• bloomberg

    Financial Times

    Νταβός: Από τα σανατόρια στο χρυσωρυχείο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ


    του

    Schatzalp Hotel
    Διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στο Hard Rock Hotel

    Πέρα, όμως, από το εύκολο κέρδος, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προσφέρει και πλούτο… ανεκδότων, που οι ντόπιοι εμπορεύονται όλο τον χρόνο.

    Ένας πρώην υπάλληλος ξενοδοχείου μιλά για το ρίσκο του να έχεις τον Αριέλ Σαρόν και τον Γιάσερ Αραφάτ, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον αρχηγό της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αντίστοιχα την εποχή εκείνη, να μένουν κάτω από την ίδια στέγη. Κάποιος άλλος περιγράφει την παραζάλη ενός συναπαντήματος με τον Μπιλ Κλίντον.

    Φυματίωση, ταράτσες και νόμοι

    Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μπορεί να δίνει μεγαλύτερη ζωντάνια στο Νταβός, αλλά υπάρχει ζωή και τον υπόλοιπο χρόνο. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στη νομοθεσία που περιορίζει τον αριθμό των δεύτερων κατοικιών που μπορούν να αγοράσουν οι ξένοι και τον αριθμό των δεύτερων κατοικιών που μπορούν να χτιστούν. Οι περισσότεροι που μένουν εδώ, μένουν όλο τον χρόνο.

    Διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων, 906.000 δολάρια

    Πέραν αυτού, το Νταβός χρωστάει πολλά και στην… φυματίωση.

    Το 1860, ο πληθυσμός του ήταν γύρω στους 1500 κατοίκους. Ο αριθμός αυτός, όμως, εξαπλασιάστηκε σχεδόν μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια, καθώς η φυματίωση ρήμαξε την Ευρώπη. Και αυτό γιατί ενώ οι φτωχοί και αδύναμοι ήταν καταδικασμένοι να μπαίνουν σε αναρρωτήρια που ελάχιστα διέφεραν από φυλακές, όσοι είχαν χρήμα και ήθελαν μπορούσαν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα που ανέπτυξε ο γιατρός Alexander Spengler στο Νταβός, ο οποίος ικέτευε τους ασθενείς να «εκμεταλλευτούν τη θεραπευτική δύναμη της αραιής ορεινής ατμόσφαιρας».

    Με ευνοϊκό μικροκλίμα και -υποτίθεται- στο υψηλότερο υψόμετρο από όλες τις πόλεις των Άλπεων, το Νταβός άκμασε.

    Τα σανατόρια έχουν έκτοτε μετατραπεί σε πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά η ασθένεια άφησε το δικό της ανεξίτηλο σημάδι στην πόλη: οι κατοικίες στο Νταβός δεν έχουν τις στέγες που συναντά κανείς στις καρτ-ποστάλ άλλων αλπικών χωριών, αλλά είναι… ταράτσες! Ένας σχεδιαστικός κώδικας που επιτρέπει στο χιόνι να λιώνει σε μια κεντρική κοιλότητα για να υπάρχει καθαρό νερό για τους άρρωστους επισκέπτες, αλλά εξακολουθεί να εφαρμόζεται και σήμερα.

    Ένα προσιτό ελβετικό θέρετρο

    Οι τιμές των ακινήτων στην περιοχή είναι πιο προσιτές απ’ ό,τι στα γραφικά ελβετικά θέρετρα του Βερμπιέ, του Σεν Μόριτς ή του Γσκτάαντ, όντας κάτι παραπάνω από 10.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τα prime ακίνητα.

    «Είναι ένα ελβετικό θέρετρο μέσης κατηγορίας», λέει ο Jeremy Rollason της κτηματομεσιτικής Savills.

    Ο ίδιος λέει ότι η ζήτηση σήμερα είναι μεγάλη.

    «Οι Ελβετοί θεωρούσαν για πάρα πολλά χρόνια τα ακίνητα βάρος, όχι επένδυση, αλλά αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία πέντε χρόνια: εν μέρει λόγω της νομοθεσίας -συνειδητοποιούν ότι έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν σε κάτι που δεν υπάρχει σε μεγάλη προσφορά- και εν μέρει επειδή τα επιτόκια είναι αρνητικά [στο -0,75%]. Πρέπει να επενδύσουν κάπου τα λεφτά τους», εξηγεί…

    Τι μπορεί, όμως, να αγοράσει κανείς με…

    • 450.000 ευρώ; Μία γκαρσονιέρα στα περίχωρα του Νταβός.
    • 1,7 εκατ. ευρώ; Ένα penthouse τεσσάρων υπνοδωματίων στην Davos Platz.
    • 3,17 εκατ. ευρώ; Ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στο κέντρο της πόλης.

    [ft_copy]


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ