• bloomberg

    Financial Times

    Πέντε λόγοι για να ζεις στη Ρώμη

    • Financial Times


    Η ηλιόλουστη ιταλική πρωτεύουσα μπορεί να υπερηφανεύεται όχι μόνο για την ιδανική μέση θερμοκρασία των 20 βαθμών Κελσίου αλλά και για την υψηλής γαστρονομίας κουζίνα της, καθώς και για τον πολιτισμό της. Εκτός από τα παραπάνω, η Ρώμη είναι ιδανική και για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, τα φορολογικά κίνητρα που προσφέρει, αλλά και τις καλά εδραιωμένες κοινότητες των ξένων πολιτών της.

     

    Φαγητό και ποτό

    Εκτός από τα εστιατόρια με αστέρι Michelin, όπως το Aroma (1 αστέρι), μπροστά από το Κολοσσαίο, και το La Pergola, το μοναδικό ξενοδοχείο τριών αστέρων της πόλης, η Ρώμη προσφέρει πιο ασυνήθιστες γευστικές εμπειρίες. Στην La Parolaccia, οι πελάτες έρχονται για να “απολαύσουν” όχι μόνο την ιδιαίτερη συμπεριφορά των σερβιτόρων αλλά και τους κωμικούς χορούς και τα τραγούδια στην τοπική διάλεκτο.

    Tου Cristian Angeloni

    Είτε το μεσημέρι είτε μετά το μεσημεριανό γεύμα, καφετέριες όπως το Sant ‘Eustachio, μπροστά από το κτίριο της Γερουσίας, το Palazzo Madama ή το Tazza d’Oro, δίπλα στο Πάνθεον, είναι must αν θέλει κανείς να απολαύσει τον καφέ του ανάμεσα στους ντόπιους. Μην σας αποθαρρύνει το γεγονός ότι βρίσκονται κοντά σε τουριστικά αξιοθέατα.

    Πάνθεον, Ρώμη

    Θεατρικά αξιοθέατα

    Κάθε σοκάκι και κάθε γωνία της Ρώμης αποπνέει την κουλτούρα και την ιστορία της πόλης, ωστόσο κορυφαίο θεωρείται το Τeatro dell’ Opera, το “σπίτι” της όπερας και του μπαλέτου. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται υπαίθριες παραστάσεις στο Terme di Caracalla, τα δημόσια λουτρά της Αρχαίας Ρώμης, δίπλα στο Circo Massimo.

    Μάλιστα οι Αγγλόφωνοι που ζουν στη Ρώμη δεν έχουν λόγο να νιώθουν νοσταλγία, καθώς το Globe Theatre, στη Villa Borghese της Ρώμης, όπου τα έργα παρουσιάζονται τόσο στα Ιταλικά όσο και στα Αγγλικά, είναι παρόμοιο με το Shakespeare’s Globe στο Λονδίνο.

    Teatro dell’Opera

    Ο ιδανικός προορισμός για τις νέες επιχειρήσεις

    Η Ιταλία έχει λάβει πολλές πρωτοβουλίες για να ενθαρρύνει τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην πόλη. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το σύστημα μέσω του οποίου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τη λήψη άτοκου δανείου ύψους μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει μέχρι και το 70% των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησής του. Το ποσοστό της κάλυψης μπορεί να αυξηθεί μέχρι το 80% εάν η startup έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά από γυναίκες ή άτομα κάτω των 35 ετών. Οι αλλοδαποί μπορούν να υποβάλουν αίτηση, αλλά οι πολίτες χωρών εκτός ΕΕ χρειάζονται visa έναρξης για να πληρούν τις προϋποθέσεις.

    Επιπλέον, η Ιταλία θέσπισε νόμο το 2016, εισάγοντας κίνητρα για τους αλλοδαπούς που ιδρύουν startup στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάν ηλεκτρονικής σύστασης της εταιρείας. Η περιφέρεια του Lazio, στην οποία υπάγεται η Ρώμη, χρηματοδοτεί εν μέρει ή πλήρως τα φορολογικά έξοδα των startups για τους πρώτους 24 μήνες.

    Φθηνότερες κατοικίες

    Η οικονομία της Ρώμης υπέφερε κατά στην κρίση του 2008 και η αγορά ακινήτων της πόλης ανακάμπτει. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2017 από τους κτηματομεσίτες Savills, η μέση τιμή ανά τετραγωνικό στην πόλη είναι στα 9.000 ευρώ, σχεδόν στο μισό δηλαδή από τις τιμές που βρίσκει κάποιος στο Λονδίνο (17.600 ευρώ). Συγκριτικά, πριν από την κρίση, το 2007, ένα κατάλυμα στο κέντρο της Ρώμης έφθανε τα 5.390 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατά μέσο όρο, έναντι περίπου 5.600 ευρώ στο Λονδίνο το ίδιο έτος.

    Η εταιρεία ακινήτων Tecnocasa επισημαίνει ότι οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν κατά 35,3% στη Ρώμη μεταξύ του 2007 και του 2016. Ωστόσο, κατά την τελευταία διετία οι τιμές έχουν μία σταθερά ανοδική πορεία. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί η αργή αλλά σταθερή ανάκαμψη, κυρίως μετά την κατά 3% αύξηση που παρουσίασαν οι πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

     

     

    Κοινότητες ομογενών

    Στην ιταλική πρωτεύουσα υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα Αγγλόφωνων. Ανάμεσα στις ομάδες που πραγματοποιούν συχνά συναντήσεις είναι οι InterNations και η Ένωση Βρετανών ομογενών της Ιταλίας. Παράλληλα, υπάρχουν πολυάριθμα αγγλόφωνα εκπαιδευτικά ιδρύματα, που παρέχουν προγράμματα για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, από την προσχολική μέχρι και το μεταπτυχιακό, όπως είναι το Britannia International School της Ρώμης και το American University of Rome.

    American University of Rome

    [ft_copy]

     


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ