσει η αξία των νέων ομολόγων διάσωσης (bail-in) που εξέδωσαν φέτος οι ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να συμβαδίσουν με τους αυστηρότερους κανονισμούς που ισχύουν μετά την κρίση και οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προστατεύουν τους φορολογούμενους από τον κίνδυνο να αναλάβουν αυτοί τον… λογαριασμό σε περίπτωση που χρεοκοπήσει ξανά τράπεζα στο μέλλον.

    Μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου, οι τράπεζες στην Ευρώπη είχαν ήδη εκδώσει senior non-preferred (SNP) τίτλους 94 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που ετοίμασε για τους Financial Times ο οίκος S&P Global Ratings και αναμένεται να ξεπεράσουν το όριο των 100 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

    Τα ομόλογα SNP είναι τίτλοι χρέους σχεδιασμένοι για να «οχυρώνουν» τις τράπεζες σε περίπτωση μελλοντικής χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τα ομόλογα αυτά μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές ή να ακυρωθούν αν οι ζημίες μιας τράπεζας εξαντλήσουν τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» της.

    Θεωρητικά, αν μια τράπεζα έχει εκδώσει αρκετά τέτοια ομόλογα, το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που οι ρυθμιστικές Αρχές και οι κυβερνήσεις θεωρούν υπερβολικά μεγάλες για να πέσουν, αν και όταν χτυπήσει η επόμενη κρίση, θα το αναλάβουν οι ομολογιούχοι και όχι οι φορολογούμενοι.

    Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), του διεθνούς οργάνου που παρακολουθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, που αποτελούν και τον μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο, πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια από τέτοια ομόλογα ίσα με το 18% του σταθμισμένου ως προς τους κινδύνους ενεργητικού τους μέχρι το 2022.

    Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι φορείς χάραξης πολιτικής προχώρησαν ακόμη πιο πέρα, ορίζοντας ότι οι περισσότερες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, πρέπει να πληρούν μια «ελάχιστη απαίτηση για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις» (MREL).

    Αν και οι τράπεζες δύνανται να καλύψουν αυτήν την απαίτηση χρησιμοποιώντας πιο καθιερωμένους τύπους ομολόγων, οι φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρώπης υιοθέτησαν τα ομόλογα SNP.

    Οι εκδόσεις ομολόγων SNP στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί αξιοσημείωτα από τη στιγμή που υιοθετήθηκαν, από 68 δισ. ευρώ το 2016 στα 85 δισ. ευρώ το 2018 και άνω των 100 δισ. ευρώ, όπως εκτιμάται, φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Ratings. Οι μεγαλύτερες εκδότες το 2019 ήταν οι γαλλικές τράπεζες, ακολουθούμενες από την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

    Όπως λέει ο Alexandre Birry, αναλυτής της S&P Global Ratings: «Η φετινή χρονιά υπόσχεται να είναι χρονιά ρεκόρ σε ό,τι αφορά τις εκδόσεις νέων senior non-preferred τίτλων στην Ευρώπη».

    Ο ίδιος προβλέπει ότι το 2020 θα είναι και αυτό χρονιά ρεκόρ, καθώς έρχονται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετήσουν τα SNPs, δίνοντας τη δυνατότητα να βγουν στην αγορά περισσότερες τράπεζες, «παρ’ όλο που σε κάποια φάση θα δούμε τις εκδόσεις να πιάνουν ταβάνι».

    Κάποιοι επενδυτές είχαν φοβηθεί μήπως με την έκδοση των νέων ομολόγων αυξηθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των τραπεζών, καθώς οι συγκεκριμένοι τίτλοι είναι πιο επισφαλείς από τα senior ομόλογα και, ως εκ τούτου, καταβάλλουν υψηλότερα επιτόκια. Τον Νοέμβριο του 2018, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η UniCredit, προσέφερε το «βαρύ» κουπόνι του 7,83% για ένα ομόλογο SNP.

    Ωστόσο, η παράταση των αρνητικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη, που έχουν πλήξει πολλαπλώς τις τράπεζες, έχει κάνει σχετικά εύκολο για τις τράπεζες να πουλούν ομόλογα SNP στους επενδυτές που κυνηγούν assets τα οποία προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.

    Copyright The Financial Times Limited 2019

    © 2019 The Financial Times Ltd. All rights reserved.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ